Šventinis savaitgalis Palangoje: ką nuveikti?

Jei vasarą nepavyko praleisti atostogų prie Baltijos jūros, jaudintis neverta. Pastebima, kad pramogauti ir ilsėtis tokiuose pajūrio kurortuose kaip Palanga lietuviai vis dažniau linksta šaltuoju metų laiku.

 Kurortas kviečia dalyvauti daugybėje šventinių visai šeimai skirtų renginių.<br> Mindaugo Surblio nuotr.
 Kurortas kviečia dalyvauti daugybėje šventinių visai šeimai skirtų renginių.<br> Mindaugo Surblio nuotr.
 Kurortas kviečia dalyvauti daugybėje šventinių visai šeimai skirtų renginių.<br> Mindaugo Surblio nuotr.
 Kurortas kviečia dalyvauti daugybėje šventinių visai šeimai skirtų renginių.<br> Mindaugo Surblio nuotr.
 Kurortas kviečia dalyvauti daugybėje šventinių visai šeimai skirtų renginių.<br> Mindaugo Surblio nuotr.
 Kurortas kviečia dalyvauti daugybėje šventinių visai šeimai skirtų renginių.<br> Mindaugo Surblio nuotr.
 Kurortas kviečia dalyvauti daugybėje šventinių visai šeimai skirtų renginių.<br> Mindaugo Surblio nuotr.
 Kurortas kviečia dalyvauti daugybėje šventinių visai šeimai skirtų renginių.<br> Mindaugo Surblio nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Dec 28, 2019, 8:35 AM

Dauguma viešbučių, restoranų, muziejų ir SPA centrų svečiams tikrai turi ką pasiūlyti ir šventiniu laikotarpiu.

Nakvynė prieinama kaina

Pirmiausia, ko gero, kiekvienas ieško vietos, kur galėtų apsistoti. Kainos neabejotinai bus mažesnės nei vasaros sezono metu. Net šventiniu laikotarpiu vienoje populiariausių nakvynės rezervavimo sistemų booking.com nakvynę nakčiai vidury savaitės galima gauti nuo 18 eurų. Savaitgalį prieš Kalėdas – nuo 24, o prieš Naujuosius – nuo 26 eurų.

Viešbučių ir restoranų asociacijos prezidentė Ingrida Valaitienė yra sakiusi, kad žiemos sezoną kurorte nakvynės kainos yra perpus mažesnės nei šiltuoju metų laiku.

„Šaltuoju laiku 3 ar 4 žvaigždučių viešbučiai kainuoja apie 50 eurų, o kai kur ir mažiau, o vasarą nakvynė tame pačiame viešbutyje kainuos 100 eurų už 1 naktį dviem žmonėms su pusryčiais“, – teigė ji.

Maistas įvairiam skoniui

Be abejonės, viešnagės metu reikės ir pavalgyti. Jei įsigijote nakvynę be maitinimo – ne bėda. Nors, pasak vietinių verslininkų, Palangai vis dar sunku atsikratyti įsivaizdavimo, kad čia galima pavalgyti tik cepelinų ir šaltibarščių, kitų alternatyvų apstu.

Verslininkai įsitikinę, kad auganti restoranų kultūra šalyje turi įtakos ir Palangai. Čia įsikūręs ne vienas restoranas, patenkantis į geriausiųjų 30-uką.

Palangoje apstu ir šeimos restoranėlių, siūlančių įvairaus maisto, tinkamo ir mažiesiems. Aukštos klasės restoranuose gruodžio savaitgaliais rengiamos šventinės ir degustacinės vakarienės.

„Šventinė vakarienė asmeniui gali atsieiti iki 80 eurų. Jei vakarienės metu skambės gyva muzika, mokėsite nuo 80 eurų. Keturių žvaigždučių viešbučių restoranuose šventinė vakarienė su programa atsieis nuo 120 iki 140 eurų, penkių žvaigždučių – 150–170 eurų. Galima rasti tik vokalistų pasirodymų, groja ir grupės, pasirodo teatralai, su vaikais užsiima animatoriai. Kaina pri- klauso nuo veiklos turinio.

Naujųjų metų išvakarėse svečiai kai kuriuose restoranuose, kavinėse ir viešbučiuose gali tikėtis prizų: sukamas laimės ratas, renkamas laimingas staliukas“, – pasakojo I.Valaitienė.

Yra ką pamatyti

Palangoje nestinga ir lankytinų objektų – nuo gražiojo Birutės parko iki įvairių muziejų.

Vizitas į Palangą beveik neįsivaizduojamas be pasivaikščiojimo po Birutės parką. Talentingai suprojektuotas parkas pasižymi didele vaizdų ir nuotaikų įvairove – meistriškai išvedžioti takai, aikštelėse įrengti gėlynai. Čia, buvusioje Tiškevičių dvaro žemėje, iki tol buvo kemsynais apaugusios pelkės. Grafų užsakymu šioje vietoje buvo iškasti tvenkiniai, o gruntas panaudotas būsimo dvaro pylimui.

1897 metais ant jo buvo pastatyti neorenesansinio stiliaus rūmai, kuriuose šiuo metu įsikūręs garsusis Gintaro muziejus.

„Birutės parkas yra puiki vieta ramiam ir jaukiam šeimų poilsiui, todėl čia laisvalaikį mielai leidžia tėvai su mažyliais, jaunimas ir vyresni palangiškiai bei svečiai. Čia verta aplankyti vaikų numylėtiniu tapusį Tiškevičių dvaro laiptus saugantį liūtą ir pašerti tvenkiniuose vis dar apsilankančias antis“, – sakė Palangos turizmo informacijos centro direktorė Rasa Kmitienė.

