Pusiausvyra – skirtingų kartų partnerystė

Jaunų specialistų noras greitai pasiekti rezultatą, spėriai kilti karjeros laiptais ir vyresnių kolegų atsargumas, siekis atidžiai įvertinti visas aplinkybes. Kaip visa tai suderinti viename kolektyve? Patirtimi pasidalijo Kauno alaus daryklos „Volfas Engelman“ atstovai.

170 metų jubiliejų šiais metais švenčianti bendrovė „Volfas Engelman“ – gerai žinoma, nepriekaištingo įvaizdžio įmonė.
170 metų jubiliejų šiais metais švenčianti bendrovė „Volfas Engelman“ – gerai žinoma, nepriekaištingo įvaizdžio įmonė.
170 metų jubiliejų šiais metais švenčianti bendrovė „Volfas Engelman“ – gerai žinoma, nepriekaištingo įvaizdžio įmonė.
170 metų jubiliejų šiais metais švenčianti bendrovė „Volfas Engelman“ – gerai žinoma, nepriekaištingo įvaizdžio įmonė.
S.Nezabitauskienė: „Mes dedame širdį į tai, ką darome. Didžiausia mūsų vertybė – išlaikytos tradicijos ir vyraujantis jaunatviškas požiūris į verslą.“
S.Nezabitauskienė: „Mes dedame širdį į tai, ką darome. Didžiausia mūsų vertybė – išlaikytos tradicijos ir vyraujantis jaunatviškas požiūris į verslą.“
Įmonė pastaruoju metu labiausiai ieško sandėlio ir gamybos darbuotojų.
Įmonė pastaruoju metu labiausiai ieško sandėlio ir gamybos darbuotojų.
Įmonė pastaruoju metu labiausiai ieško sandėlio ir gamybos darbuotojų.
Įmonė pastaruoju metu labiausiai ieško sandėlio ir gamybos darbuotojų.
Daugiau nuotraukų (5)

Arūnas Karaliūnas

Jan 27, 2023, 9:00 AM

170 metų jubiliejų šiais metais švenčianti bendrovė „Volfas Engelman“ – gerai žinoma, nepriekaištingo įvaizdžio įmonė, tačiau ir jos vadovai pastaraisiais metais susiduria su darbuotojų stygiumi.

Vadovų ir aukščiausias pozicijas užimančių specialistų surasti lengviau, tačiau jaučiamas gamybos ir sandėlio darbuotojų stygius.

„Kaunas yra pramoninis miestas, kuriame steigiama daug naujų gamybos įmonių, todėl darbuotojų poreikis nemažėja“, – kalbėjo bendrovės „Volfas Engelman“ personalo ir administracijos direktorė Sandra Nezabitauskienė.

Pokyčiai – neatpažįstami

Pasak personalo specialistės, kaip ir kiekvienoje ilgai dirbančioje įmonėje, Kauno alaus darykloje „Volfas Engelman“ yra daug skirtingų amžiaus grupių darbuotojų.

„Veikiame jau 170 metų, tad kartų kaita ir bendradarbiavimas tarp skirtingų amžiaus grupių kolegų – įprastas procesas“, – pasakojo S.Nezabitauskienė.

Jos skaičiavimais, pusė darbuotojų įmonėje dirba iki 10 metų, kita pusė – virš 10 metų. Trys darbuotojai darbo vietos nekeičia daugiau kaip 40 metų.

Kiekvienų metų pradžioje įmonė apdovanoja ilgiausiai dirbančius kolegas. Šiemet sukanka 44 metai, kai įmonėje „Volfas Engelman“ dirba Energetinio skyriaus vyriausiasis operatorius Danielius Talačka, – itin jaunatviškas, energingas ir linksmas žmogus, su kuriuo noriai dirba tiek jaunimas, tiek vyresni darbuotojai.

„Mėgstamas darbas susideda iš daugelio dalykų.

Pirmiausia noriu išskirti kolektyvą, nes esame kaip vienas kumštis, galime vieni kitais pasitikėti.

Lengva dirbti, kai suprantame vieni kitus iš pusės žodžio. Dar labai patinka, kad „Volfas Engelman“ – labai energinga, atsinaujinanti įmonė, kurioje vyksta daug projektų, pateikiama naujovių. Man smagu prisistatyti, kad dirbu būtent šioje įmonėje“, – tikino D.Talačka.

Jis puikiai prisimena, kai „Olvi“ grupė įsigijo Kauno alaus daryklą „Volfas Engelman“ ir atvyko specialistai planuoti dabartinio energetikos bloko statybos, – jų idėjos priminė fantastinį pasakojimą, nes vietos darbuotojai nebuvo matę tokių modernių ir inovatyvių įrenginių, kokius atvežė „Olvi“.

„Dabar pas mus viskas veikia kaip vienas suderintas laikrodžio mechanizmas, visa įranga tilpo į mažą kambariuką, o mūsų komanda gali drąsiai planuoti savo darbo laiką ir net vasaros atostogas“, – pasakojo D.Talačka.

