„Tamsta muzika“ antroji diena: geros muzikos sunkios grumtynės su liūtimi

Alina Orlova savo koncertą pradėjo daina „Lijo“, o „Bix“ lyderis Saulius Urbonavičius – Samas iš nevilties ragino pakelti rankas ir debesyse pramušti skylę. Tokiu oru, kokį dovanų gavo festivalio „Tamsta muzika“ dalyviai, šeimininkas šuns nevaro į gatvę, tačiau ištikimiausių muzikos mėgėjų geros nuotaikos tai neįveikė – antrą dieną iš eilės Trakuose jų akivaizdoje šėlo geriausi Lietuvos atlikėjai.

"Tamsta muzika" festivalis.<br>D. Umbrasas
"Tamsta muzika" festivalis.<br>D. Umbrasas
Daugiau nuotraukų (1)

Ramūnas Zilnys

Jul 13, 2013, 10:42 PM, atnaujinta Mar 3, 2018, 1:55 AM

Šeštadienio rytą į dangų žvalgęsi festivalio lankytojai vėl keiksnojo orus – Trakus užgriuvo liūtis, kuri nesiliovė iki pusės devynių vakaro. Lietaus sklaidytojų titulu galėjo didžiuoti lietuviško roko veteranai „Bix“ - jų pasirodymo metu lietus bent trumpam pagaliau nustojo pilti.

Rūškanais veidais skirstėsi Trakuose surengto festivalio turgelio prekeiviai – jų planus sugadino lietus, ginęs miestiečius ir Trakų svečius į namus ir palapines.

„Ar man tikrai reikės groti? Tokiu oru dar neteko koncertuoti“, - klausė į festivalio zona tapusią Trakų istorijos muziejaus teritoriją atvažiavusi A. Orlova, žiūrėdama į porą šimtų žmonių, kurie nepabūgo gamtos išdaigų ir su lietpalčiais rikiavosi prie dviejų pagrindinių festivalio scenų.

Popiet pagrindinę antrosios dienos programą pradėjusios grupės „Rhythm Junkies“ ir „Ba.“ turėjo tenkintis kukliu publikos dėmesiu – daugelis žiūrovų per lietų pasirinko ramybę kempinge ar jaukius pietus Trakų kavinėse.

Daugiau gyvybės į festivalio pievą įnešė linksmieji „Liūdni slibinai“ - hitai „Pieno fabrikėlis“, „Jeigu aš būčiau vyras“, „Ralio, karvytės“ įskėlė šypseną šlapiuose veiduose. Pavyzdį, kaip nusispjauti į nepatogumus ir linksmintis, rodė vienintelė grupės moteris Aistė Lasytė – po renginio teritoriją be striukės vaikščiojo, ant kaktos prisiklijavusi etiketę nuo parduotuvėje pirktos virvės pakuotės.

Rokeriai „Freaks On Floor“, regis, įsiklausė į pernai festivalyje „Vilnius Music Week“ viešėjusio buvusio grupės „Pink Floyd“ vadybininko Peterio Jennerio patarimą - „net jei jūsų klausosi penki žmonės, turite groti tarsi pilname stadione“.

Iš širdies grojusios trijulės vokalistas Justinas Jarutis nuoširdžiai dėkojo nepabūgusiems lietaus ir jiems padovanojo naują, dviejuose „Freaks On Floor“ albumuose dar neskambėjusią dainą.

„Kad lyja, dar smagiau. Man netrukdo. Mėgaujuosi muzika, nes pats šią vasarą negroju“, - nuo drėgmės susiraukšlėjusius pirštus rodė į festivalį su žmona atvykęs Andriaus Mamontovo grupės smuikininkas Eimantas Belickas.

A. Orlova „Tamsta muzika“ sceną užliejo savo tradicine melancholija – merkiantis lietus atrodė sutvertas šios svajingos muzikos nuotaikai.

