Į sceną po motinystės atostogų sugrįžtanti J. Vaenga koncertuos Klaipėdoje ir Vilniuje

Rusijos šansonų karaliene tituluojama atlikėja Jelena Vaenga sugrįžta į Lietuvą. Naują programą pristatanti dainininkė kitų metų sausio 14 dieną surengs koncertą Vilniaus Pramogų, o sausio 15 dieną – Klaipėdos „Švyturio“ arenoje. Šiais pasirodymais publikos numylėtinė savo gerbėjus pakvies atšvęsti Senuosius Naujuosius metus.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Oct 11, 2012, 5:03 PM, atnaujinta Mar 16, 2018, 4:31 AM

Viena ryškiausių pastarojo dešimtmečio Rusijos žvaigždžių Lietuvos publikai atliks geriausių savo repertuaro dainų programą, o taip pat kūrinius iš rugsėjį pasirodžiusio naujojo albumo „Lena“.

„Nemėgstu savęs reklamuoti“, - sako J. Vaenga, kukliai vengianti apibūdinimų „poetė“ ar „kompozitorė“. Tačiau Rusijos televizijos, radijo laidos ir laikraščiai nuolat mirga žiniomis apie 35-erių artistę – klausytojų susidomėjimas ja toks didelis, kad žurnalistai seka kiekvieną atlikėjos žingsnį.

Vaengos slapyvardį jai sugalvojo motina – būtent toks yra senasis gimtojo Jelenos miesto Severomorsko pavadinimas, be to, taip vadinasi netoliese tekanti upė.

Inžinieriaus ir chemikės šeimoje gimusi Jelena anksti pajuto polinkį į muziką – pirmąją dainą sukūrė, būdama vos devynerių. Vėliau jaunųjų kompozitorių konkursuose laurus skynusi mergina nusprendė rinktis scenos kelią – įgijo pedagogės – koncertmeisterės, o vėliau – ir dramos aktorės diplomą.

Nors dainininkė koncertuoja jau šešiolika metų, tikrosios sėkmės ji sulaukė 2005-aisiais – išleidusi Rusijoje fenomenalaus populiarumo sulaukusį albumą „Belaja ptica“.

Dainos „Želaju“, „Šopen“, „Aeroport“ ir kiti kūriniai pavergė klausytojus – tiek kūrinių tekstais, tiek patraukliu muzikos skambesiu, kuriam apibūdinti specialistai iki šiol neranda tinkamų žodžių.

„Tai – gera, nuoširdi vokalistė. Ji – visiška įvairų „žvaigždžių fabrikų“ priešingybė. Taip, tai popsas, tačiau jis turi žmogišką veidą“, - sako komplimentais žarstytis nemėgstantis garsiausias Rusijos muzikos kritikas Artiomas Troickis.

Legendinis latvių kompozitorius Raimondas Paulas mano, jog J. Vaenga scenoje užims estrados primadonos Alos Pugačiovos vietą: „Nuostabi dainininkė. Palyginus su sceną užplūdusiais „fonogramininkais“ ji – tikras stebuklas. Nemėgstu lyginti, bet taip, ji man primena Alą Pugačiovą jaunystėje“.

Tiesa, pati J. Vaenga į tokius komplimentus reaguoja ramiai: „Antrosios Pugačiovos nebuvo, nėra ir nebus. Žinoma, iš jos mokytis galima ir reikia, nors tai labai sunku – labai jau aukštai ji iškėlė kartelę“.

Kad žiūrovų nuomonė sutampa su Jeleną giriančių kritikų, liudija dainininkės pasiekimai. Jelena Vaenga trejus metus iš eilės laimėjo „Auksinio gramofono“ apdovanojimą. 2010-aisiais artistė surengė solinį koncertą Kremliuje ir tapo konkurso „Pesnia goda“ laureate. Vien pernai atlikėja surengė per 150 koncertų. Žurnalas „Forbes“ ją įtraukė į įtakingiausių Rusijos pramogų verslo veikėjų dešimtuką – jo apskaičiavimais, 2011-aisiais dainininkė uždirbo 6 milijonus JAV dolerių.

J. Vaengos repertuare – ir savos kūrybos, ir liaudies dainos. Taip pat – pagal garsių Rusijos poetų, tokių kaip Sergejus Jeseninas, eiles parašyti kūriniai. Kritikai jos muziką apibūdina kaip folkroko, bardų dainų, romansų ir šansonų derinį, o pačią atlikėją vadina subtilia, svajinga ir romantiška. Beje, didelio populiarumo sulaukusi Jelena nepamiršta ir teatro – radusi progą, tebevaidina spektaklyje „Laisva pora“.

Šią vasarą Jelenos gerbėjai išgirdo džiugią žinią – rugpjūčio 10-ąją Sankt Peterburge dainininkė susilaukė pirmagimio Ivano. Praėjus mėnesiui, dainininkė pasirodė viešumoje, o lapkritį atnaujins koncertinę veiklą – pristatydama po ketverių metų pertraukos išleistą, klausytojų nekantriai lauktą albumą „Lena“. Į jį sudėti žinomi, bet anksčiau Jelenos diskuose neišleisti kūriniai.

„Nemažai jų - „Gde byla“, „Lodočka“, „Mamočka“ - jau skambėjo koncertuose. Tačiau kokybiškas įrašas – visai kas kita. Trejus metus ketinau tai padaryti, bet nuolat koncertavau. Atėjo metas atiduoti skolą publikai.

Dėl šio albumo tikrai pasistengėme. Jis įrašytas su geriausiais Sankt Peterburgo muzikantais. Vien būgnininkų – keturi, vienas geresnis už kitą“, - apie albumą „Lena“ pasakoja dainininkė.

Viena J. Vaengos nelaužomų taisyklių skelbia, kad sausio pabaigoje gimtadienį švenčianti atlikėja ta proga surengia pasirodymą Sankt Peterburgo salėje „Oktiabrskij“. Kita susijusi su Lietuva, į kurią Jelena trečius metus iš eilės atvyksta sausį – derindama pasirodymų datas prie pagal rusiškas tradicijas švenčiamų Senųjų Naujųjų metų.

Šįkart atlikėja pasirodys ne tik Vilniuje – pirmą sykį jos dainos gyvai skambės Klaipėdos „Švyturio“ arenoje. Pigiausi bilietai į J. Vaengos koncertą kainuoja 69 litus. Bilietus į koncertą Vilniuje galite įsigyti “Ticketpro“ kasose ir internetu – ticketpro.lt. Pasirodymo Klaipėdoje bilietus platina BILIETAI LT. Bilietai jau prekyboje.

J. Vaengos koncertus pristato didžiausias Baltijos šalių koncertų organizatorius „BDG Music“. Spalio 26-ąją Pramogų arenoje „BDG Music“ pristatys muzikinį spektaklį „Jeseninas. Chuligano išpažintis“ su Rusijos kino žvaigžde Sergejumi Bezrukovu, gruodžio 15 dieną Vilniaus Kongresų rūmuose – Vienos Johanno Strausso festivalio orkestro koncertą, gruodžio 18 dieną ten pat – Lenkijos styginių ir humoro virtuozų „MozART Group“ šou, gruodžio 30-ąją Vilniaus Pramogų arenoje – ugningą Balkanų muzikos žvaigždės Gorano Bregovičiaus pasirodymą, o 2013-ųjų birželio 4-ąją – legendinio gitaristo Erico Claptono koncertą Kauno „Žalgirio“ arenoje.

J. Vaengos daina „Belaja ptica“:

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.