Įspūdingiausi pasaulio urvai

Esate keliautojas, kuris savo laisvalaikio neįsivaizduoja be žygių į gamtą? Jums patinka vaikštinėti po mišką, kopti į kalnus? Žavitės kriokliais, upėmis, skardžiais, kanjonais? O ką manote apie urvus? Jeigu neturite tvirtos nuomonės, nieko tokio, mat šį kartą mes atrinkome net dešimt įspūdingų pasaulio urvų. Esame įsitikinę, jog susipažinę su jais, urvus tikrai įtrauksite į savo žygių maršrutus. Juk juose slepiasi tiek įdomių dalykų.

Nendrinės fleitos urvas<br>Shutterstock nuotr.
Nendrinės fleitos urvas<br>Shutterstock nuotr.
Vaitomo urvas.<br>Shutterstock nuotr.
Vaitomo urvas.<br>Shutterstock nuotr.
Vatnajokudlio urvas.<br>Shutterstock nuotr.
Vatnajokudlio urvas.<br>Shutterstock nuotr.
Puerto Princesos požeminė upė. <br>Shutterstock nuotr.
Puerto Princesos požeminė upė. <br>Shutterstock nuotr.
Fingalo urvas.<br>Shutterstock nuotr.
Fingalo urvas.<br>Shutterstock nuotr.
Madžlis al džino urvas.<br>Shutterstock nuotr.
Madžlis al džino urvas.<br>Shutterstock nuotr.
Karlsbado urvai.<br>Shutterstock nuotr.
Karlsbado urvai.<br>Shutterstock nuotr.
Lasko urvai.<br>Shutterstock nuotr.
Lasko urvai.<br>Shutterstock nuotr.
Gunung Mulu urvai.<br>Shutterstock nuotr.
Gunung Mulu urvai.<br>Shutterstock nuotr.
Škocjano urvai.<br>Shutterstock nuotr.
Škocjano urvai.<br>Shutterstock nuotr.
Daugiau nuotraukų (10)

Lrytas.lt

Dec 19, 2017, 9:47 AM

Nendrinės fleitos urvas, Kinija

Nendrinės fleitos urvas, dar vadinamas Gamtos meno rūmais, – tai pats didžiausias ir spalvingiausias urvas, esantis Guilino mieste, Kinijoje. Mokslininkai teigia, jog šis urvas maždaug 180-ies milijonų metų amžiaus, tad jis mena tikrai didingą praeitį. Beje, urvo išorėje randama išlikusių užrašų. Teigiama, jog juos, maždaug 800-aisiais mūsų eros metais, užrašė Tangų imperijos gyventojai.

Nendrinės fleitos urvo ilgis – 240 metrų, o į jį galima patekti trijose vietose. Urvo vidus žavi turtingu stalaktitų ir stalagmitų pasauliu, kurie šiandien yra apšviesti galybės įvairiaspalvių šviesų – iš ties pribloškiantis vaizdas.

Vaitomo urvas, Naujoji Zelandija

Įsivaizduokite, įžengiate į urvą, tikitės, akinančios tamsos, o ten – galybė švytinčių žvaigždžių. Skamba, kaip scena iš mistinio filmo? Ne visai, mat lankydamiesi Naujojoje Zelandijoje tokį nuotykį galite patirti iš tikrųjų. Žinoma, urve žvaigždžių nerasite, visgi, galybė spindinčių švieselių jus tikrai priblokš. Klausiate, kas gi ten švyti? Ogi, Arachnocampa luminosa – jonvabalių rūšis, kuri dažnai vadinama tiesiog Naujosios Zelandijos jonvabaliais.

Vaitomo urve, esančiame Šiaurinėje Naujosios Zelandijos saloje, šių jonvabalių gyvena tūkstančiai. Dėl šios priežasties, urvas be galo pamėgtas turistų, mat vaizdas iš tiesų atimantis žadą.

Vatnajokudlio ledyno urvai, Islandija

Vatnajokudlio ledynas, esantis Islandijoje, – didžiausias ledynas visoje Europoje. Jis užimta net 8400 kvadratinių kilometrų plotą! Vatnajokudlis driekiasi per kalnus ir sudaro plačią, maždaug 800 metrų lygumą, kuri netinkama jokiai gyvybei. Tačiau pats ledynas tarsi gyvas: jis tai plečiasi, tai traukiasi. Tai lėtai pulsuoja, tai įsismarkauja tarytum ugnikalnis. Kai kuriose vietose ledyno storis siekia netgi kilometro aukštį!

Įdomu tai, jog milžiniškame ledyne gausu ledo urvų, kurie atrodo tarytum iš pasakos apie Sniego karalienę. Šie ledo urvai – be galo mėgstami ekstremalių pojūčių išsiilgusių keliautojų.

Puerto Princesos požeminė upė, Filipinai

Filipinų salyno vakaruose esanti Palavano sala – tai žemės kampelis, galintis pasigirti iš tiesų nepaprasto grožio gamta. Vienas iš didžiausių šios salos pasididžiavimų – Puerto Princesa nacionalinis parkas, garsus dėl to, jog jame slepiasi 24 kilometrų ilgio požeminis urvas.

Tai urvas, galintis didžiuotis įspūdingu stalaktitų ir stalagmitų pasauliu. Tačiau tai dar ne viskas, mat jame teka požeminė Puerto Princesos upė! Turistams siūloma pasiirstyti šia upe valtelėmis. Įsivaizduokite: įsėdate į keturvietę ar penkiavietę valtelę ir įplaukiate į akliną tamsą. Kai akys apsipranta, imate regėti blizgančias uolienas, o geriau įsižiūrėję pamatote įspūdinguosius stalaktitus ir stalagmitus. Unikali patirtis!

