Festivalio „Positivus“ startas – su lietuvių grupėmis ir Estijos prezidento juokeliais

Specialiai lrytas.lt, Salacgryva

Estų atlikėja Iiris su latvių duetu „Instrumenti“<br>R. Zilnys
Estų atlikėja Iiris su latvių duetu „Instrumenti“<br>R. Zilnys
Daugiau nuotraukų (1)

Ramūnas Zilnys

2013-07-19 21:47, atnaujinta 2018-03-02 21:34

Penktadienio vakarą Latvijos pajūrio miestelyje Salacgryvoje prasidėjo didžiausias kasmetis Baltijos šalių muzikos festivalis „Positivus“. Apie 20 tūkstančių žiūrovų tris dienas mėgausis koncertais, kurių programoje įrašyti „Sigur Ros“, „The xx“, „Two Door Cinema Club“, „Efterklang“ ir kiti žinomi muzikos pasaulio vardai. Tačiau pirmąjį ryškų festivalio akordą trinktelėjo ne muzikantai, o Estijos prezidentas Toomas Hendrikas Ilvesas, garsėjantis savo meile roko muzikai.

To, kuo virto parke ant jūros kranto rengiamas „Positivus“, Lietuvoje negali pasiūlyti nė vienas muzikos festivalis. Ir kalba čia eina ne tik apie susirenkančių žiūrovų skaičių, šešias scenas, linksmybes paplūdimyje, bet pirmiausia – apie pačią muzikinę renginio koncepciją.

Kol nemažai Lietuvos festivalių vaikosi šių ar praėjusių dienų popžvaigždžių, latviai Baltijos pakrantėje sugebėjo sukurti šventę, į kurią renkasi melomanai iš daugelio šalių, o skambanti muzika atitinka tai, ko publika klausosi analogiškuose renginiuose Didžiojoje Britanijoje, Švedijoje ar Islandijoje. Nenuostabu, kad „Positivus“ kaip magnetas traukia ir nemažus būrius vaikinų ir merginų iš Lietuvos – mūsų šalyje joks renginys nesurenka tokio atlikėjų sąrašo.

Didelė dalis festivalio dalyvių kasmet patenka po alternatyvios muzikos skėčiu, tačiau tai netrukdo į Salacgryvą susirinkti daugybei įvairaus amžiaus žiūrovų, norinčių išgirsti kažką nauja.

Nėra išimtis ir šie metai – festivalyje šalia pagrindinių žvaigždžių pakviesti groti pastarųjų poros metų britų scenos atradimai: įvairių kritikų apklausų laimėtojai Michaelas Kiwanuka ir Tomas Odellas, viena „karščiausių“ šių dienų grupių, pankiška energija publiką „nukertantys“ jaunikliai „Palma Violets“.

Pastarieji į festivalį priviliojo vieną garbingiausių jo svečių. Penktadienio vakarą tarp Salacgryvos miške įrengtų scenų, paviljonų ir kioskų su alaus stikline rankoje vaikščiojo T.H. Ilvesas – pasidabinęs ilgu juodu apsiaustu ir akiniais nuo saulės, jis vertė gausiai iš Estijos susirinkusius žiūrovus atsisukti iš netikėtumo ir nusišypsoti.

Vakarop prezidentas „Tallinn Music Week“ palapinėje pasveikino festivalio svečius ir pristatė Estijos artistų pasirodymų programą – per tris dienas joje numatyta net 20 koncertų.

„Tiesą sakant, estų atlikėjų šiame festivalyje yra daugiau nei latvių. Kodėl? Nes estų muzikantai, ypač - „indie“ muzikos, yra kur kas geresni“, - pripažino „Positivus“ rengėjas Girtis Majoras.

„Tai nebūtinai yra tiesa. Tiesiog mes, estai, esame kur kas agresyvesni“, - portalui lrytas.lt komentavo Estijos prezidentas.

Susirinkusiems svečiams jis eilinį sykį demonstravo nestandartinį humoro jausmą – papasakojo, kad latviai estus vadina „mulkiais“, o tai skamba panašiai, kaip jo apsivilktas tradicinis apsiaustas vadinamas estiškai, todėl jis esą taip ir pasipuošė.

