Grupė „Antis“ iš progresyvių rokerių virs energingais hiphoperiais

„Jeigu „Zuikis Pleibojus“ buvo progresyvaus roko poezija, tai dabar muziką bus galima pavadinti ritminiu energingu hiphopu“, – linksmai pasakojo grupės „Antis“ lyderis Algirdas Kaušpėdas. Pasipuošęs juodu kostiumu ketvirtadienio popietę jis atvyko į išankstinę rugpjūčio 2-3 dienomis vyksiančio muzikos festivalio „Galapagai“ spaudos konferenciją. „Atleiskite, kad esu netinkamai apsirengęs. Iškart po to skubėsiu į Vyriausybę, kur vyks 25 metų Sąjūdžio jubiliejus. Gal prisegs medalį, tai apsivilkau švarką“, – šyptelėjo jis.

Daugiau nuotraukų (1)

Monika Svėrytė

2013-06-20 13:06, atnaujinta 2018-03-05 08:23

Ir vyresnės auditorijos, ir jaunimo pamėgta grupė anksčiau „Roko naktimis“ vadintame festivalyje koncertuos pirmą kartą. Drauge su laukiamiausiais svečiais iš užsienio vienoje scenoje koncertuosianti grupė savo gerbėjus tikisi kaip reikiant nustebinti. A. Kaušpėdas jau užsiminė apie specialią, drauge su muzikantu Viktoru Diawara parengtą programą – jau legendine vadinama grupė scenoje ruošiasi užkurti tikrą pirtį.

„Viktoro dėka „Antis“ suskambės moderniau ir energingiau. Kartu parengėme programą pavadinimu „Baisiai džiugu“. Tai tokia būsena, kai gyveni vartotojiškoje visuomenėje ir turi labai daug šypsotis“, – rimtu veidu juokavo A. Kaušpėdas.

Pasak jo, nors tokių „žygiuojančių festivalių“, kaip kadaise aukso amžių išgyvenęs Roko maršas nėra daug, reikia džiaugtis, kad Lietuva stengiasi neatsilikti nuo geriausių tarptautinių festivalių. Kasmet užkietėję melomanai turi vis daugiau galimybių rinktis mėgstamas muzikos šventes po atviru dangumi.

Vienuoliktus metus iš eilės minias roko muzikos gerbėjų suburiantis festivalis šiemet ketina į lankytojų poreikius pažiūrėti lanksčiau. 

Veiks net keturios scenos

Keturiose skirtingose scenose koncertuos ryškiausios kaimyninių šalių muzikos žvaigždės bei lietuviški muzikos grandai. Pagrindinėje, daugiausia lankytojų pritraukiančioje erdvėje lankysis iš Didžiosios Britanijos atvyksiantys energijos scenoje nestokojantys ir didžiuosius Europos festivalius šturmuojantys britai „Hadouken!“, čia kvapą gniaužiantį pasirodymą ketina surengti ir stipriu muzikos skambesiu pasižymintys „Clawfinger“. Neseniai Ukrainoje koncertavusi grupė sceną įrengė ant upėje plūduriuojančios platformos, o vokalistas tarp atliekamų kūrinių vis trumpam įšokdavo į upę ir išniręs dainuodavo toliau.

Festivalio lankytojus šokdinsiančių atlikėjų sąraše įrašytas vienas dažniausiai kartojamų vardų – latvių kolektyvas „Instrumenti“, per Europos mainų programą atvyksiantys „Charlie Straight“ bei maištingieji „Lyapis Trubetskoy“.

Toje pačioje scenoje bus galima išvysti ir festivalio senbuvius – ketvirtąjį kartą grosiančius „G&G Sindikato“ narius. Drauge su jais koncertuosiantis DJ Mamania spaudos konferencijoje stebėjosi, kaip festivalio organizatorius ir idėjinis vadas Algirdas Barniškis-Blėka tiek metų iš eilės juos gali „pakęsti“. „Paskutinį savo albumą išleidome dar 2008 metais, o vis dar turime ką groti ir gebame pritraukti publiką. Kita vertus, reiktų pagalvoti ir apie naują albumą, nes tuoj spėsime ir nusibosti“, – svarstė DJ Mamania.

Festivalyje taip pat veiks dar trys scenos. Čia įsikurs didžiulė cirko palapinė „Feel Free“, kurioje nustebinti bandys daug naujų talentų. Taip pat – iš turo Ukrainoje neseniai sugrįžusi grupė „Biplan“ bei Josho McClungo ir DJ Mamanios projektas „Yoko Mono“. Drauge pašėlti kvies ir 2012 metais geriausia Latvijos popmuzikos grupe pripažinta „The Sound Poets“, taip pat – „Garbanotas bosistas“ bei populiarumo nestokojantis reperis Alekna.

„Galapaguose“ ką veikti ras ir sunkesnės, trankesnės muzikos mėgėjai. Specialiai jiems čia bus įkurta  „Monster Night“ scena, kurioje griaudės italai „Arcadia“, „AC/DC Tribute.LT“, „Harley`s Royal Whores“, „Relicseed“ ir daugelis kitų.

Klubinės kultūros gerbėjai kojas pajudinti galės Paplūdimio scenoje – čia karaliaus elektroninė muzika, į kurią įtrauks būrys profesionalių didžėjų.

Netrūks smagių pramogų

Šiemet „Galapagai“ save drąsiai vadina ne tik muzikos, bet ir pramogų festivaliu. Specialioje zonoje veiks naktinė kino programa, čia bus galima pamatyti jau pripažinimą pelnyti spėjusias lietuviškas juostas, tarp kurių – tokie filmai, kaip „Tėvas“, „Igruški“, „Paskutinė medaus mėnesio diena“ ir pan.

Festivalyje bus rodomas iš režisierės Giedrė Žičkytės filmas „Kaip mes žaidėme revoliuciją“, kuriame itin svarbų vaidmenį kuria ir A. Kaušpėdas su grupė „Antis“.

Dienos metu teritorijoje bus galima pasisemti aštrių pojūčių stebint ekstremalų kalnų dviračių šou, išbandyti automobilių slalomą, dalyvauti specialiose kūrybinėse dirbtuvėse. Didelis dėmesys renginyje bus skiriamas socialinėms gerumo akcijoms: čia bus galima duoti kraujo ir paaukoti beglobiams gyvūnams.

Tikisi įtikti visiems skoniams

Stiprias tradicijas turintis renginys itin gerai pažįstamas roko muzikos mėgėjams, tačiau, pasak organizatorių, čia laukiami visi – nepriklausomai nei nuo muzikinio skonio, nei nuo amžiaus. „Stengiamės neprisirišti prie vieno žanro, norėjome, kad savo muziką čia atrastų visi“, – kalbėjo A. Barniškis-Blėka.

Kalbėdamas apie šių metų renginį jo organizatorius užsiminė, kad ko jau ko, bet energijos čia netrūks. Tai skelbia ir žaismingi, metaforiški „Galapagų“ šūkiai, raginantys atsiplėšti nuo kėdės, išsinerti iš kiauto ar pabėgti nuo savo stogo. Kitaip tariant – pasilinksminti taip, kad visus metus netrūktų įspūdžių.

Į Zaraso salą renginys persikraustė prieš ketverius metus – iki tol jis buvo rengiamas prie Platelių ežero. Pasak A. Barniškio-Blėdos, sprendimas keisti vietą nebuvo spontaniškas. Sykį išvydęs salos grožį jis liko be galo sužavėtas ir pradėjo brandinti idėjas „Galapagus“ rengti būtent čia.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
Gyvai: nusipelniusių Lietuvos medikų apdovanojimai 2024