Legendinės „Queen“ dainos Vilniuje suskambo M. Jankavičiaus lūpomis

Nežinia, ką apie šią iniciatyvą galvotų Freddie Mercury, tačiau Lietuvos žiūrovus „Queen Show“ idėja papirko. Šeštadienio vakarą Vilniaus „Siemens“ arenoje finišo liniją pasiekė keturių koncertų turas, kuriame su simfoniniu orkestru, choru ir roko grupe žymiausius „Queen“ ir F. Mercury kūrinius atliko dainininkas Mantas Jankavičius. Pilnutėlės arenos Vilniuje, Klaipėdoje ir Kaune – toks koncertų populiarumas, regis, tapo staigmena ir pačiam atlikėjui.

Daugiau nuotraukų (1)

Ramūnas Zilnys

Dec 30, 2012, 3:53 PM, atnaujinta Mar 14, 2018, 8:47 AM

„Barcelona”, „Bohemian Rhapsody”, „Radio Ga Ga”, „We Are the Champions”, „The Show Must Go On”, „Friends Will Be Friends”, „We Will Rock You” - M. Jankavičiui F. Mercury repertuaras jau yra gerai pažįstamas.

Prieš keletą metų jis klijavosi ūsus, vilkosi geltoną nuo Freddie koncertų įrašų nukopijuotą striukę ir leghendines dainas Lietuvos klubuose atliko projekto „Tabami“ rėmuose.

Šįkart ambicijos daug didesnės. Į veiksmą įjungta specialiai suburta roko grupė, Kauno simfoninis orkestras ir choras „Jauna muzika“. Scenoje – per 50 atlikėjų. Ūsų nebėra, bet striukė, balti džinsai ir sportiniai bateliai išliko – kaip ir teatrališki Manto judesiai, tarsi nužengę iš „Queen“ vaizdo klipų.

Specialiai koncertams M. Jankavičiui pasiūti keli kostiumai, atkartojantys F. Mercury įvaizdį. Koncertas prasidėjo tamsoje – žali lazerio spinduliai nupiešė Freddie figūrą. Į sceną žengęs Mantas koncertą pradėjo daina „One Vision“, tada sėdinčius žiūrovus išjudino futbolo sirgalių pamėgtu „We Will Rock You“.

Visus dainuoti paraginęs Mantas į dangų kėlė kumštį, į publiką nusidriekusiu podiumu lakstė su „firminiu“ patrumpintu Freddie mikrofono stovu ir visais kitais įmanomais būdais stengės perteikti prieš du dešimtmečius mirusio roko dievaičio dvasią.

Sekėsi neblogai - „A Kind Of Magic“ ir „Friends Will Be Friends“ jau kėlė žiūrovus iš kėdžių, pasigirdus „Crazy Little Thing Called Love“ akordams, plojimai netilo iki dainos pabaigos.

„I Want To Break Free“ pradžia sukėlė didelį triukšmą – į sceną Mantas išbėgo, pasidabinęs triko su didele iškirpte, primenančiu vieną ekstravagantiškiausių F. Mercury kostiumų.

Įvaizdis kartais net nustelbdavo muzikos įspūdį – M. Jankavičius gerai tvarkėsi ir su sudėtingiausiomis natomis.

Lyrikos gaidos pasigirdo, kai su gitaristu Tomu Varnagiriu scenos priekyje prisėdęs Mantas užtraukė vieną gražiausių „Queen“ baladžių - „Love Of My Life“ priedainį kai kurie žiūrovai dainavo taip įsijautę, kad galėtų po koncerto prašyti kompensuoti dalį bilieto kainos.

„Ryškiai jums irgi patinka „Queen“ dainos, kaip ir man. Kokią dainą norėtumėte išgirsti? Jūsų skonis visai prastas. Kas čia pasakė, kad geriausia daina - „Čiuožki“? - publiką paerzinęs Mantas užtraukė „Queen“ džiaugsmo himną „Don't Stop Me Now“.

Programoje nuskambėjo ir įspūdingas duetas. Kūrinį „Barcelona“, kurią F. Mercury kadaise atliko su operos primadona Montserrat Caballe, Mantui atlikti padėjo lietuvių operos žvaigždė Sigutė Stonytė – išprovokuodama naują plojimų audrą.

Marškinėliais su Supermeno atvaizdu pasipuošęs Mantas „Queen“ gerbėjams padovanojo dar ne vieną malonią akimirką. Už širdies griebiančią baladę „Who Wants To Live Forever“ iliustravo ekranuose rodomi paties F. Mercury, šėlstančio užkulisiuose ir scenoje, vaizdai.

