„ChatRoulette“ koncertus rengiantis amerikietis šlove mėgaujasi paslapčiomis (video)

„Aš nukeliavau į pragarą ir užsisakiau blynų su mėlynėmis. Keletą jų parnešiau ir jums“, – „ChatRoulette“ pašnekovėms dainavo nepažįstamasis su gobtuvu, užmaukšlintu ant galvos.

Mertono draugai jam nuolat kartodavo, kad nors jis ir labai linksmas žmogus, jo kuriama muzika nė iš tolo nėra panaši į paties autoriaus būdą. Tuomet jis pradėjo rengti šou „ChatRoulette“ platformoje.<br>„Facebook“
Mertono draugai jam nuolat kartodavo, kad nors jis ir labai linksmas žmogus, jo kuriama muzika nė iš tolo nėra panaši į paties autoriaus būdą. Tuomet jis pradėjo rengti šou „ChatRoulette“ platformoje.<br>„Facebook“
Daugiau nuotraukų (1)

Dovilė Lebrikaitė

2013-01-18 22:50, atnaujinta 2018-03-13 17:29

Nuo šios ir kitų panašių improvizacijų vaizdo pokalbių platformoje „ChatRoulette“ praėjo daugiau nei dveji metai, tačiau muzikantas, pasivadinęs Mertonu, taip ir liko paslaptimi. Nors jo populiarumas vis dar auga kaip ant mielių, muzikantas yra bendravęs vos su keliais žurnalistais. Tai – jo sprendimas. Vis dėlto naujienų portalui lrytas.lt pavyko įtikinti Mertoną papasakoti apie save plačiau.

Manyta, kad Mertonas – tai B. Foldsas

Tačiau pirmiausia išsiaiškinkime, ką mums apie paslaptingą muzikantą pavyko sužinoti dar iki interviu. Buvo žinoma tik tiek, kad Mertonas gyvena kažkur Kolorado valstijoje (JAV), o jo darbas susijęs su kompiuteriais.

Muzikantas bet kokia kaina siekia išlaikyti konfidencialumą, todėl interviu duoda tik su keliomis sąlygomis: jokiu būdu negalima atskleisti jo gyvenamosios vietos, jo darbovietės ir tikro vardo.

Kurį laiką buvo manoma, kad Mertono slapyvardžiu pasivadino dainininkas Benas Foldsas. Tokie įtarimai kilo dėl panašios muzikantų išvaizdos ir dainavimo stiliaus, tačiau abu vyrai kategoriškai neigė šį faktą. Galų gale, Mertonas ir B. Foldsas išplatino vaizdo įrašą, kuriame jie nusifilmavo kartu. Nuo to karto Mertonas tapo dar paslaptingesne persona.

Tiesa, B. Foldsas surengė koncertą Pietų Karolinoje, kurį dedikavo Mertonui („Ode to Merton“). Koncerte B. Foldsas dainavo žmonėms, pasirodantiems „ChatRoulette“ ekrane. Salėje tuo metu šėlo 2000 žmonių. Visi buvo lyg pakvaišę: skandavo nepažįstamųjų ant popieriaus lapo parašytus vardus, mėgdžiojo B. Foldso judesius.

Žiūrint minėto koncerto įrašą sunku patikėti, kad prie pianino sėdi ne Mertonas. Jis pats mano, kad jiedu su B. Foldu skiriasi it diena ir naktis ir savo išvaizda, ir improvizavimo būdu.

„Jo skambinimo pianinu manieros labai skiriasi nuo maniškių. Benas yra daug profesionalesnis pianistas, dainininkas ir dainų autorius nei aš“, – portalui lrytas.lt teigė Mertonas.

Siekia išvengti populiarumo

Klausantis Mertono įrašų net sunku patikėti, kad jis – savamokslis. Skambinti pianinu amerikietis išmoko improvizuodamas.

