Iš Alžyro kilusi K. Nayt lietuviams dainavo apie musulmonų šeimų problemas

Stiprus moteriškas balsas, spalvingi arabiški ritmai ir energija pulsuojantys šokiai. „Man patinka šiek tiek magiški pasirodymai“, – mirktelėjusi akį nusijuokė Lietuvoje šiuo metu viešinti alžyrietė Karima Nayt. Dainininkė į Lietuvą atvyko ne šiaip sau. Alžyriečių, klasikine arabų ir prancūzų kalbomis dainuojanti atlikėja pristatė kovo 4-balandžio 6 dienomis Lietuvoje vyksiančias Frankofonijos dienas.

Daugiau nuotraukų (1)

Monika Svėrytė

Feb 28, 2013, 2:51 PM, atnaujinta Mar 10, 2018, 9:12 PM

Egzotiškos išvaizdos dainininkė – ne tik savo šalyje žinoma menininkė. Ji, kaip pati sako, yra vietoje nenustygstanti asmenybė. Kitaip tariant, ne tik profesionali ir daug įvairiausių apdovanojimų pelniusi dainininkė, bet ir šokėja, aktorė.

Frankofonijos dienų renginiai, pasak jos, žmonėms suteikia galimybę geriau pažinti svetimas kultūras, pabendrauti su prancūziškai kalbančiais žmonėmis, paklausyti kitose šalyse atliekamos muzikos. Todėl organizacijos „GM Gyvai“ kvietimas atvykti į Lietuvą K. Nayt buvo maloni staigmena.

Atvyko su kolektyvu iš Švedijos

Į Keistuolių teatre trečiadienį vykusį koncertą susirinko pilna salė žmonių. Kai kurie norintys net netilpo – jiems sodraus alžyrietės balso teko klausytis pritūpus ant laiptų. Kone dvi valandas koncertavusi atlikėja scenoje pasirodė ne viena. Drauge su ja į Lietuvą atvyko jai pritariantis švedų kolektyvas: akordeonu grojantis Mikaelas Augustssonas, gitaristai Gabrielis Hermanssonas ir Andreasas Unge'as bei perkusininkas Fredrikas Gille'as.

Nors įprastai komandą sudaro šeši nariai, šįkart vienas jų, taip pat perkusininkas Kiredine'as Medjoubis dėl asmeninių rūpesčių gimtinėje atvykti negalėjo.

Dainoms muziką ir žodžius K. Nayt rašo pati, kartais jai padeda F. Gille'as. Neretai kolektyvo pasirodymus palydi ir flamenko šokiai, kurie, dainininkės teigimu, yra tik papildomas būdas geriau išreikšti save. „Būti vienai keliuose skirtinguose asmenyse – labai smagus jausmas. Mėgstu parodyti savo artistiškąją pusę“, – pasakojo dainininkė.

O tą ji tikrai turi. Pradžioje į sceną žengusi juodais drabužiais K. Nayt pristatydama vieną dainą papasakojo trumpą istoriją apie tai, kaip ji vaikystėje itin mėgo matuotis mamos spintoje kabančias sukneles, slapta įsispirdavo į aukštakulnius. „Labai noriu pasijausti lyg būčiau 6-erių“, – šypsodamasi tarė ji. Tuomet ant kelnių užsitempė platų rytietišką raudoną sijoną, o nusimovusi vieną plokščiapadį batą pakeitė jį elegantiška basute.

Šokis scenoje – sudedamoji koncerto dalis

Nesunku suprasti, kad šokis scenoje nuolat kūną judinančios K. Nayt gyvenime užima itin svarbią vietą. Tiesą sakant, gal net vieną svarbiausių. Save viešnia pirmiausia pristato, kaip modernaus šokio kūrėją, o tik vėliau – dainininkę. „Šokis man padeda geriau atskleisti save, perteikti savo nuotaiką. Jei dainuodama jaučiu, kad šokio čia nereikia – nešoku. Tačiau jei kojos nori pačios judėti – jokiu būdu to nestabdau“, – tikino atlikėja.