Koncertą baigęs su publika sudainuota „Somebody To Love“, M. Jankavičius į sceną sugrįžo bisui. Koncerto eigoje plieskęsi konfliktai dėl šokančių ir taip sėdintiems vaizdą uždengiančių žiūrovų pasibaigė – dainas „The Show Must Go On“ ir „We Are The Champions“ jau visi „Siemens“ arenoje susirinkę žiūrovai darniai traukė stovėdami.

„Sveikinu Mantą. Negaliu būti visai objektyvus, nes jis – geras mano bičiulis.

Bet tikrai reikia drąsos rengti tokį koncertą. Vien dėl dainų – jei apsiėmei tokio reikalo, turi manyti, kad sugebėsi padainuoti bent 80 procentų taip gerai, kaip Freddie. Man atrodo, Mantui pavyko. Aš taip padainuoti negalėčiau.

Ar kada nors darysiu kažką panašaus? Nebent senatvėje. Galėsiu žemu balsu baubti Tomo Waitso arba Leonardo Coheno dainas“, - juokėsi pasižiūrėti koncerto atėjęs dainininkas Marijus Mikutavičius.

Prieš porą metų dainininkas jau rinko pilnutėles sales koncertuose, kuriuose dainavo Franko Sinatros dainas – įvyko daugiau nei 50 tokių renginių. Tačiau didžiausias Lietuvos arenas šturmavo pirmą sykį.

„Mantas – geras dainininkas, bet atėjau čia dėl „Queen“ dainų. Iš tų renginių, kurie buvo siūlomi per šventes, šis man pasirodė tinkamiausias“, - sakė 54-erių roko gerbėjas Feliksas iš Vilniaus.

„Jų balsai – skirtingi, bet Mantas tikrai nenuvylė. Be to, juk tikrųjų „Queen“ jau niekada nepamatysime, o muzika – nuostabi“, - antrino jo žmona Veronika.

Tokių sau vakarą su „Queen“ dainomis padovanoti nusprendusių žmonių Lietuvoje – per dvidešimt tūkstančių. Kaune, Vilniuje ir Klaipėdoje buvo parduoti beveik visi bilietai. Tiesa, Vilniuje koncerto rengėjai nusprendė uždaryti antrąjį arenos aukštą – žiūrovų galėjo tilpti gerokai daugiau.

Net ir turint tai omenyje, koncertų sėkmė daug ką nustebino. Lietuvos pramogų verslo užkulisiuose šie Manto anšlagai vadinami viena didžiausių žiemos sezono staigmenų. 

32-ejų dainininkas gali triumfuoti, įveikęs arenų užpildymo egzaminą, kaip ir „Sel“ ar Gytis Paškevičius - nepilna arena buvo tik Šiauliuose. Ar tiek pat žiūrovų ateitų pasiklausyti jo paties dainų – kol kas klaustukas. Tačiau Mantas į šį klausimą kol kas gilintis nelinkęs – didžiąją laiko dalį šįmet skyrė mintims apie „Queen“ dainų projektą. 

„Aš tikėjausi, kad publikai bus įdomu. Bet ne tokio rezultato. Aš nesistengiu vaidinti, mėgdžioti Freddie balso. Tiesiog dainuoju jo dainas taip gerai, kaip tik galiu. Dainos – tikrai sudėtingos, yra ką veikti. Repetavau nuo sausio.

Man grupė „Queen“ nuo mažens buvo viena svarbiausių. Pavyzdžiui, apie tai, kas yra ŽIV, sužinojau tik dėl to, kad nuo AIDS mirė Freddie“, - prieš koncertą pasakojo M. Jankavičius.

Dainininkas juokdamasis prisipažino, kad pirmas dalykas, kurį šeštadienio vakarą padarys po šio turo per Lietuvą pabaigos – atsikimš viskio butelį. Tiesa, ilsėtis galės neilgai – paskutinį metų vakarą jo vėl laukia koncertas Klaipėdoje.

Dėmesį į ŽIV problemą atkreipti buvo mėginta ir šiais koncertais – dėl viruso visi norintys žiūrovai galėjo išsitirti visose keturiose arenose. 

Norinčiųjų pasinaudoti šia galimybe per visą Lietuvą atsirado keli šimtai. Anot akcijos rengėjų, tai – neblogas rezultatas.

„Žmonės domisi. Žinoma, galbūt ne kiekvienas nori tai daryti vakarą, kai atėjo pasilinksminti. Sužinoti, kad ŽIV testo rezultatas teigiamas, tikriausiai niekam nesinorėtų“, - sakė pasitikrinti dėl ŽIV žiūrovus raginusios merginos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
REPORTERIS: sulaikyti asmenys, įtariami L. Volkovo užpuolimu