Žinoma, verta užsukti ir į Gintaro muziejų. Jame eksponuojama inkliuzų kolekcija. Muziejus antradieniais–šeštadieniais dirba nuo 11 iki 17 val., o sekmadieniais – valanda trumpiau. Bilietas suaugusiesiems atsieis 4 eurus.

„Nereikia manyti, kad šis muziejus Palangoje vienintelis. Mėgstantiems skulptūras verta užsukti į Antano Mončio namus-muziejų. Čia eksponuojama daugiau nei 200 skulptūrų, grafikos darbų, piešinių ir t.t. Lietuvos menininkas, skulptorius modernistas A.Mončys gimė Mončių kaime Kretingos rajone. Antrojo pasaulinio karo audrų nublokštas į Vakarus, gyveno ir kūrė Prancūzijoje“, – priminė R.Kmitienė.

Pirmasis muziejaus aukštas veikia kaip parodų salė su nuolat besikeičiančia ekspozicija. Čia turėtų patikti ir vaikams, mat skulptūras galima čiupinėti. Savaitgaliais muziejus dirba nuo 11 iki 17 val., o viešnagė atsieis apie du eurus žmogui.

Dėmesio vertas ir Šunų muziejus. Žinomas menininkas Vytautas Kusas su žmona Vida 2009 metais įkūrė vienintelį Baltijos šalyse Šunų muziejų. Šiandien muziejus įdomus ne tik vaikams, jaunimui, bet ir suaugusiesiems savo unikalia ekspozicija, kurioje daugiau kaip 4000 eksponatų iš 40 pasaulio šalių. Daugiausia tai suvenyrinės šunų skulptūros, pagamintos iš 26 skirtingų medžiagų. Šunų muziejuje galima pamatyti ir unikalią V.Kuso įvairių paukščių kiaušinių raižinių kolekciją, originalių tapybos darbų. Muziejuje galima apsilankyti šeštadieniais 15–18 val. Viešnagė atsieis apie porą eurų.

Istorijos mėgėjus neabejotinai sudomins dr. Jono Šliūpo memorialinė sodyba. Žymus Lietuvos XX a. pradžios visuomenės veikėjas, gydytojas J.Šliūpas 1930 m. persikėlė gyventi į Palangą. Būtent J.Šliūpo dėka 1933 m. Palangai buvo suteiktos miesto teisės, o jis buvo išrinktas pirmuoju Palangos burmistru. Jo sodyboje 1989 m. liepos mėnesį atidaryta J.Šliūpo memorialinė ekspozicija, čia taip pat eksponuojami Palangos miesto, apylinkių istorijos ir etnografijos fragmentai, pristatoma „Aušros“ ir „Varpo“ epocha.

Savaitgaliais čia galima apsilankyti 11–18 val., o viešnagė atsieis panašiai kaip ir kitur – apie porą eurų.

Nepraeikite ir pro Palangos kurorto muziejų, kur praėjusią savaitę buvo atidaryta unikali nuolatinė ekspozicija, kurioje informacija bus pateikiama net keturiomis kalbomis: lietuvių, anglų, rusų ir latvių.

Kaip pasakojo Palangos kurorto muziejaus vyriausioji fondų saugotoja, laikinai einanti direktoriaus pareigas, Virginija Paluckienė, Palangos kurorto muziejus ir Paviluostos Latvijoje savivaldybė vykdo tarptautinį projektą „Palanga. Paviluosta: jūros įkvėpta istorija“.

„Įgyvendinant šį projektą mūsų miesto muziejuje sukurta ir įrengta šiuolaikiška ekspozicija, pasakojanti Palangos istoriją, atskleidžianti skirtingų jos istorijos, ekonomikos, kultūros periodų savitumą, kurorto raidą, supažindinanti su žymiais žmonėmis, kūrusiais ir gyvenusiais Palangoje“, – pasakojo V.Paluckienė.

Muziejaus lankytojų laukia legendomis apipintas veidrodžių kambarys, įspūdingi vėjo vargonų garsai ir nepakartojama kelionė laiku. Lankytojai galės pamatyti kurorto muziejuje ir kituose Lietuvos muziejuose bei privačiose kolekcijose saugomus eksponatus.

Muziejų aplankyti galite penktadieniais 8–15 val. 45 min.

Suspindo didžiosioms šventėm

Reikia nepamiršti, kad šiemet, gruodžio pradžioje įžiebus Palangos miesto eglę, kurortas, pasidabinęs tūkstančiais kalėdinių lempučių ir įspūdingomis šventinėmis dekoracijomis, visus pakvietė džiaugsmingai laukti gražiausių metų švenčių. Palangiškiai ir kurorto svečiai čia gali pasinerti į kelionę laiku – centrinėje miesto aikštėje sugalvoti norą ir nedelsiant sužinoti, ar jis kitąmet išsipildys. Taip pat kurortas kviečia dalyvauti daugybėje šventinių visai šeimai skirtų renginių.

Prieššventinį savaitgalį Palangoje laukia įvairios edukacijos, koncertų, paskaitų ir labdaros vakaras. Visą informaciją apie renginius galima rasti Palangos turizmo informacijos centre. Palangoje nestinga ir lankytinų objektų – nuo gražiojo Birutės parko iki įvairių muziejų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.