Ekscentriškieji prancūzai „Nouvelle Vague“ vilniečius svaigino ir muzika, ir gėrimais

Pokštas ar taiklus meninis eksperimentas? Kvailystė ar genialus sumanymas? Šie klausimai užduodami kiekvieną kartą, kai į sceną žengia prancūzų grupė „Nouvelle Vague“. Bosanovos, kantri, lengvo bliuzo stiliumi žinomas dainas perdirbantys muzikantai trečiadienio vakarą siautėja Vilniaus „Forum Palace“ rūmuose – demonstruodami jau beveik dešimt metų jiems sėkmę nešančią formulę.

Daugiau nuotraukų (1)

Ramūnas Zilnys

Nov 13, 2013, 9:58 PM, atnaujinta Feb 20, 2018, 9:37 AM

Kad Billy Idolo „Dancing With Myself“ ar grupės „New Order“ „Blue Monday“ gali skambėti bosanovos stiliumi, dar palyginti neseniai buvo neįsivaizduojama, bet „Nouvelle Vague“ per pirmą koncerto pusvalandį pademonstravo, kad tai įmanoma.

Prodiuserių Marco Collino ir Olivier Libaux suburtas projektas, ėmęsis aranžuoti žinomas aštuntojo ir devintojo dešimtmečio dainas, iš pradžių buvo vertinamas kaip laikina mada. Tačiau prieš keletą metų išleistame grupės albume „NV3” su ja jau dainavo „Depeche Mode” ir „Echo & The Bunnymen” nariai – geresnio pripažinimo ir nereikia.

Prieš ketverius metus prancūzai pirmą kartą lankėsi Vilniuje – tada grupės vokalistės karstėsi klubo „New York“ balkonais ir dosniai laidė keiksmažodžius, taip paneigdamos „Nouvelle Vague“, kaip „švelnios grupės prie kokteilio“, reputaciją.

Šįkart grupė persikraustė į didesnę salę – gal ir be reikalo. „Forum Palace“ trečiadienį tikrai galėjo tilpti daugiau žiūrovų, nei susirinko.

Kita vertus, susirinkusieji tikrai nesiskundė – daugiau erdvės šokiams. Taip, šokiams, nes „Nouvelle Vague“ šiais laikais – labiau energingi ir provokuojantys, o ne melancholiški. Tačiau vis tiek kiekviename muzikiniame posūkyje dvelkiantys seksualumu.

Juk patys atlikėjai savo repertuarą kartais su tipišku prancūzišku humoru vadina „muzika dulkinimuisi“. O vokalistės Melanie Pain ir Phoebe Killdeer (iš viso su „Nouvelle Vague“ per visą karjerą dainavo kelios dešimtys dainininkių) išties atrodo kaip dvi kiek išgėrusios Paryžiaus klubų trisdešimtmetės, medžiojančios kelią pametusius vyriškius.

Daugybė provokuojančių seksualių judesių, raginimai prancūziškai rėkauti žodį „kekšė“ ar leisti musės garsus – visa tai yra kiek dekadentiško „Nouvelle Vague“ žavesio „firminiai“ elementai. Jau matyti ištikimiems gerbėjams, bet ne mažiau žavūs.

Muzika? Tie, kurie mėgsta „Nouvelle Vague“, trečiadienį tikriausiai gavo viską, ko tikėjosi. „Depeche Mode“ hitai „Just Can't Get Enough“ ir „Master And Servant“, „The Cure“ dainos „A Forest“ ir „Lullaby“, grupių „Buzzcocks“, „Bauhaus“ ir daugelio kitų aštuntojo bei devintojo dešimtmečio grandų kūryba „Nouvelle Vague“ rankose tapo kažkuo labai mielo ir netikėto.

Vaizdas – visiškai minimalistinis, jokių ypatingų dekoracijų ar vaizdo projekcijų, tačiau prie šios grupės grojimo to ir nereikia.

Koncerto pabaigoje kolektyvas susirinkusiems žiūrovams pateikė ir netikėtą staigmeną. Skambant dainai "Too Drunk To Fuck" ("Per girtas dulkintis") staiga nulipusios nuo scenos vokalistės pribėgo prie baro, užsakė viskio ir pavaišino juo savo ištikimiausius gerbėjus. Drauge kilnodami taureles visi šventė dar vieną „Nouvelle Vague“ vizitą Lietuvoje.

Bisui į sceną sugrįžusi grupė atliko vieną savo kozirių - švelnią "Joy Division" dainos "Love Will Tear Us Apart" versiją. Trumpam pritildžiusi muziką, M.Pain publiką pavertė darniu choru, vis garsiau dainavusiu "meilė mus išskirs". Ir išskyrė - po šios dainos "Nouvelle Vague" atsisveikino iki kito sykio.   

Taip, ši grupė - tiesiog pasisekęs muzikinis triukas, kurį šie fokusininkai sugeba rodyti jau dešimt metų. Tačiau pasisekęs taip, kad dauguma iš susirinkusių „Forum Palace“ tikrai mielai sutiktų jį pamatyti dar kartą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.