Patriotinė muzika spaudė ašarą net nemačiusiems okupacijos

Ketvirtadienį viename sostinės klube įvykęs patriotinės muzikos koncertas „Auszra 16“ savo dalyvių gausa nustebino net pačius organizatorius. Vietoj planuotų keletos šimtų klausytojų, jie sulaukė kone tūkstančio. Įpusėjusius grupės „Skylė“ pasirodymui, ne vienas klausytojas paslapčia braukė ašarą. Dainos apie partizanus jaudino daugelį, net ir tuos, kurie gimė jau po Sovietų sąjungos žlugimo.

V. Balkūnas
V. Balkūnas
Daugiau nuotraukų (1)

Vidmantas Balkūnas

2012-02-17 12:03, atnaujinta 2018-03-22 19:26

Šventiniais pasirodymais patriotiškai nusiteikusių piliečių širdis taip pat drebino žymūs folkloro bei roko muzikos kolektyvai - Atalyja, Gyvata ir Ugniavijas.

Vakaras prasidėjo „Tautiška giesme“ ir kolektyvo „Ugniavijas“ pasirodymu. Ši, bene ryškiausia Lietuvos vyriško folkloro grupė atlieka senąsias dainas kartu su tarpukario ir Lietuvos partizanų folkloru, pritariant būgnams ir liaudies instrumentams

Žiūrovai išvydo ir seniausiai gyvuojančią lietuviško folkroko grupę „Atalyja“, kuri pasirodė su etnomuzikologu Ryčiu Ambrazevičiumi. Kolektyvas atliko geriausių savo kūrinių programą, tarp jų vyraujant mitologinėms ir karinėms dainoms.

Pagrindiniu šventinio koncerto akcentu tapo grupės „Skylė“ pasirodymas ir jos tvirta vyriška nata. Kol dainininkė Aistė Smilgevičiūtė motinystės atostogose rūpinasi naująja šeimos atžala, grupės įkūrėjas Rokas Radzevičius Vasario 16-osios koncertui sukvietė vyrų pajėgas. Vakaro metu publiką graudino vyriškai skambantys rezistencinės tematikos kūriniai iš albumo „Broliai“, atspindintys kovojančio lietuvio dvasią.

Koncerto pabaigoje, skambant šios grupės dainoms, nevienas vos dvidešimties sulaukęs klausytojas tramdė ašaras. Tramdė, nes tokiam amžiuje negražu verkti. Juolab net nežinant kas yra okupacija ar laisvės nebuvimas.

Tačiau išties džiugu, kad grojusios grupės sugebėjo pabudinti tuos jausmus. Ir tik dabar, po daugiau kaip 20 nepriklausomybės metų pagaliau atsiranda muzika, kuri sugeba suvirpinti net ir jaunus žmones. Suvirpinti taip, kad reiktų tramdyti ašaras. Ir turbūt nė viena popgrupė su prodiuserių ir reklamos specialistų komandomis negalėtų pasigirti tokia įtaigia muzika, kokią sukėlė šiam koncertui suriktos grupės.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.