Taline rengiamo festivalio „Tallinn Music Week“ publika jau priprato, kad ten prezidentas kasmet lankosi koncertuose ir rėžia sveikinimo kalbą, kurioje nustebina roko muzikos išmanymu.

„Kokį geriausią festivalį esu aplankęs? Sunku pasakyti, jų buvo daug. Į koncertus juk vaikštau daugiau nei 40 metų. Pirmąjį pamačiau, kai man buvo trylika – Kanadoje, kur grojo Frankas Zappa su savo grupe „Mothers Of Invention“.

Pavyzdžiui, man patiko festivalis Estijoje, kuriame buvau prieš porą savaičių. Ten grojo vien jauni, mažiau žinomi alternatyvios muzikos atlikėjai. Bet tai mane ir vilioja. Todėl ir čia atvykau penktadienio vakarą, kai negroja pagrindinės žvaigždės, bet pasirodo jaunesni, kylantys atlikėjai.

Labiausiai domina grupė „Palma Violets“. Jie – mano favoritai šį vakarą“, - sakė prezidentas.

Ar žmonės nenustemba, festivalyje tarp alternatyvaus jaunimo pamatę valstybės vadovą?

„Estijoje – jau nebe. Kitur visko būna. Bet aš mėgstu muziką, mano skonis – labai platus. Kokį atlikėją svajoju pamatyti festivalyje? Pavyzdžiui, britų dainininkė PJ Harvey. Būtų labai smagu“, - lrytas.lt sakė T.H. Ilvesas.

Neseniai jis vėl sukėlė šurmulį, viešai parėmęs kampaniją, skirtą išsaugoti uždaromą Suomijos radijo stotį „Radio Helsinki“. Kai kam atrodo, kad prezidentas neturėtų kvaršinti galvos dėl tokių smulkmenų, bet T.H. Ilvesas.

„Na, bet aš viešai kalbu ir apie Navalno bylą, ne tik apie muziką. Yra nedaug radijo stočių, kurios transliuoja gerą muziką, todėl mane ši istorija taip ir sujaudino“, - sakė prezidentas.

Šiandien tai neįmanoma dėl saugumo reikalavimų, bet ar ateityje jis įsivaizduotų save, muzikos festivalyje miegantį palapinėje?

„Na, turbūt ne. Aš jau senas žmogus“, - nusijuokė prezidentas.

Ne tokį gausų, kaip Estija, tačiau savo desantą į festivalį atsiuntė ir Lietuva.

Vieni pirmųjų penktadienio vakarą į sceną žengė „Rasabasa“ - norvegų muzikantai su lietuvių dainininke Rasa Bubulyte priešakyje. Grupei tai yra vienas iš vos keleto pasirodymų šiais metais – visą dėmesį muzikantai dabar skiria albumo įrašams, bet dėl „Positivus“ padarė išimtį.

„Pernai grojome mažesnėje scenoje, o šįmet jau esame čia. Visada malonu čia būti“, - sakė R. Bubulytė, su bendražygiais svajingomis dainomis greitai prie scenos priviliojusi gausų žiūrovų būrį.

Penktadienio vakaro programoje įrašyti ir rokeriai iš Lietuvos „Colours Of Bubbles“ bei „Deeper Upper“.

Daugiausia dėmesio sulaukti turėtų elektroninės muzikos duetas iš Kanados „Crystal Castles“, minėta Estijos prezidento komplimentais apiberta grupė „Palma Violets“ ir britų melodingo „indie“ roko atlikėjai „Noah and the Whale“.

Talinas nuo „Positivus“ - vos už 200 kilometrų, tad gausiai susirinkę estai karštai palaiko vieną ryškiausių šios šalies žvaigždžių, festivalyje koncertuojančią Iiris. Prieš koncertą į susitikimą su gerbėjais ji atėjo kartu su latvių duetu „Instrumenti“, kuris kitą savaitę koncertuos Lietuvoje - „apšildys“ „Depeche Mode“ koncertą.

Nors į oficialią festivalio programą „Instrumenti“ pasirodymas neįrašytas, netilo  kalbos, kad grupė vis dėlto padarys staigmeną ir pasirodys scenoje. Šios kalbos nebuvo iš piršto laužtos - latvių mylima grupė užlipo ant festivalio scenos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.