Dvylika M.A.M.A. mėnesių: svarbiausi metų Lietuvos muzikos įvykiai

Apdovanojimų ceremonijos M.A.M.A. kalendorius – kitoks nei jūsų. Metus šįkart pradėjome 2012-ųjų gruodį, o baigėme - 2013-ųjų lapkritį. Būtent per tokį laikotarpį muzikantų nuveikti darbai vertinami parenkant pretendentus į M.A.M.A. statulėles. Prieš pat ceremoniją – puiki proga atsigręžti atgal ir pažiūrėti, kas Lietuvos muzikos klausytojus džiugino per dvylika mėnesių.

A.Mamontovas spalį surengė įspūdingą keturių jubiliejaus koncertų seriją.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
A.Mamontovas spalį surengė įspūdingą keturių jubiliejaus koncertų seriją.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jan 10, 2014, 4:41 PM, atnaujinta Feb 17, 2018, 5:08 PM

Gruodis. Pirmąją mėnesio dieną sostinės Teatro areną drebina grupė „Bix“. 25 metų sukaktį minintis kolektyvas švenčia su trenksmu – scenoje jį sveikina „Skamp“, Saulius Prūsaitis, „G & G Sindikatas“ ir kiti. Žiūrovams virš galvų sprogsta kiaulė, juos žavi ir laiko patikrintas rokas, ir puiki scenografija.

Jauna atlikėja GJan išleidžia vaizdo klipą „Tattoo“ ir įrodo, kad nėra vienadienė žvaigždė, – iki šiol šis įrašas peržiūrėtas per 2 milijonus kartų.

Debiutuoja Lietuvos alternatyvios muzikos rinktinė „Kurak“, o „Eurovizijos“ atrankos laimėtoju kiek netikėtai paskelbiamas iki tol mažai kam žinomas Andrius Pojavis. Kaune, Klaipėdoje, Šiauliuose ir Vilniuje arenas šturmuoja dainininkas Mantas Jankavičius – tiesa, atlikdamas ne savo, o grupės „Queen“ dainas.

Sausis. Mėnuo, kai muzikantai dažniausiai ilsisi, – intensyvus žiemos švenčių koncertinis gyvenimas sulėtėja. 2013-ieji – ne išimtis. Ryškiausiu mėnesio įvykiu tampa muzikos apdovanojimų ceremonija M.A.M.A. Tada atlikėjai keliauja kas slidinėti, kas į šiltuosius kraštus, o kas – kurti naujų šedevrų. Ramybę sudrumsčia tik kelios naujos dainos.

Vasaris. Svarbiausia Valentino dienos muzikine tema tampa jos vakarą pristatytas apdovanojimų M.A.M.A. laureato Donato Montvydo vaizdo klipas „Make That Love“. Premjeros vakarą praskleidžiama paslapties širma – paaiškėja, kad klipe, kuris šįmet pretenduoja į M.A.M.A. statulėlę, erotiškose scenose suvaidino aktorė Jurgita Jurkutė-Širvaitė.

Muzikos mėgėjus šokiruoja žinia apie M.A.M.A. apdovanojimų laureatus – duetą „Gerai Gerai ir Miss Sheep“. Vos prieš mėnesį puikų pasirodymą ceremonijoje surengusios grupės nariai nusprendžia skirstytis – ir daro tai ne itin santūriai. Pasipila abipusiški kaltinimai – galiausiai įvyksta paskutinis dueto koncertas Vilniuje, kurio metu atlikėjai nė nežiūri vienas į kitą.

Kovas. M.A.M.A. scenoje sužibėjusi grupė ŽAS, kurioje vėl dainuoja Linas Karalius, įrodo, kad yra nusiteikusi rimtai judėti į priekį – ekranuose pasirodo grupės klipas „Ne kažką“, dainoje grupės nariai pasakoja apie savo patirtį emigracijoje.