Energijos neprarandantys „Bix“ dvidešimčiai minučių sugebėjo sustabdyti lietų ir taip užkulisiuose juokais pelnė vakaro didvyrių titulą – dainas „Vagis“ (jos pavadinimą S. Urbonavičius pakrikštijo nacionaline lietuvių profesija), „Kas iš to“, „Savęs neapgausi“ darniai traukė vis gausėjantis žiūrovų būrys, „biksus“ iškvietęs ir bisui.

„Akivaizdu, kad dėl lietaus netekome dalies žiūrovų, kurie būtų atvykę iš Vilniaus. Tačiau to nepakeisi. Žiūrovų yra pakankamai, nemažai jų didžiąją dalį dienos praleido kempinge, kur irgi stovi scena, groja atlikėjai ir didžėjai. Tiems, kuriems rūpi muzika, orai netrukdo“, - optimizmo neprarado festivalio organizatoriai.

Šią žinią žiūrovams siuntė ir grupės „Happyendless“ vokalisto Sauliaus Prūsaičio projektas „Face White“. Dainininkas ir "X Faktoriaus" teisėjas oro sąlygas apibūdino keiksmažodžiu - "bl..t, tegul nebūna lietaus". Išjudinti žiūrovus jis stengėsi ne tik sabvo parašytomis dainomis, bet ir "Depeche Mode" kūriniu "Enjoy The Silence". Atrodo, baltai nuo galvos iki kojų apsirengusiam atlikėjui pavyko - žiūrovai prašė pakartoti.

Vietoj susirgusios atlikėjos Jazzu paskutinę minutę festivalio programoje atsiradusi Jurga Šeduikytė parodė visus kozirius - kartu su jos naujausią albumą "Breaking The Line" prodiusavusiu Leonu Somovu išlaikė žiūrovų dėmesį visą valandą, naujus kūrinius maišydama su laiko patikrintais hitais, tokiais kaip "Aš esu tiktai jei tu esi" ar "Instrukcija". Koncertą Jurga pradėjo ją išgarsinusia daina "Nebijok" - tiesa, visai neįprasta šio kūrinio versija.

Visada pralinksminti sugebanti grupė „Saulės kliošas“ irgi pasistengė, kad koncertas nebūtų nuspėjamas - žiūrovai išgirdo ir elektroninės šokių muzikos intarpą, ir grupės dainininkės su radijo laidų vedėjais "Radistais" įrašytą dainą, ir nusilenkimą penktadienį "Tamsta muzika" dainavusiam Shaggy - šio repertuaro dainą "Angel".

Šeštadienio vakaro programą vainikavo bene ryškiausia šių dienų Belgijos scenos žvaigždė Selah Sue. Fanko, ritmenbliuzo, soulo stilių elementus savo kūryboje derinanti 24-erių mergina, kurios tikrasis vardas - Sanne Putseys, Trakuose pasijuto kaip namie - pripažino, kad jos gimtinėje oras beveik visada yra toks "š...dinas".

Ne tik Europoje, bet ir JAV nemažą šurmulį jau sukėlusi atlikėja lietuviams bene geriausiai pažįstama dėl dainos "This World", skambėjusios "Kinder Bueno" skanėstų reklamos klipe, tačiau valandą trukusio pasirodymo metu ji parodė, kad turi kur kas daugiau dainų, galinčių įsirėžti į atmintį. Pavyzdžiui, "Please", įrašytą su JAV žvaigžde Cee Lo Greenu, kuris anksti pastebėjo kylančios belgės talentą.

Nuo ritmingų dainų, išties kiek primenančių Amy Winehouse, iki švelnių kūrinių, atliekamų akustine gitara - žavi ir spalvinga belgų atlikėja tapo puikiu šeštadienio programos pagrindinėse festivalio scenose finišu.

Nemažai pramogų „Tamsta muzika“ žiūrovų laukia ir sekmadienį – nemokamas koncertas vėl vyks gatvės scenoje, o pagrindinėje festivalio erdvėje koncertuos grupės „4Fun”, “Ir visa tai, kas yra gražu, yra gražu“, Jurgio Didžiulio ir Ericos Jennings duetas „The Ball & Chain”. Paskutinius festivalio akordus sugros jį penktadienį pradėjusi grupė „Poliarizuoti stiklai“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.