Muzikantas tikino, kad vadinamoji rimtoji muzika jam labiau patinka nei parodijos. Iki pat 2010 metų jis improvizuodavo grodamas tik rimtus, jausmingus kūrinius. Net Mertono draugai nuolat kartodavo, kad nors jis ir labai linksmas žmogus, jo kuriama muzika nė iš tolo nėra panaši į paties autoriaus būdą.

Net ir išgarsėjęs kaip komiško improvizavimo meistras, Mertonas trokšta įrašyti prasmingų kūrinių. Būtent jiems jis skiria didžiąją dalį savo laiko. Kasdien jis bent keletą valandų improvizuoja grodamas rimtąją muziką.

„Kai pamačiau „ChatRoulette“, pagalvojau, kad tai gali būti unikali galimybė rengti koncertus ir nejausti jokio auditorijos spaudimo. Naudodamasis šia platforma galėjau kiekvienam ekrane pasirodžiusiam žmogui sukurti individualią muziką. Man tai buvo daug asmeniškesnė ir intymesnė saviraiškos forma nei įprastos formos koncertas“, – pasakojo Mertonas.

Muzikantas teigė, kad peržiūrėjęs pirmąjį tokio koncerto įrašą jis leipo juokais. Net po daugybės peržiūrų šis vaizdo įrašas jį pralinksmindavo. Būtent tai paskatino jį pasidalinti savo talentu su kitais.

„ChatRoulette“ platformą Mertonas pasirinko ne tik dėl intymumo, bet ir dėl galimybės likti nežinomam. Nors jam patinka dalintis savo kuriama muzika, jis yra uždaro būdo ir net šiek tiek drovus.

„Aš tikrai netrokštu būti atpažįstamas gatvėje ar, juo labiau, būti fotografuojamas paparacų. Noriu, kad Mertonas ir toliau populiarėtų, tačiau aš būčiau labai laimingas, jeigu niekas taip ir neišsiaiškintų tikrojo mano vardo. Mano gyvenimas labai ramus ir niekuo neišsiskiriantis. Mane erzintų aplink mano namus zujantys gerbėjai ar žurnalistai“, – tikino muzikantas.

Koncertavo oro uoste

Kiek anksčiau grojantį Mertoną buvo galima išgirsti ne tik virtualioje erdvėje. Telekomunikacijų bendrovė „T-Mobile“ buvo pasamdžiusi Mertoną surengti koncertą Gatviko oro uosto (Didžioji Britanija) pietiniame terminale. Droviam muzikantui tai tapo tikru iššūkiu. Mertonas tikino, kad ši patirtis jam paliko ne pačių geriausių įspūdžių.

„Sąlygos koncertuoti buvo nemalonios: grojau ant scenos, apšvietimas buvo labai ryškus, mane filmavo kameros, o mikrofonas pakeitė mano balsą. Aš praradau tą intymumą, kurį turi mano „ChatRoulette“ įrašai.

Žmonės oro uoste nenustebdavo dėl mano pasirodymo. Priešingai, jiems atrodė, kad tai nuolat šiame oro uoste vykstantis koncertas. Tai atėmė spontaniškumo ir staigmenos įspūdį“, – prisiminimais dalijosi Mertonas.

Anksčiau muzikantas pianinu yra grojęs praeiviams tiesiog gatvėje. Tokie pasirodymai Mertonui atrodo daug mielesni, nes gatvėje jis niekada neturėdavo mikrofono, į jį nešviesdavo lempos. Todėl pasirodymai buvo daug natūralesni ir intymesni nei improvizavimas oro uoste.

Dabar Mertonas turi asmeninį tinklalapį themertonshow.com. Jame integruota panaši vaizdo pokalbių sistema kaip „ChatRoulette“. Vis dėlto sistema veikia tik ketvirtadieniais nuo 5 val. ryto Lietuvos laiku. Tuomet visi panorėję gali tiesiogiai stebėti Mertono improvizacijos šou. Ką gali žinoti, gal paslaptingasis muzikantas padainuos būtent jums?

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.