Muzikos pasaulis gedi roko ekscentriko L.Reedo

Roko sceną sukrėtė netektis. Sekmadienį mirė Lou Reedas – vienas didžiausią įtaką roko istorijai padariusių JAV muzikantų, grupės „The Velvet Underground“ įkūrėjas, kurio solinis albumas „Transformer“ laikomas vienu geriausių visų laikų roko įrašų. Visame pasaulyje kaip kūrinio „Perfect Day“ autorius ir atlikėjas žinomas muzikantas mirė, sulaukęs 71-erių. Šių metų balandį jam buvo atlikta kepenų persodinimo operacija.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Oct 27, 2013, 9:39 PM, atnaujinta Feb 20, 2018, 7:35 PM

1964-aisiais susibūrusi „The Velvet Underground“ laikoma viena svarbiausių praėjusio amžiaus septintojo dešimtmečio grupių.

Tamsią poeziją su roko skambesiu ir avangardo elementais derinę muzikantai bendradarbiavo su garsiuoju menininku Andy Warholu. Jų kultinio albumo „The Velvet Underground & Nico” voką, beje, puošia lietuvių menininko Jono Meko parašyta recenzija.

1970-aisiais solinę karjerą pradėjęs L.Reedas smarkiai įtakojo Davidą Bowie ir daugelį kitų žymiausių roko muzikantų. Jo solinės karjeros šedevru laikomas albumas „Transformer“, pasirodęs 1972-aisiais. Plokštelėje skambėjusios dainos „Perfect Day“, „Walk On The Wild Side“, „Satellite Of Love“ yra itin ryškūs kūriniai, radijo eteryje skambantys iki šių dienų.

Kaip sudėtingo charakterio žmogus garsėjęs L.Reedas vėliau eksperimentavo su įvairiais žanrais. Vienas jo albumų - „Metal Machine Music“ - laikomas tokiu, kokio beveik neįmanoma klausytis: jame skamba agresyvus triukšmas be melodijų.

Tarp vėlyvuoju L.Reedo karjeros laikotarpiu įrašytų darbų – ir albumas pagal rašytojo Edgaro Allano Poe darbus, ir prieš porą metų išleistas kartu su „Metallica“ įrašytas albumas „Lulu“, sulaukęs ypač prastų kritikų įvertinimų.

„Išbarsčiau paskutinius gerbėjus, kuriuos turėjau“, - po jo pasirodymo su sau būdingu humoru sakė L.Reedas.

Vienas paskutinių silpstančio rokerio pasirodymų viešumoje įvyko šių metų vasarą - „Kanų liūtų“ festivalyje, kur jis buvo komisijos narys ir garbės svečias.

„Kaip išlieku kūrybingas? Kasdien masturbuojuosi“, - kad neprarado pomėgio agresyviai atsakyti į klausimus, tada spaudos konferencijoje įrodė L.Reedas.

2008-aisiais muzikantas koncertavo Rygoje ir Taline – gastrolių metu susitiko ir su Estijos prezidentu Toomu Hendriku Ilvesu, kuris politikų nemėgstančiam rokeriui paliko didelį įspūdį. Lou ir Estijos vadovas susitarė kitą kartą susitikti Niujorke, tačiau šis susitikimas taip ir neįvyko.

L.Reedo našlė – garsi muzikantė, rašytoja, mąstytoja Laurie Anderson, pernai koncertavusi ir Vilniuje.

L.Reedo daina "Perfect Day":

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.