Pasaulio stebuklai: terakotinių karių armija

Senovės Kinijos sostinės Siano gražius istorinius bokštus užgožia nenusakomi modernūs pastatai. Tačiau visai šalia Siano galime rasti vieną didingiausių kultūrinių pasaulio stebuklų. Stebuklą, kuris buvo paslėptas daugiau nei du tūkstantmečius.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jan 13, 2015, 8:00 AM, atnaujinta Jan 16, 2018, 6:49 AM

Ši grėsminga terakotinių karių armija buvo atsitiktinai atrasta 1974-aisiais. Tai buvo vienas žymiausių kada nors padarytų archeologinių atradimų.

Kaip ir didžioji kinų siena, tai pirmojo imperatoriaus Čin Ši Huango palikimas. Pirmasis imperatorius mirė prieš kiek daugiau nei 2200 metų, o jo laidotuvės buvo ypatingos reikšmės įvykis.

Imperatoriaus kūnas buvo palaidotas didingame mauzoliejuje, požeminiame mirusiųjų mieste. Jį saugojo statulų armija – beveik aštuoni tūkstančiai stipruolių.

Ši armija turėjo arklių, buvo aprūpinta ginklais: kalavijais, lankais ir strėlėmis, pagamintais iš medžio ir geležies. Deja, ginklai seniai supuvo ir surūdijo. Tuščios karių rankos vis dar gniaužia įsivaizduojamus ginklus, ir jie vis dar atrodo grėsmingai.

Visi veidai yra individualūs. Nulipdyti remiantis skirtingais žmonėmis. Skirtingi veidų bruožai ir netgi plaukų kirpimai rodo šių karių priklausymą skirtingiems regionams ir skirtingoms etninėms grupėms.

Žvilgsnis į šių karių akis yra tikrai įspūdinga patirtis.

Tai vyrai, kurie saugojo Didžiąją Kinų sieną, kai ji buvo pradėta statyti.

Norint atstatyti visus 8000 karių vis dar reikia padaryti didžiulį darbą. Tačiau dar labiau jaudinanti mintis yra ta, jog daug dar liko neatrasta.

Kas žino, kokių dar stebuklų mums atskleis pirmojo imperatoriaus kapas?

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.