Pasak jos, tam tikri judesiai padeda kūnui geriau atsipalaiduoti, tačiau konkrečių simbolinių šokių ar ritualų ji neturi. „Šokis neturi judesių abėcėlės, tai reikia pajausti“, – įsitikinusi ji. Tiesa, koncerto pradžioje K. Nayt pasirinko sudėtingą ir kiek mistinį, arabų dvasia dvelkiantį, kūrinį, kurį lydėjo įmantrūs modernaus šokio judesiai. Pati atlikėja juokėsi sakydama, kad dainuoti scenoje, tarsi užsiimti joga – pradžioje visuomet reikia atverti čakras ir tik tada pasisemti teigiamos energijos.

Dainų tekstai svarbesni už muziką

K. Nayt liko sužavėta Lietuvos publika, maloniu ir šiltu sutikimu. „Koncertuodama visuomet labai mėgstu nuo scenos stebėti žmones. Šįkart jie klausėsi itin susikaupę, tačiau mane tai labai įkvėpė“, – emocijomis po koncerto dalijosi atlikėja. Ji užsiminė, kad kurdama muziką didelį dėmesį skiria dainų tekstams, todėl jai buvo šiek tiek apmaudu, kad lietuviai nesuprato daugelio žodžių prasmės.

Atlikėja savo dainose pasakoja apie jos gimtajam regionui svarbias temas: socialinius Alžyro, Palestinos ir Irako aspektus, vyro ir žmonos tarpusavio santykius arabų šeimose, musulmonių moterų padėtį visuomenėje. „Nevengiu skaudžių temų, todėl kartais matau, kaip žmonės įpusėjus koncertui apsiverkia. Jie lieka sujaudinti muzikos, o aš – jų“, – atvirai pasakojo K. Nayt.

Ji patikino, kad toks bendravimas su klausytoju sukuria itin artimą ir intymų ryšį, o norint tai pasiekti, pirmiausia reikia neapsimetinėti ir būti savimi.

Dainuoti pradėjo nuo mažens

Kaip K. Nayt pradėjo savo muzikinę karjerą, sako ir pati nebeprisimenanti – viskas vyko palaipsniui ir savaime. Tačiau turbūt didžiausią reikšmę jos gyvenime turėjo susipažinimas su „Grammy“ laureatu Fathy Salama ir jo džiazu bei arabiškais muzikos ritmais alsuojančia grupe „Sharikat“. Tuomet atlikėja pradėjo dirbti su įvairiais meno ir muzikos projektais, daug keliavo, išmaišė nemažai skirtingų valstybių. Galiausiai, 2012 metais, padedama švedo F. Gille'o ji įrašė savo brandintą solinį albumą „Quoi d`Autre?“ (liet. „Kas dar?“).

Svajoja apie muzikinį tiltą tarp Lietuvos ir Alžyro

Trečiadienį Vilniuje, o ketvirtadienį Kaune savo programą pristatanti atlikėja viešėdama Lietuvoje šiek tiek laiko rado ir sau. Ji liko itin sužavėta sostinės senamiesčio architektūra. „Vilnius – labai gražus miestas. Buvau čia pirmą kartą, tačiau senamiestis man paliko didelį įspūdį“, – pasakojo ji.

  Per porą artimiausių dienų K. Nayt planuoja aplankyti pagrindinius turistinius objektus, kolegos Lietuvoje jai ketina surengti nedidelę ekskursiją, taip pat – paragauti lietuviškų patiekalų.

  Paklausta, ar dar kartą norėtų čia grįžti, atlikėja patikino – mielai. „Vykstant į kitus kraštus man labai svarbu pajausti ryšį su vietine publika. Esu dėkinga organizatoriams, kurie mane pakvietė ir labai šiltai sutiko. Norėčiau nutiesti muzikinį kelią tarp Lietuvos ir Alžyro. Manau, mes turime vieni iš kitų ko pasimokyti“, – svarstė ji.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.