Grupė „Marga muzika“ pristatė skaudžia netektimi pažymėtą albumą

Trečiadienio vakarą Vilniaus Mokytojų namų kiemelyje folkloras pynėsi su roko garsais. Debiutinę kompaktinę plokštelę čia pristatė grupė „Marga muzika“, kurios įraše skamba net šešių skirtingų tautų dainos. Neįprastą muzikinį kelią pasirinkę atlikėjai koncerto viduryje uždegė žvakę – taip prisimindami grupės narę, kurios neteko šių metų pradžioje.

Daugiau nuotraukų (1)

Ramūnas Zilnys

May 29, 2013, 9:54 PM, atnaujinta Mar 6, 2018, 2:53 AM

Lietuvių, latvių, baltarusių, lenkų, armėnų, net tuvių dainos – toks pirmojo „Margos muzikos“ albumo turinys.

Folklorą ir roką derina ir „Žalvarinis“ (čia taip pat dainuoja „Margos muzikos“ vokalistė Laurita Peleniūtė) bei dar kelios grupės, tačiau trečiadienio vakaro kaltininkai klausytojų širdyse užima ypatingą vietą.

Ne tik tradicinių roko instrumentų, bet ir mandolinos, dūdmaišio, violončelės garsais įvairių šalių melodijas apvelkanti grupė pradėjo veiklą prieš ketverius metus – nuo Lauritos sukurtų drabužių ir Alionos Bondarenko nuotraukų parodos.

Grupės pasirodymai vyko daugelyje Lietuvos festivalių - „Mėnuo Juodaragis“, „Kilkim žaibu“, „Skamba skamba kankliai“, „Suklegos“ ir kituose. „Marga muzika“ taip pat koncertavo Rusijoje ir Lenkijoje. Pernai rudenį grupės vokalistės dalyvavo bendrame pasirodyme su populiarios Tuvos Respublikos grupės „Yat-Kha“ nariais Vilniaus Keistuolių teatre. Kasmet „Marga muzika“ organizuoja nemokamus vokalinius koncertus Šv. Pilypo ir Jokūbo bažnyčioje.

Visi grupės nariai – aktyvūs Lietuvos muzikinio gyvenimo dalyviai. „Margos muzikos“ įkūrėja, vokalistė Laurita jau daugiau nei dešimt metų dainuoja grupėje „Žalvarinis“, taip pat moko folklorinio dainavimo. Gitaristas ir aranžuočių autorius Enrikas Slavinskis dirba Kauno valstybiniame muzikiniame teatre, groja metalo grupėse „Soul Stealer“ ir „Obtest“. Mandolina grojantis Evaldas Babenskas yra gerai žinomas„Obtest“ gerbėjams. Martynas Švedas, kuriam paklūsta būgnai, fleita, dūdmaišis ir kiti pučiamieji, karines dainas traukia ir su žinoma vyrų grupe „Ugniavijas“. Naujoji „Margos muzikos“ vokalistė Jekaterina Pranevič yra profesionali džiazo muzikos atlikėja bei mokytoja, grupės „Volumetears“ narė. Šiais metais grupę papildęs bosistas Paulius Rukas taip pat groja su įvairiais atlikėjais.

Mokytojų namų kiemelis trečiadienio vakarą buvo pilnutėlis. „Pagal kvietimų skaičių atrodo, kad susirinko visi mūsų draugai ir artimieji. Labas vakaras“, - šypsodamasi su publika sveikinosi L. Peleniūtė.

Puikiai derantys trijų merginų balsai, „rokinis“ fonas ir autentiškos lietuviškos melodijos greitai sukūrė jaukią nuotaiką – nors Laurita juokais ir atsiprašinėjo, jog negali atkartoti tikros žemaitiškos tarmės.

Vakaras iš tiesų priminė jaukų šeimų sambūrį – daugelis žiūrovų atėjo su vaikais. Lietuviškas dainas keitė baltarusiškos, armėniškos, rusiškos. Jas atlikti muzikantai kvietė anksčiau kartu grojusius ar kartais talkinančius atlikėjus – kartą tapęs „Margos muzikos“ nariu, regis, juo esi visą gyvenimą.

Ši tema buvo prisiminta, kai Laurita paprašė žiūrovų uždegti ir scenos priekyje pastatė žvakę. Šių metų vasarį mirė viena grupės įkūrėjų, dainininkė ir fotografė A. Bondarenko. Talentinga jauna moteris išgirdo negailestingą diagnozę – piktybinis smegenų auglys.

„Šią dainą Aliona parsivežė iš Armėnijos kalnų. Užsimerkite ir išgirsite jos balsą. Ji buvo ir tebėra mūsų vokalistė. Ji spėjo įrašyti pusę šio albumo. Yra žmonių, kurie prisimenami tylos minute. Ją norisi prisiminti daina“, - tramdydama jaudulį, kalbėjo L. Peleniūtė. Dar vieną, rusų liaudies dainą, grupė skyrė A. Bondarenko artimiesiems. Mirusiai bendražygei skirtas visas debiutinis „Margos muzikos“ albumas.

Jį lydės nemažai koncertų - liepą planuojama kelionė į Niurnbergo „Bardentreffen“ festivalį, o rugsėjį – į viso pasaulio muzikos forumą Bulgarijoje „Without Borders“. Kolektyvas kviečiamas ir į Lietuvos didžiuosius kasmetinius festivalius - „Kilkim žaibu“, „Mėnuo Juodaragis“ ir kitus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.