Išdalijami alternatyvios muzikos apdovanojimai T.Ė.T.Ė., juose sužiba ir M.A.M.A. laureatai Markas Palubenka bei „Liūdnų slibinų“ vokalistas Dominykas Vaitiekūnas. Atlikėja Ieva Narkutė išleidžia daug metų brandintą debiutinį albumą „Vienas“ ir jį pristato sėkminga koncertų serija.

Balandis. Egidijus Dragūnas dar kartą įrodo savo galią – bilietai į rusų reperio Timati koncertą didžiausioje Lietuvos arenoje gulėjo kasose, kol buvo paskelbta, kad išskirtiniai renginio svečiai bus grupė „Sel“. Tada žiūrovų susidomėjimas išauga, koncerto vakarą jau neaišku, kas čia didesnė žvaigždė – rusas ar lietuvis.

Gausus Lietuvos desantas – „Kurak“, „Rasabasa“, „Without Letters“, „Deeper Upper“, Vaiper Despotin – groja didžiausiame Baltijos šalių muzikos verslo festivalyje „Tallinn Music Week“. Vilniuje gimtadienio fiestą ir debiutinio albumo pristatymą surengia grupė „Pinup Girls“, atlikėjas Edgaras Lubys pristato naująjį savo projektą „Feral“, o Jurgis Didžiulis – projektą „A=A“.

Gegužė. A.Pojavio išbandymo valanda. „Eurovizijos“ konkurse Malmėje atlikėjas žengia iš pusfinalio į finalą – ir tuoj pat prisipažįsta, kad ten svajoja užimti aštuntąją vietą, nes jo albumas vadinasi „Aštuoni“. Rezultatas kitoks – atlikėjas užima 22-ąją vietą ir nesusilaikęs riebiai nusikeikia tiesiai į kameras.

Kol Andrius kovoja Švedijoje, kitas Andrius – Mamontovas – džiaugiasi tą pačią dieną Lietuvos miestuose vykstančia jau tradicine Gatvės muzikos diena.

Mėnesio pabaigoje elektroninės muzikos duetas „Golden Parazyth“ mėgaujasi pasirodymu viename įdomiausių Prancūzijos festivalių „Europavox“ Klermono-Ferano mieste – greta Mileso Kane’o, „Villagers“ ir kitų užsienio žvaigždžių.

Birželis. Festivalyje „Loftas Fest“ Vilniuje 15 metų gimtadienį atšvenčia grupė „Skamp“. Tame pačiame festivalyje pasiekiamas Lietuvos rekordas – elektroninės muzikos atlikėjas Gerai Gerai be pertraukų vieną kūrinį groja net penkias valandas.

JAV žvaigždutė Lana Del Rey susipažįsta su net keliais Lietuvos atlikėjais – Vilniuje jos koncertą apšildo duetas „Golden Parazyth“, o Minske – M.Palubenka.

Startuoja vasaros festivalių sezonas – Lietuvos atlikėjai vos suspėja lakstyti iš vieno į kitą. Apskaičiuota, kad per vasarą Lietuvoje surengta beveik šimtas muzikos festivalių. Nemažai popmuzikos artistų visai vasarai kraustosi į pajūrį – čia kiekvieną vakarą koncertuoja klubuose ir renginiuose po atviru dangumi.

Liepa. Martyno Levickio vardas skamba ne tik Lietuvos, bet ir britų žiniasklaidos lūpose. Akordeonininko iš Lietuvos albumas „Martynas“, išleistas didelės tarptautinės leidyklos „Decca Classics“, pasiekia pirmąją britų klasikinės muzikos „topų“ vietą. Tai – pirmasis šiuo instrumentu įgrotas albumas istorijoje, pasiekęs tokių rezultatų.

Į „Sel“ pasirodymą Klaipėdos vasaros estradoje susirenka keliolika tūkstančių žiūrovų – publika į renginio vietą renkasi tris valandas. Pažadėjęs didžiausią lietuvišką šou Klaipėdoje surengti E.Dragūnas gali džiūgauti – jo populiarumas yra neginčytinas.

