„Pink Floyd“ vadybininkas lietuvius mokė muzikos verslo paslapčių

„Vilnius Music Week“ įsibėgėja. Penktadienio rytą Lietuvos teatro, muzikos ir kino muziejuje prasidėjo antrą sykį rengiamo tarptautinio muzikos festivalio konferencija, kuri vyks dvi dienas. Vakarais iš jos estafetę perims koncertai, kurie rengiami keliose scenose po atviru dangumi ir Vilniaus klubuose. Festivalio startą paskelbė muzikos verslo įžymybė – buvęs „Pink Floyd“ ir kitų užsienio muzikos atlikėjų vadybininkas Peteris Jenneris.

P.Jenneris (centre) su L.Lučiūnu ir S.Gross - tik vieni iš daugelio paskaitas skaitysiančių "Vilnius Music Week" dalyvių.<br>J.Klimaitės - Riebling nuotr.
P.Jenneris (centre) su L.Lučiūnu ir S.Gross - tik vieni iš daugelio paskaitas skaitysiančių "Vilnius Music Week" dalyvių.<br>J.Klimaitės - Riebling nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Ramūnas Zilnys

Sep 6, 2013, 2:36 PM, atnaujinta Mar 1, 2018, 12:53 PM

Kaip muzikantams užsidirbti iš internete talpinamų vaizdo klipų? Koks muzikos ir politikos ryšys? Kaip lietuvių atlikėjams sulaukti užsienio žiniasklaidos dėmesio? Šios ir kitos svarbios muzikos pasaulio temos dvi dienas bus nagrinėjamos festivalio konferencijoje.

Pirmojoje diskusijoje patirtimi dalijosi P.Jenneris, Alinos Orlovos vadybininkas Lauras Lučiūnas ir Vestminsterio universiteto profesorė Sally Gross.

Peterio ir Sally pasiekimai muzikos versle – neabejotini. P.Jenneris dirbo su „Pink Floyd“, „The Clash“, Billy Braggu, „T.Rex“, S.Gross vairavo Moby, Williamo Orbito „Gotan Project“ ir kitų garsių atlikėjų karjerą.

Pasiklausyti jų minčių susirinko ir muzikantai, ir muzikos vadybos studentai, kuriems svečiai žadėjo skirti kuo daugiau laiko.

„Ko reikia tikėtis iš muzikos vadybininko? Šiais laikais tai sunku pasakyti. Tiesa ta, jog neaišku, kas dabar išvis yra muzikos verslas.

Prieš dvidešimt metų viskas buvo suprantama – pasirašai sutartį su įrašų leidykla, ji rūpinasi tavimi, darai karjerą. Dabar įrašų leidyklos yra labiau parazitai, o ne galimybė muzikantams uždirbti.

Įdomiausi dalykai atsiranda ne leidyklose, tik nėra aišku, kaip tuos reikalus paversti pinigais. Pinigų tiesio nėra“, - sakė P.Jenneris.

S.Gross nebuvo taip skeptiškai nusiteikusi. „Aš dirbu ir su dainų autoriais. Neseniai mano kompanija parašė dainą grupei „One Direction“ - tas kūrinys pasiekė pirmąją vietą 34-ose šalyse.

Pinigų yra. Ne viskas yra taip blogai. Kita vertus, iš muzikos uždirbami pinigai dažnai yra gaunami nelegaliu būdu. Pavyzdžiui, Londone yra daugybė elektroninės muzikos kūrėjų, kurie rengia nelegalius koncertus, į juos susirenka daugybė žmonių, kurie moka už įėjimą.

Tiesa, svarbiausia vis dėlto yra ne verslo sprendimai, o talentas. Turite tikėti savimi, kurti muziką. Vadybininkas yra tam, kad padėtų pasirinkti tinkamą kelią. Bet joks vadybininkas jūsų nepavers žvaigžde, jei neturite tam duomenų“, - mokė S.Gross.

„Tai tiesa. Viena, ką nuolat kartosiu – muzikos versle nėra ir negali būti stebuklingos lazdelės, žmogaus, kuris privers jūsų karjerą pajudėti iš vietos. Reikia būti kūrybingiems ir jausti laikmečio ritmą.

Pavyzdžiui, 1966-aisiais rūsyje Londone rengėme „Pink Floyd“ koncertą. Tuo metu tai buvo nežinoma grupė. Bet į klubą atėjo žmonės, ant kaklo užsikabinę varpelius. Tai buvo gimstančio hipių judėjimo ženklas. Supratau, kad pataikėme į dešimtuką. Po šešių mėnesių turėjome sutartį dėl albumo leidybos“, - pasakojo P.Jenneris.

Ar muzikos vadybininko vaidmuo išliks tais laikais, kai visi reikalingi kontaktai užmezgami internetu?

„Taip. Artistas nori kurti, o ne leisti laiką atsakinėdamas į elektroninius laiškus. Visada bus administravimo funkcija, kuri reikalinga atlikėjams. Kuo jie populiaresni, tuo pagalbininkų reikia daugiau“, - kad apie muzikos vadybininkų karjerą svajojantiems jaunuoliams tikrai atsiras vietos po saule, tvirtino S.Gross.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.