Į darbą – emocinės būklės gerinti: lietuvė net ir didžiausiems skeptikams įrodė, kaip tai įmanoma

Sporto klubas, bet ne kūnui, o emocinei sveikatai. Skamba neįtikėtinai? Vilnietė Ieva Vaitkevičiūtė tokią idėją pavertė tikra. Startuolis „Mindletic“ jau padėjo daugeliui žmonių ne tik Lietuvoje. Įmonių darbuotojams siūloma vieta, kurioje jie gali mankštinti savo emocinę sveikatą it kūną. „Tikiu, kad emocinis intelektas, savistaba bei atsparumas yra treniruojami gebėjimai“, – tvirtina Ieva.

I.Vaitkevičiūtė.<br>Asmeninio archyvo nuotr.
I.Vaitkevičiūtė.<br>Asmeninio archyvo nuotr.
I.Vaitkevičiūtė.<br>Asmeninio archyvo nuotr.
I.Vaitkevičiūtė.<br>Asmeninio archyvo nuotr.
I.Vaitkevičiūtė.<br>Asmeninio archyvo nuotr.
I.Vaitkevičiūtė.<br>Asmeninio archyvo nuotr.
I.Vaitkevičiūtė.<br>Asmeninio archyvo nuotr.
I.Vaitkevičiūtė.<br>Asmeninio archyvo nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Oct 22, 2023, 9:00 AM, atnaujinta Oct 24, 2023, 4:32 PM

Emocinis sporto klubas

I.Vaitkevičiūtė – diplomuota psichologijos specialistė. Kilusi iš medikų šeimos, ir pati nutarė baigti psichologijos studijas.

„Su „Erasmus“ stipendija turėjau galimybę psichologijos mokytis ir Liuveno universitete, Belgijoje, viename stipriausių Europos universitetų. Psichologija kaip mokslas mane visad žavėjo dėl jo gilumo ir neišsemiamumo. Tikiu, kad kol gyvuos žmonija, tol būsime veikiami emocijų. Būtent emocijų pasaulis man labai įdomus.

Pati nuolat tyrinėju, kaip emocijos gali mane įgalinti, pavyzdžiui, kur nukreipiu užgimusią energiją, kai pykstu, kai nerimauju, kaip mane ši emocija skatina veikti, spręsti problemas, o gal kaip tik sustabdyti – taip nutinka, kai jaučiama baimė, nežinomybė. Esu patyrusi ir panikos, ir perdegimų, o tai taip pat skatina veikti, nes matau savistabos, refleksijos ir terapijos vertę stiprinant emocinį atsparumą sunkiose situacijose, kurios gyvenime neišvengiamos. O kuo daugiau pakeliame, tuo platesnį pasaulį galime pamatyti, patirti“, – portalui lrytas.lt kalbėjo I.Vaitkevičiūtė.

Pandemijos pradžioje, 2020-aisiais, ji laiko veltui neleido – nuotoliniu būdu sukūrė skaitmeninį emocinį sporto klubą „Mindletic“, kurį įsidiegti gali darbovietės visame pasaulyje. Darbuotojai gali numatyti ir užkirsti kelią emociniam disbalansui, augindami savo psichologinį atsparumą.

Darbuotojai savo emocijas gali identifikuoti ir atsižvelgdami į tai, kas atitinka jų energijos lygį, ir tai, kas jiems kelia malonumą. Remdamasi surinktais anoniminiais duomenimis, „Mindletic“ komanda bando prognozuoti emocinį balansą ir apsaugoti jį nuo pablogėjimo ateityje.

„Esame mokslu paremta, kartu su sertifikuotais psichologais ir profesionaliomis psichikos sveikatos organizacijomis sukurta emocinių treniruočių programa, nagrinėjanti tikslingas psichologinės gerovės temas: emocinį raštingumą, motyvaciją, produktyvumą, perdegimą ir kita. Darbuotojai gali treniruotis individualiai, su bendruomene ar su sertifikuotais psichologinės sveikatos specialistais“, – aiškino I.Vaitkevičiūtė.

Lietuvių startuolis – tarptautiniuose vandenyse

Moteris puikiai prisimena visa ko pradžią: per pandemiją jautė, kad vis daugiau gyventojų jaučia emocinę įtampą. Vieną savaitgalį buvo organizuojamas renginys, kuriame visi buvo kviečiami spręsti su tuo susijusius iššūkius.

„Tame renginyje kviečiau savanorius burtis statant sporto klubą emocinio atsparumo treniravimui. Tikiu, kad emocinis intelektas, savistaba bei atsparumas yra treniruojami gebėjimai“, – pasakojo I.Vaitkevičiūtė.

Taip po truputį gimė „Mindletic“. I.Vaitkevičiūtė tikina – pradžia buvo labai sėkminga.

