„Galapagai“ prieš „Granatos Live“: kurį muzikos festivalį rinktis?

Kalbos, kad Lietuvoje – per daug muzikos festivalių, taps dar aktualesnės šį savaitgalį. Įvyks keletas renginių, kaktomuša susidurs du didelių ambicijų turintys festivaliai Zarasuose ir Rumšiškėse.

Daugiau nuotraukų (1)

Ramūnas Zilnys

Aug 2, 2013, 2:46 PM, atnaujinta Mar 2, 2018, 4:58 AM

Pasirinkimas tiems, kurie nori savaitgalį praleisti su muzika po atviru dangumi, šią vasarą yra itin didelis.

„Vien šį savaitgalį vyks aštuoni įvairaus dydžio muzikiniai renginiai po atviru dangumi. Tai tikrai per daug”, – sakė Rumšiškėse vyksiančio festivalio „Granatos Live” rengėjas Vaidas Zdancevičius.

„Taip, festivalių daug, bet kuo daugiau pasirinkimo, tuo geriau žiūrovams”, – neabejojo Zaraso saloje rengiamo festivalio „Galapagai” organizatorius Algirdas Barniškis-Blėka.

Skaičiuoja jau 11-ąjį sezoną

Šių dviejų festivalių dvikova kelia intrigą. Daugelis vasaros renginių yra orientuoti į konkretaus muzikos žanro – metalo, elektroninės muzikos, hiphopo – mėgėjus. Šie du festivaliai medžios visus – nuo popmuzikos iki roko gerbėjų.

Tikriausiai netrūktų žmonių, kurie mielai aplankytų abu renginius, tačiau jie vyks tą patį savaitgalį.

„Galapagai” pirmąkart buvo surengti 2003-iaisiais – tada festivalis vadinosi „Roko naktys”.

Iš pradžių būtent roko muzikai daugiausia dėmesio skyręs renginys vėliau mutavo. Šįmet jame bus galima pamatyti ir elektroninę bei roko muziką derinančius britus „Hadouken!”, ir triukšmingus roko ir repo kokteilio maišytojus „Clawfinger”, ir keistos popmuzikos specialistus iš Latvijos „Instrumenti”.

Programoje – ir Lietuvos repo žvaigždės „G & G Sindikatas”, roko veteranai „Bix”, naują programą pristatysianti „Antis”, Baltarusijos garsenybės „Liapis Trubeckoj” bei daugelis kitų atlikėjų – iš viso apie keturiasdešimt koncertų.

Naujokų nesibaimina

Kai festivalis pradėjo keisti savo koncepciją, sulaukė roko mėgėjų pasipriešinimo. Tačiau A. Barniškis sakė, kad dabar kritikos sulaukiama vis mažiau.

„Specialiai rokeriams skyrėme vieną sceną, kurioje, beje, grosiu ir aš pats. Be to, joje publika sulauks vienos labai įdomios staigmenos”, – užsiminė festivalio prodiuseris.

Kaip ir prieš metus, jis tikisi renginyje sulaukti maždaug 5 tūkstančių žiūrovų. A. Barniškis įsitikinęs, kad tai – optimalus skaičius, atitinkantis festivalio teritoriją ir programą.

„Festivalių Lietuvoje yra daug, konkurencija didelė, bet nelabai norėčiau kalbėti apie tai, ką daro kiti. Bet tie festivaliai, kurie vyksta penkerius ar dešimt metų, tikrai turėtų atsilaikyti.

Naujų grybų kasmet išauga, vieni jų būna sveiki, kiti sukirmiję. Pažiūrėsime, kaip bus”, – juokėsi A. Barniškis.

Sutapimas pasirodė keistas

Prodiuseris sakė, kad „Galapagai” jau prisiviliojo savo nuolatinę publiką, be to, turi išskirtinį bruožą tarp kitų Lietuvos festivalių.

„Pagrindinė savybė, pagal kurią parenkame festivalio atlikėjus, yra energija. Mums nelabai svarbu, ar ta muzika madinga, nesivaikome to. Tačiau iš muzikos turi lietis jėga. Visi šio festivalio dalyviai būtent tokie”, – sakė A. Barniškis.

Jo nuomone, tai, kad kitas didelis festivalis yra rengiamas tą patį savaitgalį, – keistas konkurentų poelgis.

„Mūsų renginio laikas, pirmasis rugpjūčio savaitgalis, yra tradicija. Nežinoti to buvo neįmanoma. Manau, buvo galima pasirinkti kitą datą. Prieš šį buvęs savaitgalis renginių prasme buvo laisvesnis, kitas irgi toks bus”, – sakė prodiuseris.

