Ar lietuvių balsus „Eurovizijoje“ nupirko Azerbaidžano atstovai?

Šeštadienį vėlai vakare „Eurovizijos“ finale triumfavo Danijos atstovė Emmelie De Forest su daina „Only Teardrops“. Ir nors apie jos pergalę Malmėje vykusio dainų konkurso užkulisiuose šnabždamasi buvo jau seniai, ne ką mažesnių ambicijų laimėti turėjo ir antrą vietą užėmęs Azerbaidžano atstovas Faridas Mamedovas.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2013-05-20 18:55, atnaujinta 2018-03-06 12:07

Jo kūrinys „Hold Me“ sužavėjo ir lietuvius – atiduodami balsus jie Azerbaidžanui skyrė maksimalius 12 taškų. Galbūt niekas nebūtų suabejojęs balsavimo rezultatais, tačiau dar prieš pat didįjį „Eurovizijos“ finalą internete buvo paviešinta skandalinga žinia, neva už 20 eurų atlygį Andriaus Pojavio konkurentų palaikymo komanda bandė nupirkti lietuvių balsus. Grupelė baltarusių, sumokėję simbolinį mokestį praeiviams, ragino balsuoti už Azerbaidžanui atstovaujantį atlikėją.

Pasakojama, kad Vilniaus centre prie žmonių priėjo keli padoriai apsirengę rusakalbiai jaunuoliai ir agitavo juos lengvu būdu užsidirbti papildomų pinigų. Vilniečiai turėjo surinkti dešimties žmonių komandą, kurių kiekvienas gavo iš anksto papildytas vieno mobiliojo ryšio tinklo korteles ir finale skambučiais turėjo atiduoti savo balsą už Azerbaidžano atstovą. Kiekvienam iš jų buvo sumokėta 20 eurų. Tuo tarpu organizatorius savo kišenę papildė 50 eurų suma.

Apie tai, kaip reikėtų vertinti tokią informaciją ir apie Lietuvos atstovo pasirodymą „Eurovizijoje“ „Lietuvos ryto“ televizijos laidoje „Lietuva tiesiogiai“ su jos vedėju Edmundu Jakilaičiu diskutavo Lietuvos delegacijos „Eurovizijoje“ vadovas Audrius Giržadas, prodiuseris Martynas Tyla ir žurnalistas Ramūnas Zilnys.

Pasak jų, ažiotažą sukėlusio įrašo patikimumas gana abejotinas ir vargu ar sukurta sistema iš tiesų turėjo įtakos galutiniams balsavimo skaičiams. A. Giržadas tokių Azerbaidžano gerbėjų veiksmų nevadino kriminaliniais ir tikino, kad panašiai iš kailio kiekvienais metais neriamasi visose šalyse. Lietuvos delegacijos „Eurovizijoje“ vadovas publikuotą įrašą prilygino absurdiškai situacijai, kai vagis atvyksta į parduotuvę ir sąmoningai pameta savo tapatybės kortelę.

Jam pritarė ir R. Zilnys. Pasak jo, nereiktų atmesti galimybės, kad visa tai – tiesiog provokacija. „Jeigu taip vyksta balsavimų organizavimai – tai daroma labai kvailai. Tai nėra panašu į tokį būdą, kuriuo ambasada ar valstybė bandytų gudrauti. Žmonės, kurie Azerbaidžane rūpinasi „Eurovizija“, taip nesielgtų“, – teigė jis.

Tuo tarpu laidoje viešintis M. Tyla stebėjosi, kodėl baltarusams turėtų rūpėti Azerbaidžano likimas „Eurovizijoje“. „Gandų visą laiką būdavo, visuomet buvo kalbama apie papirkimus. Nieko blogo, jei šalys organizuoja palaikymo grupes“, – sakė jis svarstydamas, ar tokie nešvarūs žaidimai duoda pakankamai naudos.

R. Zilnys juokaudamas visa tai vadino „Eurovizijos“ folkloru, kuomet kone kiekvienais atsiranda šalių, kurios surenka grupę žmonių, susodina į autobusą ir trumpam išveža į kitą šalį vien tam, kad kirtę sieną jie galėtų balsuoti už savo šalies atstovą.

Nepaisant tokių triukų, M. Tyla sakė esantis tikras, kad jeigu konkursui yra parengta gera daina, jokie balsų pirkimai čia nepadės. „Daina laimės visada“, – įsikinęs jis.

Ar buvo nupirkti balsai, ar ne - vienareikšmiškai atsakyti sunku, tačiau pasak laidos svečių, net jeigu sistema ir suveikė, jos mastas negalėjo būti labai didelis, todėl greičiausiai didžiajai daliai balsavusių lietuvių tiesiog nuoširdžiai patiko Azerbaidžano pasirodymas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.