Šventoji žemė – Izraelis: dešimt įspūdingiausių lankytinų vietų

Šventoji žemė, religijų lopšys, sintezė tarp Rytų ir Vakarų – tai Izraelis. Šalis, į kurią kasmet plūsta galybė keliautojų. Vieni – piligrimystės tikslais. Izraelio teritorijoje daug svarbių lankytinų vietų tiek išpažįstantiems judaizmą, tiek krikščionybę, tiek islamą. Kiti keliautojai į Izraelį vyksta pailsėti – šioje šalyje yra puikių kurortų, nuostabių paplūdimių. Dar kita dalis turistų vyksta į Izraelį dėl to, jog juos domina nepaprasta senamiesčių architektūra bei šiuolaikinių miestų žavesys. O kur dar išskirtiniai gamtos stebuklai... „Kelionių akademijos“ egzotinių kelionių ekspertai jums sudarė dešimties Izraelio lankytinų vietų sąrašą. Šiame sąraše esantys objektai – tikrai verti dėmesio ir sužavės visų tipų keliautojus. Paskaitykite.

Negyvoji jūra.<br>Shutterstock nuotr.
Negyvoji jūra.<br>Shutterstock nuotr.
Tel Avivas.<br>Shutterstock nuotr.
Tel Avivas.<br>Shutterstock nuotr.
Jeruzalė.<br>Shutterstock nuotr.
Jeruzalė.<br>Shutterstock nuotr.
Nazaretas.<br>Shutterstock nuotr.
Nazaretas.<br>Shutterstock nuotr.
Eilatas.<br>Shutterstock nuotr.
Eilatas.<br>Shutterstock nuotr.
Ramono krateris.<br>Shutterstock nuotr.
Ramono krateris.<br>Shutterstock nuotr.
Haifa.<br>Shutterstock nuotr.
Haifa.<br>Shutterstock nuotr.
Golano aukštumos.<br>Shutterstock nuotr.
Golano aukštumos.<br>Shutterstock nuotr.
Akas.<br>Shutterstock nuotr.
Akas.<br>Shutterstock nuotr.
Tiberiados ežeras.<br>Shutterstock nuotr.
Tiberiados ežeras.<br>Shutterstock nuotr.
Daugiau nuotraukų (10)

Lrytas.lt

Oct 10, 2017, 5:05 PM

1. Negyvoji jūra

Be jokios abejonės, viena iš įspūdingiausių Izraelio lankytinų vietų – Negyvoji jūra. Maudynės joje padeda atgauti jėgas, suteikia energijos. Sakoma, kad reguliarios maudynės netgi gydo odos ligas. Plaukiodami Negyvojoje jūroje žmonės jaučiasi tarytum plunksnelės, mat sūrus vanduo visą laiką kelia į paviršių. Įdomu tai, jog tokiame sūriame vandenyje negali gyventi net žuvys. Visgi, gyvybės formų jame yra, tai – bakterijos. Todėl vietiniai gyventojai dažnai juokauja, jog Negyvojoje jūroje randamos dvi gyvybės formos: bakterijos ir turistai.

Jei ketinate atostogauti Izraelyje, Negyvoji jūra – ta vieta, kurią tikrai rekomenduojame įsirašyti į būtiniausių aplankyti vietų sąrašą. Liksite sužavėti.

2. Tel Avivas

Tel Avivas – didžiausias Izraelio uostamiestis, esantis vakarinėje šalies dalyje, šalia Viduržemio jūros. Tai – be galo šiuolaikiškas miestas, kuriame gyvenimas tiesiog verda. Čia įsikūrę didžiausi Izraelio prekybos, verslo centrai, gausu įdomybių muziejų ir galerijų, dangoraižių, Bauhaus stiliaus pastatų. Mieste daug žalumos, išpuoselėtų parkų. O taip pat yra paplūdimys.

Šeštajame dešimtmetyje prie Tel Avivo savivaldybės buvo prijungtas ir senasis Jafos miestas. Kaip jau supratote, pats Tel Avivas – jaunas miestas. Dauguma jo pastatų statyti XX a. Jafos senamiestis skaičiuoja ne vieną tūkstantmetį. Čia gausu šventyklų, archeologinių atodangų, dirbtuvių, nedidelių galerijų, turgelių. Jaukumo suteikia siauros gatvelės. Viešint Jafoje matyti ir tolumoje stūksantys Tel Avivo dangoraižiai. Labai įdomus kontrastas.

3. Jeruzalė

Miestas, į kurį plūsta daugybė tikinčiųjų – Jeruzalė. Ši vieta svarbi tiek krikščionims, tiek žydams, tiek musulmonams. Šio miesto statusas iki šiol kelia didžiulius ginčus. Nors jį kontroliuoja Izraelis, musulmoniškoms valstybėms tai kelia nepasitenkinimą.

Būdami šiame mieste tiesiog privalote nueiti prie žymiosios Raudų sienos. Jos plyšeliuose žmonės palieka lapelius, kuriuose būna užrašę slapčiausius savo troškimus. Tikima, jog jie visada išsipildo. Taip pat būtinai pasivaikščiokite Kryžiaus keliu, aplankykite Siono kalną, Getsemanės sodą. Nuvykite į Kristaus kapo baziliką. Krikščionys tiki, jog šioje vietoje kadaise stūksojo uola, kurioje buvo palaidotas Jėzus Kristus, o po trijų dienų prisikėlė ir įžengė į dangų.

Neabejotinai, Jeruzalė – vienas iš reikšmingiausių miestų visame pasaulyje. Viešėdami Izraelyje būtinai jį aplankykite.