Pirmas renginys – be pelno

Už „Granatos Live” pavadinimo stovi koncertų rinkos sunkiasvoriai – užsienio garsenybių koncertus Lietuvoje rengianti agentūra „Makroconcert”.

Jos vadovas Vaidas Zdancevičius „Lietuvos rytui” atvirai sakė, kad šiais metais iš renginio uždirbti nepavyks.

„Turėtume sulaukti maždaug septynių tūkstančių žmonių. Tai nėra pakankamas skaičius, kad atpirktų investicijas, bet festivaliai įsivažiuoja per keletą metų.

Jei kas mano, kad mes vienus metus pažaisime ir mums atsibos – galiu nuraminti, taip nebus. Mes jau šių metų birželį pradėjome planuoti kitų metų „Granatos Live” programą”, – sakė V. Zdancevičius.

Nori kelti kokybės kartelę

V. Zdancevičiaus teigimu, vienas „Granatos Live” kozirių yra užsienio atlikėjų programa, kuriai šis festivalis skyrė daugiau pinigų nei konkurentai.

Renginyje pasirodys populiarus britų dainininkas Jamesas Morrisonas, jo tautietis Jamie N Commonsas, taip pat – Lietuvos publikos simpatijas jau pelnęs australų žmogus orkestras Dub FX, madingas britų kolektyvas „Fenech-Soler”, danai „The Asteroids Galaxy Tour”.

„Kai pradėjome vertinti, kokie Lietuvos festivaliai, supratome, kad jų daug, bet trūksta kokybės. Bandysime jos siekti. Jei Lietuvoje būtų bent vienas toks geras festivalis, kaip Latvijoje rengiamas „Positivus”, nebūtume šio reikalo pradėję”, – sakė V. Zdancevičius.

„Makroconcert” vadovas teigė, kad kitas renginio privalumas yra jo vieta.

„Didžiulė erdvė, puikiai sutvarkyta Rumšiškių liaudies buities muziejaus aplinka. Čia labai patogu ir linksmintis, ir kempingą įrengti, yra Kauno marių paplūdimys. Vieta festivaliui puiki”, – tikino V. Zdancevičius.

Pramogos – įvairiam skoniui

Abiejų renginių žiūrovams žadama ne tik muzikos, bet ir daugybė papildomų pramogų.

„Galapaguose” vyks tarptautinis ekstremalus kalnų dviračių šou. Ekstremalių pojūčių mėgėjų taip pat lauks vandens ir oro katapultos, laipiojimo siena, vandens ralis.

Bus rengiamos kūrybinės dirbtuvės, krepšinio, futbolo, tinklinio varžybos. Lankytojai taip pat galės susipažinti su įvairiomis socialinėmis iniciatyvomis.

Šeštadienį festivalyje bus rengiamos jau tradicija tapusios „Beglobio lenktynės”, kuriose bėgs šeimininkai su savo šunimis, taip siekiant atkreipti dėmesį į gyvūnų priežiūrą. Pasibaigus koncertams prie ekranų kvies naktiniai kino seansai.

Festivalyje „Granatos Live” susivieniję Rumšiškių amatininkai – puodžiai, medžio drožėjai, pynėjai, papuošalų kūrėjai – ne tik pristatys senąsias lietuvių tradicijas, bet ir išmokys meno kūrinius pasigaminti patiems. Jaunieji kūrėjai neketina atsilikti – pristatę savo kūrybą kvies į menininkų turgelį.

Bus rengiami kino seansai, tinklinio turnyras, badmintono, mini futbolo varžybos, rytais – meditacija, mankštos ir kovų menų entuziastų pasirodymai.

Atskiras festivalis – šokių muzikai

Į savaitgalį vykstančių renginių puokštę įsilieja ir Trakų pilyje šį vakarą skambėsianti šokių muzikos naktis „Stebuklas”.

Pernai kelis tūkstančius žiūrovų priviliojęs renginys tiek pat jų turėtų sulaukti ir šiandien.

Renginyje karaliaus geriausi Lietuvos ir užsienio diskžokėjai. Pasirodymus surengs Lietuvos klubų aikštelių dievaičiai Ignas, Kastis Torrau, Donatello, Emma, Jovani ir Justin Beat.

Programos ašis – Vokietijos klubinės muzikos žvaigždė Thomas Goldas ir švedų didžėjus Jeremy Olanderis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.