Taikomosios matematikos specialistas įgyvendino iki šiol negirdėtą verslo idėją – džiaugiasi ir speleologai, ir kopikai į ledynus

Birštone atsirado bokštas, į kurį net vasarą gali lipti tie, kurie mėgsta kopti į apledėjusius kalnus. Pramogą, kurios nėra kitur mūsų šalyje, sugalvojo kaunietis. Šiame kurorte tai ne pirmas išskirtinis bokštas.

Pramogą sugalvojo M.Paulauskas.<br>Nuotr. iš asmeninio archyvo
Pramogą sugalvojo M.Paulauskas.<br>Nuotr. iš asmeninio archyvo
Birštone pastatytas toks laipioti skirtas bokštas, kokio niekur kitur Lietuvoje nėra.
Birštone pastatytas toks laipioti skirtas bokštas, kokio niekur kitur Lietuvoje nėra.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Aug 15, 2022, 8:57 PM, atnaujinta Aug 16, 2022, 8:34 AM

Kaunietis Martas Paulauskas yra diplomuotas taikomosios matematikos specialistas. Kol siekė šio mokslo diplomo, vyras laisvalaikiu užsiėmė speleologija.

Pomėgis išradingą vyrą paskatino imtis savo verslo ir sukurti tokią pramogą, kokios Lietuvoje dar nebuvo.

Jo sumanytas laipiojimo bokštas prieš kelias savaites iškilo Birštone ir jau sulaukė didžiulio vietinių gyventojų, ypač vaikų, susidomėjimo, juo labiau kad jiems ši aktyvi pramoga nieko nekainuoja.

Suderino net tris sritis

M.Paulauskas pasakojo, kad būdamas studentas užsiėmė speleologija – tyrinėjo įvairius urvus, dalyvaudavo tarptautinėse šios sporto šakos varžybose.

Baigęs studijas ir tapęs diplomuotu matematiku vyras pasuko į komerciją, didelėse įmonėse dirbo pirkimų vadovu. Po 15 metų įkūrė ir savo įmonę, kuri užsiima baldų furnitūros tiekimu.

Pomėgis aktyviai leisti laisvalaikį paskatino imtis ir dar vienos veiklos.

„Lietuvoje yra daug laipioti skirtų bokštų. Jie tinkami žmonėms, norintiems užsiimti alpinizmu. Kadangi aš – speleologas, pamaniau, kad vienas bokštas gali tarnauti kelių sporto šakų atstovams.

Taip kilo unikali idėja – pastatyti bokštą, kuriuo naudotųsi trijų su kalnais susijusių sričių aistruoliai: speleologai, alpinistai ir kopikai į ledynus.

Trasas galima nuolat keisti

Birštono kempinge, kurio savininkai yra kauniečio bičiuliai, M.Paulauskas pastatė aštuonkampį 12 metrų aukščio bokštą. Ant 7 jo sienų yra 7 skirtingo sudėtingumo trasos, kurias vis galima keisti ir jos net nuolat kopiantiems į bokštą neatsibos.

Įdomu tai, kad ant vienos sienos pritvirtinti specialūs skydai, kuriais lipama naudojantis specialiais kabliais, panašiais į ledo kirtiklius, taip imituojant lipimą į apledėjusius kalnus. Ši pramoga dar įspūdingesnė turėtų būti žiemą, kai aplinkui iš tiesų pustys.

M.Paulauskas tikino, kad naudotis bokštu saugiau nei laipynių parkuose, kur pats pramogautojas turi atsisegti ir prisisegti karabinus.

„Turime saugumą garantuojančią įrangą. Nuomojami ir specialūs batai. Instruktoriai pataria, kaip taisyklingai statyti kojas ir atlikti kitus veiksmus“, – sakė M.Paulauskas.

Vietiniams pramoga nekainuoja

Pastatyti bokštą kainavo 100 tūkstančių eurų. Finansavimą skyrė Sporto rėmimo fondas.

„Projektas pirmiausia skirtas ugdyti Birštono gyventojų ir vaikų sportinį užimtumą, todėl Birštono gyventojai bokštu metus galės naudotis nemokamai. Trejus metus šio kurorto moksleiviams planuojama organizuoti ir nemokamas alpinizmo pamokas. Jei susidomės mokyklos atstovai, čia būtų galima rengti fizinio lavinimo pamokas“, – sakė M.Paulauskas.

Lietuvos sportininkų turnyrai taip pat bus organizuojami nemokamai. Birštono svečiams pramoga mokama.

Planuojama, kad bokštas veiks ir žiemą. Sukūręs pramogą M.Paulauskas jai teikti įdarbino penkis žmones.

„Šis bokštas iškilo Birštone, nes čia turiu draugų. Bet jau yra planų, kad tokia pati pramoga galėtų atsirasti ir Kaune bei Palangoje“, – ateities planais pasidalijo kaunietis verslininkas.

Tebėra populiarus ir apžvalgos bokštas

Rūta Kapačinskaitė

Birštono turizmo ir informacijos centro vadovė

„Atidarius laipioti skirtą bokštą susidomėjimą juo pajutome iš karto. Žmonės klausia, kur jis yra, kiek pramoga kainuoja. Greta yra ir vaikams skirtas laipynių parkas, todėl pramogautojai vienoje vietoje randa dar daugiau pramogų.

Panašus susidomėjimas buvo, kai lygiai prieš 3 metus Birštone buvo atidarytas aukščiausias Lietuvoje – 55 metrų aukščio – apžvalgos bokštas.

Jį ypač mėgsta aplankyti tie, kurie į kurortą atvyksta vienai dienai. Šio bokšto populiarumas nemažėja, aplankyti jį galima nemokamai. Tikimės, kad laipioti skirtas bokštas bus toks pat populiarus.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.