Nesklandumų patyrusi grupė „Vaya Con Dios“ paskutinį kartą nusilenkė Lietuvos publikai

„Nah Neh Nah“, „Puerto Rico“, „What's A Woman“ – šie ir kiti belgų grupės „Vaya Con Dios“ hitai šeštadienio vakarą Vilniuje paskutinį kartą skambėjo gyvai. Pramogų arenoje kolektyvas rengė atsisveikinimo gastrolių koncertą. Atrodo, į Lietuvą užsukusioms žvaigždėms prakeiksmu tampa peršalimas – prieš dvi dienas sirgdamas Kaune koncertavo seras Eltonas Johnas, „Vaya Con Dios“ lyderė Dani Klein į sceną irgi išėjo negaluodama, o koncerto pradžia dėl dingusio bagažo vėlavo pusvalandį.

Daugiau nuotraukų (1)

Ramūnas Zilnys

Dec 21, 2013, 7:40 PM, atnaujinta Feb 19, 2018, 5:47 PM

Koncertui įsibėgėjus D.Klein atsiprašė gerbėjų ir apsisiautė balta skraiste. Gripu sergančiai dainininkei scenoje buvo šalta.

Jausminga, ilgesinga, subtili – prieš 27 metus debiutavusios grupės „Vaya Con Dios“ muzikai dovanojama daug gražių epitetų.

Jie pagrįsti – artistiška grupės lyderė D.Klein yra tikra scenos aristokratė, publiką žavinti ir balsu, ir manieromis. Su tuo sutinka daugiau nei 10 milijonų jos albumų nusipirkę klausytojai. Bliuzą, čigoniškus ritmus, flamenką, džiazą ir popmuziką suplakanti grupė daug gerbėjų turi ir Lietuvoje – čia jau yra koncertavusi du sykius.

Tačiau šiuo metu vykstančios „Vaya Con Dios“ gastrolės yra paskutinės, ir 60-metė D.Klein nežada keisti savo sprendimo, kurį paskelbė šių metų pirmąją dieną.

„Man 60 metų. Aš daug gastroliavau, o tai darant tenka labai daug laukti. Sėdi oro uoste, lauki skrydžio. Sėdi lėktuve.

Tada sėdi užkulisiuose ir lauki koncerto. Pernelyg daug kelionių, pernelyg mažai veiksmo. Man pabodo dykinėti.

Kai tiek daug keliauji, nebeturi gyvenimo. Tavo namais tampa viešbučiai. Kurį laiką tai smagu, bet paskui atsibosta. Aš tiesiog pavargau kasdien laukti ir nieko neveikti.

Be to, yra tam tikras skaičius kartų, kai gali sudainuoti tą pačią dainą. Man laikas daug ką keisti. Galbūt kurti kitus projektus, kurie nereikalauja tiek daug keliauti. Be to, labai norisi daugiau laiko praleisti su draugais“, – prieš koncertą lrytas.lt sakė D.Klein.

Kalbėdama ji skvarbiu žvilgsniu žiūri tiesiai į akis. Žvilgsnyje žaidžia ir juokas, ir liūdesys. „Vaya Con Dios“ – grupė, patyrusi ne vieną dramą.

Grupės dainos nuolat skamba radijo stočių eteryje, TV užsklandose, filmuose ir serialuose. Vokalistei D.Klein už nuopelnus muzikai ir Belgijos populiarinimą pasaulyje skirtas Briuselio garbės ambasadorės titulas, jos kolekcijoje – dešimt platininių diskų.

Visa tai atrodė labai tolima, kai „Vaya Con Dios“ žengė pirmuosius žingsnius.

Ispaniška fraze „Eik su Dievu“ pasivadinusi grupė iškart susidūrė su daugybe skeptikų. Radijo ir TV eteryje tuo metu karaliavo sintetinė popmuzika, ryškus įvaizdis ir pompastika – atrodė, kad akustinę, kiek senamadišką muziką grojančiai grupei tiesiog nėra vietos pramogų pasaulyje. Bet „Vaya Con Dios“ nutildė skeptikus.

Kai atsirado grupė, Dani buvo 33-eji. Iki tol jos gyvenimo puslapiai buvo pilni dramų.

Sunki paauglystė, erotinio modelio darbas. Santykiai su netinkamu vyru, kuris smurtavo ir skendėjo alkoholyje. Klajokliškas gyvenimas Jungtinėse Valstijose. Visa tai Dani dėsto savo prisiminimų knygoje, kuri vos išleista Belgijoje tapo bestseleriu.

