Trečiąją vietą „Slavianskij bazar“ užėmusios P. Skrabytės automatais ginkluota apsauga nebesaugojo

Vertinimą laikė paslaptyje

Daugiau nuotraukų (1)

Alvydas Ziabkus

2012-07-25 22:36, atnaujinta 2018-03-17 20:35

Kūrinį „Debesys“ ir lietuvių liaudies dainą „Strazdas“ žemaičių tarme atlikusi vienuolikmetė P. Skrabytė festivalyje „Slavianskij bazar“ pakartojo panevėžietės Kamilės Petrauskaitės laimėjimą.

2009 metais K. Petrauskaitė šiame vaikų konkurse taip pat buvo įvertinta trečiąja vieta.

Vertinimą laikė paslaptyje

Po dviejų konkurso dienų vertinimo komisijos sprendimas buvo griežtai slepiamas iki pat apdovanojimų momento.

Apie tai, kad Paulinai skirta prizinė vieta, jos muzikos pedagogė Diana Beržanskienė suprato tik visiems dalyviams repetuojant apdovanojimų ceremoniją. Konkurso rengėjai ją informavo, kad lietuvei reikės dainuoti finaliniame koncerte.

„Žinojau, kad jame dainuoja tik konkurso šeimininkai baltarusiai, svečiai ir prizines vietas užėmę atlikėjai. Tačiau kurią vietą užėmė Paulina, sužinojau tik per apdovanojimų ceremoniją“, - pasakojo palangiškės muzikos mokytoja.

Komisija buvo objektyvi

D. Beržanskienė pripažino, kad Didįjį festivalio prizą laimėjusios Gruzijos atstovės Mariam Bičošvili ir pirmąją vietą užėmusio berniuko iš Kazachijos Ališero Žaksybajaus vokalinės galimybės ir pasirinktas repertuaras buvo stipresnis nei jos auklėtinės.

Anot pedagogės, P. Skrabytė galėjo drąsiai pretenduoti į antrąją vietą, kuri buvo skirta trims jauniesiems atlikėjams iš Rumunijos, Ukrainos ir Uzbekijos.

„Tačiau vertinimo komisijos objektyvumui jokių priekaištų neturiu. Visi konkurso nugalėtojai iš tiesų gabūs ir tarp jų silpnesni atlikėjai nepateko.

Vien ką reiškia tai, kad tarp konkurso prizinininkų nebuvo nei festivalio šeimininkų baltarusių, nei atlikėjų iš Rusijos. O šioms šalims atstovavo po du dainininkus“, - sakė D. Beržanskienė.

Per žingsnį nuo 2-osios vietos

Vertinimo komisijoje buvusi Lietuvos atstovė prodiuserė Mariana Slėnienė pasakojo, kad Lietuvos atstovę nuo antrosios vietos teskyrė vos 5 balai. Didįjį prizą laimėjusiai gruzinei buvo skirta 192, pirmąją vietą užėmusiam kazachui - 186 balai.

Antroji vieta buvo skirta trims atlikėjams, kurie buvo įvertinti 179 ir 178 balais. Pagal konkurso nuostatus atskiras vietas galima skirti tik tuo atveju, jei balų skirtumas siekia du balus.

P. Skrabytė gavo 173 balus. Už prizininkų grupės likusi artimiausia jos konkurentė iš Rusijos buvo įvertinta 7 balais mažiau.

Tačiau nors ir žemesnę vietą laimėjusi lietuvė gavo vertingesnį piniginį prizą nei aukštesnę vietą laimėję atlikėjai, kuriems teko dalytis už antrąją vietą skirtus 2 tūkst. dolerių (apie 5,6 tūkst. litų).

Didįjį prizą pelniusi gruzinė buvo apdovanota 5 tūkst. dolerių (apie 14 tūkst. litų), o kazachas už pirmąją vietą gavo 3 tūkst. dolerių (apie 8,4 tūkst. litų).

Atsisakė perdėtos apsaugos

Prieš dvejus metus su kita savo auklėtine festivalyje „Slavianskij bazar“ dalyvavusi D. Beržanskienė pastebėjo, kad šiemet vaikų konkursas buvo surengtas kur kas geriau.

Kiekvieno atlikėjo repeticijai buvo skirtas konkretus laikas. Ateiti buvo galima tik prieš 15 minučių.

Pavėlavę prarasdavo teisę repetuoti, tačiau dėl tokios griežtos tvarkos salės užkulisiuose nebūdavo jokios grūsties, o repeticijai niekas netrukdydavo.

Šiemet jau nebebuvo perdėtos apsaugos, kai prieš dvejus metus festivalio vietą saugodavo automatais ginkluoti kariai, o norint patekti į koncertų salę tekdavo pereiti kelis patikros postus.

Tada festivalio dienomis buvo kontroliuojami įvažiavimai į Vitebską, o netoli koncertų arenos praeiviai buvo tikrinami tiesiog ant šaligatvio pastatytu metalo detektoriumi.

Lietuviai buvo apgyvendinta moderniame Medicinos universiteto studentų bendrabutyje.

Konkurso dalyvių delegacijų maitinimui penkioms festivalio dienoms buvo išdalyti specialiai išleisti talonai - kiekvienam žmogui apie 80 litų vienai dienai.

Už šiuos talonus buvo galima valgyti 20 kavinių ir restoranų visame Vitebsko mieste.

Laukia būsimi konkursai

Gerai festivalyje „Slavianskij bazar“ pasirodžiusi P. Skrabytė gavo kvietimą kitais metais dalyvauti tarptautiniuose vaikų muzikos festivaliuose Suomijoje ir Bulgarijoje.

Palangiškė kitąmet šturmuos ir Jūrmaloje rengiamo populiaraus festivalio „Novaja volna“ vaikų konkursą ir ruošiasi dalyvauti jo atrankose.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.