„Per vieną hakatoną (programinės įrangos kūrėjų maratonas, kelių dienų renginys – red. past.) laimėjome prizinę vietą. Dar po poros savaičių dalyvavau pasauliniame hakatone, kur iš daugiau nei 15 tūkst. dalyvių iš viso pasaulio laimėjome antrąją vietą. Pradžia buvo tikrai sėkminga bei laiku“, – atviravo pašnekovė.

Visgi viskas nebuvo kaip sviestu patepta – netrūko ir iššūkių.

„Pradedant finansų stoka pritraukiant nuosekliai prie projekto dirbančius narius, žmonių motyvacija veikti dideliame neapibrėžtume ir baigiant pačia pandemija, kuri ir toliau kėlė stresą. Dirbantiems prie projekto buvo sunku fokusuotis“, – teigė I.Vaitkevičiūtė.

Tačiau jokie sunkumai neišgąsdino. „Mindletic“ ir toliau žėrėsi laimėjimus begalėse konkursų. Lietuvės startuolis gavo tarptautinį pripažinimą.

„Pradėjome dirbti su geidžiamais darbdaviais, besirūpinančiais darbuotojų emocine gerove ir emociniu atsparumu sudėtingose situacijose, patiriant stresą“, – teigė psichologijos specialistė.

„Turime tūkstančius vartotojų, esame padirbėję su daugiau nei 80 darbdavių iš privataus bei valstybinio sektoriaus. Dažniausiai tai modernios organizacijos, jau skaičiuojančios emocinio atsparumo atsiperkamumą investuojant į darbuotojų emocinių kompetencijų ugdymą“, – pridūrė ji.

Sulaukė ir skeptiškų komentarų

I.Vaitkevičiūtė pabrėžė specialiai emocinių kompetencijų ugdymo nevadinanti emocine pagalba – esą tai nugalina. O emocinę būklę mankštinti reikia gerokai anksčiau, nelaukiant, kol ateis sunkiausi laikai.

„Matau vertę kurti erdvę ugdytis emocinį intelektą individualiai, su grupe ar profesionalais, nepriklausomai nuo gebėjimų lygio, nelaukiant sunkių momentų, kuomet nebegalime atsikelti iš lovos, nematome gyvenimo prasmės. Verta stiprinti asmeninę savistabą, greitai ir tiksliai vertinti emocinį poveikį, prevenciškai treniruoti gebėjimą nuspėti bei užkirsti kelią perdegimui, alinančiam chroniniam stresui“, – įsitikinusi „Mindletic“ vadovė.

Ji pasidžiaugė, kad apie viso to naudą supranta ir Lietuvos darbovietės ir darbuotojai. Tiesa, taip buvo ne visuomet – buvo ir skeptikų, rėžusių, kad „Mindletic“ – tik protiškai neįgaliesiems.

„Prieš kelerius metus susilaukdavome daug stigmatizuotų žinučių apie „Mindletic“ teikiamų paslaugų poreikį protiškai neįgaliems. Tačiau šiandien jau matome kylančius konkurentus, turime didelį klientų būrį, organizacijų, grįžtančių ne tik kriziniais laikotarpiais, bet ir nuosekliam darbui drauge.

Juk niekas neklausia, kodėl eini į sporto klubą, jei gerai atrodai, tad neturėtume klausti, kodėl treniruoji emocinio intelekto „raumenį“, jei atrodai laimingas, sėkmingas ir stiprus. Nepriklausomai nuo turimo lygio, visad galime būti atsparesni, labiau emociškai išprusę, gebėti greičiau ir tiksliau reaguoti į situacijas, ko vedini pasieksime daugiau ne tik asmeniškai, bet ir kaip visuomenė“, – šnekėjo I.Vaitkevičiūtė.

Pandemijos metu užgimęs emocinis sporto klubas „Mindletic“, siūlantis darbuotojams vietą, kurioje jie gali identifikuoti savo emocinę būklę ir pamankštinti savo protą, už investicijas į žmogų pernai laimėjo Finansų ministerijos inicijuotuose geriausių Europos Sąjungos investicijų Lietuvoje projektų apdovanojimuose „Europos burės 2022“.

I.Vaitkevičiūtė įsitikinusi – laimėjimas tik dar sykį parodė, kad judama teisinga linkme.

„Gavome motyvacijos kurti vertę toliau, pastebėjimą už įdėtą komandos energiją einant iki šio taško, kuriame esame dabar“, – šyptelėjo ji.

Šios motyvacijos moteris nepraranda ir dabar. I.Vaitkevičiūtė turi didelių tikslų – nori komandą plėsti pasauliniu mastu.

„Svajoju kurti vertę per emocinio sporto klubo prieigą globaliu mastu“, – prasitarė pašnekovė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.