Nemėgsta darbo pamainomis

„Jaunoji karta kitokia – jiems reikia greitų sprendimų, įvertinimo, karjeros galimybių, tai ir mus, vadovus, verčia kitaip planuoti ir veikti, greičiau suteikti grįžtamąjį ryšį ir reaguoti į iškilusius klausimus“, – atskleidė bendrovės „Volfas Engelman“ personalo ir administracijos direktorė S.Nezabitauskienė.

Pasak jos, jaunimui reikia nuolatinio grįžtamojo ryšio, bendravimo, jie drąsiai diskutuoja su įmonės vadovais tiek apie savo perspektyvas, tiek apie atliekamą darbą.

Dalis jaunų specialistų sėkmingai kopė karjeros laiptais tiek įmonėje „Volfas Engelman“, tiek „Olvi“ grupėje, tačiau dalis neužsibuvo ir patraukė ieškoti patrauklesnių pasiūlymų.

„Visos kartos turi savo privalumų. Jaunimas labai greitai perpranta naujienas, jam viskas įdomu, tačiau per tą greitumą ir išsiblaškymą padaro daugiau klaidų, todėl šalia reikalingi vyresni kolegos, kurie pataiso, nuosekliau ir atidžiau išstudijuoja gautas užduotis“, – aiškino S.Nezabitauskienė. Ji neslėpė jau ne kartą patyrusi, kad jauni žmonės labai nemėgsta dirbti pamainomis.

Vasaros sezono metu įmonė priima nemažai jaunimo (studentų, abiturientų), taip pat savo darbuotojų atžalų.

„Kai kuriomis dienomis kartu dirba tėtis su dukra ar sūnumi. Tai geriausia darbdavio rekomendacija, kai darbuotojai atveda dirbti savo atžalas ir patys visko išmoko“, – šypsojosi S.Nezabitauskienė.

Regi konkurencinį pranašumą

„Vyresnės kartos darbuotojai yra lojalesni, pastovesni, jiems darbas – lyg antrieji namai“, – pabrėžė viena įmonės vadovų.

O jaunimas dažnai nesiliauja ieškojęs ko nors geriau, nebijo rizikuoti.

„Gerai, kai žmogus ieško galimybių pritaikyti savo žinias ir gebėjimus, tačiau kartais keičia darbą kas kelis mėnesius nespėjęs nieko išmokti“, – stebėjosi S.Nezabitauskienė.

Jos nuomone, kuo įmonėje daugiau skirtingų kartų atstovų, tuo daugiau konkurencinio pranašumo, nes darbuotojai puikiai vieni kitus papildo. Jaunimas parodo naujas programavimo galimybes, rinkos tendencijas, o vyresnioji karta išmoksta skaityti brėžinius, perprasti technologinius procesus.

Dažnai iš mokslo įstaigų atėję studentai neturi praktinių žinių, tad patirties semiasi iš patyrusių kolegų.

Bendrovė „Volfas Engelman“ daugelį metų bendradarbiauja su Kauno technologijos universiteto Chemijos fakultetu, suteikia galimybių studentams atlikti praktiką.

Naujokai vertina vertybes

„Įmonės vertybės – tai praktinės gairės, vienijančios įmonės darbuotojus, kuriems rūpi įmonės sėkmė“, – priminė S.Nezabitauskienė.

Bendrovės „Volfas Engelman“ vertybės labai universalios ir per daugelį metų visai nepaseno, duoda didelį verslo impulsą – tai sąžiningumas, pagarba, atsakomybė, tobulėjimas, veikimas kartu, rezultatas.

„Mes dedame širdį į tai, ką darome. Didžiausia mūsų vertybė – išlaikytos tradicijos ir vyraujantis jaunatviškas požiūris į verslą“, – tvirtino įmonės atstovė.

Pasak jos, darbas neapsiriboja vien kasdienių pareigų vykdymu – įmonės darbuotojai be galo draugiški, atviri, nuoširdūs. Tai lemia ir šiltesnį bendravimą, ir geresnį bendradarbiavimą.

„Volfas Engelman“ senbuviai galbūt kartais šito net nepastebi, tačiau iš kitų įmonių atėję žmonės vertina galimybę bet kada pasikalbėti su vadovais, dalyvauti bendrose šventėse“, – pasakojo S.Nezabitauskienė.

Užsieniečio sėkmė stulbina

Įmonėje „Volfas Engelman“ dirba ir iš užsienio šalių atvykę žmonės. Jie nesunkiai integravosi į kolektyvą ir net puikiai kalba lietuviškai. S.Nezabitauskienė išskyrė Sanzharą Usonovą, kuris su tėvais atvyko iš Kirgizijos ieškoti geresnių darbų.

Jaunuoliui Lietuvoje labai patinka, jis puikiai kalba lietuviškai, baigė lietuvišką mokyklą ir pradėjo ieškoti darbo. Vyras atidžiai studijavo Lietuvos Konstituciją, išlaikė egzaminą.

S.Usonovui buvo suteikta Lietuvos pilietybė ir dabar jis nekantraudamas laukia naujo paso.

„Nepaprastai malonu matyti pasididžiavimą jo veide, nes mes šiam žmogui taip pat labai dėkingi už pozityvumą ir gerą nuotaiką, kurią jis atneša į mūsų įmonę kiekvieną rytą“, – kalbėjo S.Nezabitauskienė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.