1991-aisiais, „Vaya Con Dios“ populiarumo viršūnėje, kai šios grupės vaizdo klipus nuolat suko MTV, su D.Klein susipyko ir kolektyvą paliko vienas jos įkūrėjų – bosininkas Dirkas Schoufsas. Po keleto mėnesių jis mirė. Gandai skelbė, kad narkotikus vartojęs muzikantas mirė nuo ŽIV komplikacijų, tačiau buvusį Dani bendražygį nužudė alkoholio, vaistų ir narkotikų kokteilis. Jam tebuvo 29-eri.

Grupės karjera tęsėsi toliau – daugelyje Europos šalių „Vaya Con Dios“ koncertavo ir tebekoncertuoja pilnutėlėse salėse. Tuo „Lietuvos ryto“ žurnalistas šį pavasarį įsitikino Varšuvoje – dideliuose Kongresų rūmuose nebuvo kur obuoliui nukristi, po tokios sėkmės grupė šįmet į Lenkijos sostinę atvyko dar kartą ir vėl sulaukė anšlago.

Koncertuose su D.Klein į sceną eina net keliolika muzikantų. Kiekviena daina atliekama jautriai ir įdomiai – daugeliui kūrinių sukurtos naujos aranžuotės, tačiau neprarandant originalios melodijos žavesio.

„Tai nėra proga liūdėti. Noriu, kad kartu švęstume mūsų atsisveikinimą“, – publiką ragina Dani.

Tiesa, į koncertą Vilniuje susirinkę žiūrovai (jų atėjo apie du tūkstančius) į salę žengė ne itin šventiškos nuotaikos – jiems nemažai laiko teko laukti arenos koridoriuje, koncertas vėlavo apie pusvalandį.

Anot koncerto rengėjų, tai įvyko dėl pačios grupės problemų. Pritariančioji grupės dainininkė Marianne pavėlavo į lėktuvą, į Lietuvą atskrido kitu, o tada paaiškėjo, kad pasimetė jos bagažas.

Todėl Vilniuje ji strimgalviais lėkė į parduotuves ir ieškojo naujo scenos kostiumo.

Be to, prastai jaučiasi pati grupės lyderė. Penktadienį į Vilnių atvykusi D.Klein buvo taip persišaldžiusi, kad nė nekišo nosies iš viešbučio „Ramada“, kuriame apsistojo. Šeštadienį ji jaučiasi kiek geriau, bet irgi vyko tik į radijo stotį duoti interviu ir į areną – žvalgytis po Vilnių neturėjo jėgų.

Nepaisant to, scenoje Dani šypsojosi ir atrodė kupina jėgų. Po kiekvieno populiaraus kūrinio areną užliedavo plojimai – publika, regis, atleido žvaigždei už nesklandumus.

Kitaip ir neįmanoma. Daugelis „Vaya Con Dios“ dainų – tiesiog įlindusios į klausytojų pasąmonę. Ir taip yra visur. Praėjusį sekmadienį TV3 šou „X Faktorius“ dainą „Nah Neh Nah“ atlikusi jauna mergina ant kojų pakėlė visą studiją. Tokia „Vaya Con Dios“ dainų magija.

Į Vilnių gilaus balso D.Klein ir jos komanda rytoj atvyksta po šešerių metų pertraukos. Šįkart – tvirtai apsisprendusi, kad jei kada nors ateityje lankysis Lietuvoje, tai kaip turistė arba kito muzikinio projekto dalyvė.

„Ar nepaskubėjau? Buvo tokių minčių. Štai, nukeliavau į Bukareštą – publika ten buvo tiesiog beprotiškai entuziastinga. Pagalvojau – velnias, gal nereikėjo sakyti, kad jau viskas? Bet kas padaryta – padaryta. Nesigailiu.

Ką veiksiu toliau? Dabar dar nežinau. Kita vertus, „Vaya Con Dios“ – tai pirmiausia aš. Gal ir toliau būsiu susijusi su muzika, bet tai turbūt vadinsis kitaip.

O gal tiesiog skaitysiu, kapstysiuosi sode. Aš turiu nuolat ką nors veikti, nepakenčiu dykinėti.

Pomėgis daug skaityti susiformavo dėl gastrolių. O kaip kitaip prastumti laiką?

Galbūt susikrausiu lagaminus ir 2–3 mėnesiams išvažiuosiu kur nors toli“, – lrytas.lt sakė D.Klein.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.