4. Nazaretas

Kaip jau minėjome straipsnio pradžioje, Izraelis – šalis, kurioje juntama Rytų ir Vakarų pasaulių sintezė. Miestas, kuriame šis teiginys puikiai atsispindi – Nazaretas. Čia persipina vakarietiškas šiuolaikiškumas ir egzotiška arabų kultūra. Arabai šiame mieste sudaro absoliučią daugumą gyventojų.

Maži balti nameliai, turgavietės, kuriose gausu egzotiškų vaisių, daržovių. Ryškus kardamono kvapas. Nazareto senamiestis – gana painus. Siaurutės gatvelės susijungia tarytum į milžinišką voratinklį. Beje, šis miestas, taip pat kaip ir Jeruzalė – labai svarbus tikintiesiems. Pasak Evangelijų, Nazarete yra gyvenęs Jėzus Kristus.

5. Eilatas

Nors Izraelyje gausu įdomiausių, tūkstantmečius menančių lankytinų objektų, viešint šioje šalyje nereikėtų pamiršti ir skirti laiko sau. Tam puikiai tinkama vieta – Eilato miestas. Tai piečiausias Izraelio kurortinis miestas, esantis prie Raudonosios jūros.

Puikus klimatas, gražūs, labai tvarkingi smėlio paplūdimiai ir krištolo skaidrumo Raudonoji jūra, kuri idealiai tinkama ne tik maudynėms, bet ir nardymui – povandeninis pasaulis tiesiogine prasme – užburia. Mieste gausu įvairių viešbučių, restoranų, naktinių klubų, pramogų. Čia tikrai neteks nuobodžiauti.

6. Ramono krateris

Ramono krateris, dar kitaip vadinamas Makhtesh Ramon krateriu – geologinis darinys, esantis Negevo dykumoje. Jis įdomus dėl to, jog tai ne šiaip sau krateris, o didžiausia pasaulyje erozinė kara – amfiteatriškas slėnis, suformuotas ledyno.

Kraterio ilgis maždaug 40 kilometrų, plotis – nuo 2 iki 10 kilometrų. O jo forma primena ištemptą širdį. Ramono krateris priklauso didžiausiam Izraelio nacionaliniam parkui – Ramono gamtos rezervatui.

7. Haifa

Haifa – trečias pagal dydį Izraelio miestas, esantis šalies šiaurės vakaruose. Šio miesto grožis slypi tame, jog jis turi du privalumus: kalnus ir Viduržemio jūrą. Be to, miestą puošia išskirtinis Karmelio nacionalinis parkas.

Vienas iš įspūdingiausių Haifos lankytinų objektų – Bahajų sodai. Bahajų religija laikoma viena iš jauniausių pasaulyje. Bahajų teigimu, tarp žmonijos ir Dievo privalo vyrauti vienybės jausmas. Bahajų soduose stebina išskirtinė tvarka bei estetinis pojūtis. Šventykla ir visas sodų kompleksas įtraukti į UNESCO pasaulio paveldo sąrašą kaip reikšmingas objektas.

8. Golano aukštumos

Golano aukštumos – tai plynaukščių ir kalnų sritis, iš kurios atsiveria neįtikėtina panorama. Matosi tiek Izraelio, tiek Jordanijos ir Sirijos teritorijos.

Šios aukštumos driekiasi maždaug kilometro aukštyje. Vakaruose jos aštriais skardžiais leidžiasi link Tiberiados ežero, kuris taip pat įtrauktas į šį sąrašą, todėl netrukus su juo susipažinsite. Rytinės Golano aukštumų ribos nėra aiškios. Klimatas čia ganėtinai vėsus ir drėgnas, todėl aukštumose daug žalumos, o taip pat vietiniai gyventojai Golano žemę išnaudoja žemdirbystei ir sodininkystei. Čia gausu vaismedžių sodų, vynuogynų. Nepaprasti peizažai.

9. Akas

Akas – labai įdomus prie Viduržemio jūros esantis miestas, kurį įkūrė kryžiuočių ordinas. Kadaise jis garsėjo kaip tikra kultūrų „mišrainė“ – čia gyveno žydai, arabai, turkai, romėnai, graikai, kryžiuočių kariai.

Įdomių istorinių vietų šiame mieste tikrai gausu. Įspūdį palieka tamplierių kvartalas, senosios tvirtovės siena, Džezaro Pašos mečetės. Mieste gausu sinagogų, bažnyčių ir mečečių. Akas taip pat svarbus ir bahajams – religinei konfesijai, apie kurią jau pasakojome aptardami Haifos miestą. Pasak jų tikėjimo, Akas – švenčiausiasis miestas. Apžiūrėti šiame mieste tikrai yra ką, todėl viešėdami Izraelyje nepamirškite aplankyti Ako.

10. Tiberiados ežeras

Įdomiausių lankytinų Izraelio vietų sąrašą norime pabaigti Tiberiados ežeru, kuris neretai įvardijamas kaip Galilėjaus jūra. Tai – didžiausias gėlo vandens ežeras visoje šalyje. Jo ilgis net 21 kilometras.

Apie šį ežerą tikriausiai esate girdėję, jei skaitėte Bibliją. Visgi, įdomu, jog šiandien tai – populiari vieta tarp turistų. Vakarinis ežero krantas nusėtas viešbučių, restoranų, turistams siūloma daug įvairių pramogų. Akį džiuginantis kraštovaizdis čia dera su puikia infrastruktūra, gera aptarnavimo kokybe. Kodėl kelių dienų nepraleidus poilsiaujant prie ežero?

Kelionių akademija – ieškantiems kelionių į Izraelį.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.