Fingalo urvas, Škotija

Ar kada nors esate girdėję apie dainuojantį urvą? Jei ne – norime jums papasakoti. Škotijoje, Staffa saloje esantis Fingalo urvas – vietovė, kuri įkvėpė daug muzikantų ir kompozitorių. Per tūkstančius metų jūros potvyniai ir lietūs čia suformavo urvų sistemą, kurios pagrindinis atributas – lenktas kupolo formos skliautas. Dėl jo, urvo viduje susidaro unikali akustika. Esant ramiam orui, jūros bangų aidas urve sukuria ramią melodiją, o audros metu, urvo skleidžiama muzika girdisi net už kelių kilometrų!

Labiausiai Fingalo urvą išgarsino vokiečių kompozitorius Feliksas Mendelsonas – vestuvinio maršo kūrėjas. Šis kompozitorius sukūrė uvertiūrą, kurią pavadino „Hebridų uvertiūra“ ir dedikavo Fingalo urvui. Šiandien šis kūrinys dažniausiai vadinamas Fingalo urvo uvertiūra. Pasiklausykite ir galbūt Mendelsono kūrinys jus įkvėps nuvykti į Škotiją bei išgirsti urvo skleidžiamą muziką.

Madžlis al Džino urvas, Omanas

Madžlis al Džino urvas, esantis Omane, – tai vienas iš didžiausių požeminių urvų visame pasaulyje. Šis urvas, tarytum didžiulis kambarys, kurio ilgis – 310 metrų, plotis – 225 metras, o aukštis – 120 metrų.

Išvertus iš arabų kalbos, urvo pavadinimas reiškia „dvasių susitikimo vieta“. Tad mistikos čia tikrai nestinga. Tarytum „Paslapčių kambarys“ iš Hario Poterio knygų serijos. Į Madžlis al Džino urvą galima patekti tik per tris nedideles skyles, esančias jo viršuje. Tad šiam iššūkiui ryžtasi tikrai ne kiekvienas.

Karlsbado Urvai, JAV

Karsbado Urvų nacionalinis parkas – tai saugoma gamtos teritorija, esanti JAV pietuose, Naujosios Meksikos valstijoje. Ši teritorija gali pasigirti dykumų ir pusdykumių kraštovaizdžiu, visgi, didžiausia parko įžymybė – karstiniai urvai, kurių bendras ilgis viršija 140 kilometrų. Iš viso parke yra 119 urvų, iš kurių svarbiausiasias vadinamas taip pat, kaip ir visas nacionalinis parkas – Karlsbadu. Šio urvo ilgis 33,5 kilometrai, o natūrali anga pasislėpusi net 1,3 kilometrų aukštyje! Šiame urve gausu įvairiausių formų uolienų, stalaktitų, stalagmitų. Čia gyvena net 11 šikšnosparnių rūšių.

Lasko urvai, Prancūzija

Į šį sąrašą tiesiog negalėjome neįtraukti žymiųjų Lasko urvų, esančių Pietvakarių Prancūzijoje. Taip, tai urvai, kuriuose gausu vėlyvojo paleolito piešinių. Mokslininkai spėja, kad juos piešė žmonės, gyvenę prieš 17 tūkstančių metų!

Mamutai, vilkai, didžiuliai elniai, taurai, lokiai, stumbrai – daugumoje Lasko urvuose atrastų piešinių vaizduojami gyvūnai. Visgi, rastas ir vienas žmogaus atvaizdas. Manoma, jog kadaise šioje vietoje būta šamanų šventvietės, kurioje buvo atliekamos ritualinės apeigos. Lasko urvai – tai be galo svarbi vietovė, padedanti suvokti apie žmonijos raidą. Urvai įtraukti į UNESCO pasaulio paveldo sąrašą.

Gunung Mulu urvai, Malaizija

Borneo saloje esantis Gunung Mulu nacionalinis parkas – tai vietovė, kuri kasmet pritraukia tiek galybę susidomėjusių turistų, tiek daugybę mokslininkų. Parko teritorijoje auga bene seniausi atogrąžų miškai visame pasaulyje, čia gyvena daug retų egzotinių gyvūnų rūšių.

Dar viena Gunung Mulu nacionalinio parko įžymybė – po žemę besidriekiantys milžiniški urvų labirintai (bendras ištirtų požeminių urvų ilgis – net 295 kilometrų). Šiuos urvus mokslininkai tiria jau ne vieną dešimtmetį, tačiau neatskleistų paslapčių čia dar begalė. Urvų ir jų atšakų požemiuose tiek daug, jog kol kas ištyrinėta tik nedidelė jų dalis.

Škocjano urvai, Slovėnija

Pabuvoję tolimojoje Malaizijoje, grįžkime į Europą, mat Slovėnijoje esantys Škocjano urvai – tikrai ne mažiau verti patekti į šį sąrašą. Šios kastinių urvų grupės ilgis – 6 kilometrai. Urvams būdingi aukšti koridoriai, per kuriuose teka požeminė upė Reka. Ši upė iš požemių išteka į paviršių ir, galiausiai, pasiekia Adrijos jūrą.

Škoacjano urvai – viena iš populiariausių lankytinų vietų visoje Slovėnijoje. Lankytojams atviri 3 kilometrai. Įspūdingi stalaktitai ir stalagmitai, požeminiai ežerai, upė, grotos, kriokliai. Jei lankysitės Slovėnijoje – būtinai apsilankykite, tikrai nepasigailėsite.

Kelionių akademijaieškantiems pažintinių kelionių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.