Atlikėjos Jazzu gerbėjai sunerimę – dėl balso stygų problemų dainininkė priversta atšaukti vieną pasirodymą po kito.

Rugpjūtis. Pasklinda kalbos, kad į sceną sugrįžti po daugiau nei 10 metų pertraukos ketina duetas „Naktinės personos“. Vėliau gandai pasitvirtina – 2014-ųjų vasarį grupė surengs gastroles didžiausiose Lietuvos arenose. Tiesa, sugrįžimas, dabar jau aišku, bus trumpalaikis – po jo grupė ketina išsiskirstyti visiems laikams.

Grupė „Pikaso“ į sceną grįžta atsinaujinusi – vaikinų trio nariu tampa šou „Lietuvos balsas“ dalyvis Rokas Laureckis. Grupė naująjį karjeros etapą įtvirtina nauju vaizdo klipu, pavadintu „Rugpjūtis“.

Rugsėjis. Svarbiausias mėnesio akcentas – Lietuvos sostinėje antrą kartą surengtas festivalis „Vilnius Music Week“. Tris dienas vilniečiams ir miesto svečiams koncertuoja per šimtą atlikėjų. Besidomintieji muzikos verslu gali klausytis iš visos Europos susirinkusių specialistų paskaitų – tarp svečių yra ir buvęs legendinės grupės „Pink Floyd“ vadybininkas Peteris Jenneris bei garsiausias rusų roko kritikas Artemijus Troickis.

Festivalio proga į sceną po pertraukos sugrįžta dvi žinomos Lietuvos grupės – „Suicide DJs“ ir TWNKL.

Įspūdingiausius savaitgalio koncertus surengia Katedros aikštėje grojantys lietuviai – duetas „Golden Parazyth“ ir Sostinės dienų programoje pasirodanti grupė „Antis“. Pastarojo koncerto įrašas vėliau išleidžiamas albume „2XAntis“.

Spalis. Andriaus Mamontovo mėnuo. Kauno, Vilniaus, Klaipėdos ir Šiaulių arenose surengiami jo karjeros 30-mečiui skirti koncertai, kuriuose dalyvauja ir buvę prieš 16 metų iširusios grupės „Foje“ nariai. Pasirodymus stebi per 30 tūkstančių žiūrovų, o „Siemens“ arenoje nėra kur adatai nukristi. Išleidžiamas jubiliejinis A.Mamontovo ir „Foje“ albumas, kuris tuoj pat įsitaiso perkamiausiųjų sąrašų viršūnėse.

„Ką darysiu toliau? Dar nė nežinau. Bet jau pradėjau rašyti naujas dainas“, – po paskutinio koncerto prisipažįsta Andrius.

Kuklesnę, penkerių metų, scenoje sukaktį atšvenčia M.A.M.A. Metų grupės prizo laimėtojai „Liūdni slibinai“. Grupė surengia gimtadienio turą dešimtyje miestų, o tada išvyksta linksminti JAV lietuvių.

Lapkritis. Leonas Somovas ir Jazzu Lietuvos didmiesčius drebina albumo „Lees And Seas“ pristatymo koncertais. Vilniuje publika bilietus išgraibsto. Tenka skelbti papildomą pasirodymą Teatro arenoje, ji sausakimša ir antrąjį vakarą. Niekas nesistebi, kai po kelių savaičių duetas paskelbiamas pretendentais į net keturias M.A.M.A. statulėles.

Prancūzijoje, Kano mieste, Alina Orlova keri susirinkusią publiką meno festivalio „Les Boreales“ atidarymo koncerte – čia beveik dvidešimt jos kūrybos dainų raudonplaukė Lietuvos žvaigždė atlieka kartu su Žemutinės Normandijos orkestru.

Galiausiai ryškiai žybteli „Antis“. Likus kelioms dienoms iki lapkričio pabaigos, parduotuvėse pasirodo naujas grupės albumas „Baisiai džiugu!“, kuris akimirksniu pelno klausytojų palankumą ir pelno kolektyvui paminėjimą net keliose M.A.M.A. kategorijose.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.