S.Prūsaitis: „Aš ne kompozitorius, o statybininkas“

„Tik nevadinkite manęs teatro kompozitoriumi“, – juokiasi Saulius Prūsaitis. Dainininkas ir muzikos kūrėjas spėja daug – filmuotis TV, kurti albumą, o neseniai jo muzika nuskambėjo ir Latvijos teatre.

Daugiau nuotraukų (1)

Ramūnas Zilnys

Jan 23, 2014, 7:56 PM, atnaujinta Feb 17, 2018, 4:25 AM

Daugeliui lietuvių jis – pirmiausia TV3 šou „X Faktorius“ teisėjas pasišiaušusiais plaukais. Tačiau Saulius – ir MTV Europos apdovanojimo laimėtojas, įvairių muzikinių projektų dalyvis, o dabar – ir už Lietuvos ribų pastatyto spektaklio muzikos autorius.

Šį mėnesį Rygos Dailės teatre pristatytas spektaklis „Izraidietie“ – lietuvių kūrėjų Oskaro Koršunovo ir Mariaus Ivaškevičiaus „Išvarymo“ variantas, skirtas Latvijos auditorijai.

Kaip ir lietuviškajame spektaklyje, jame skamba S.Prūsaičio parašyta muzika. Ir tai tik vienas iš daugelio džiaugsmų, kurių 2014-aisiais laukia 35 metų kūrėjas ir dainininkas, rašo „Lietuvos rytas".

Vadina save statybininku

„Paties spektaklio dar nemačiau. Buvo tiek daug reikalų čia, kad neištrūkau pažiūrėti – televizija, muzika, šeima (su žmona, dizainere Agne Kuzmickaite Saulius augina dvejų metų dukterį Leonardą. – Red.). Bet Oskaras sakė, kad viskas buvo puiku, muzikantai susidorojo.

Nesipuikuoju savo vaidmeniu. Man džiugiausia dėl to, kad latviai, pamatę Lietuvoje spektaklį, prie kurio prikišau nagus, užsimanė tokį pat turėti ir savo šalyje. Vadinasi, buvo įvertintas visų darbas – ne tiktai režisieriaus, aktorių, bet ir mano“, – apie emigrantus pasakojančio spektaklio sėkme džiaugėsi S.Prūsaitis.

Dėl šio pastatymo jam ne kartą teko vykti į Rygą - iš pradžių nuvežė savo sukurtos muzikos „karkasą", tada derino detales su latvių muzikantais ir garso režisieriumi. Kiekviena muzikos nata spektaklyje turi savo specifiką, vienur ji turi skambėti tyliau, kitur - garsiau.

„Šiame spektaklyje yra miuziklą primenančių akimirkų, viskas - labai svarbu. Turėjau prižiūrėti, kad muzikantai tinkamai išmoktų melodijas, kai kuriuos elementus teko keisti pagal vietinį kontekstą. Pavyzdžiui, visos su vokalu skambančios dainos yra pačių latvių, kurie grojo spektaklyje. Versti mano lietuviškas dainas atrodė nelogiška. Todėl ten neskamba daina "Meile tu", kuri Lietuvoje daug kam patinka, bet atsirado kitas stiprus kūrinys.

Muzikantai - grupė "Ryga". Jie - gerai žinomi iš kitų grupių, bet dabar susibūrė draugėn ir groja kartu. Likau labai patenkintas jų profesionalumu", - sakė Saulius.

Nors spektaklio programėlėje būtų galima prie jo pavardės rašyti „kompozitorius“, Saulius purto galvą: „Ne, man geriau tinka žodis „statybininkas“. Nesu baigęs kompozicjos mokslų, tiesiog dėlioju garsus kaip kaladėles.“

Kūrybos krypčių – daug

Dėlioti sekasi neblogai. Kovo 5-ąją Šv.Kotrynos bažnyčioje Vilniuje Saulius su savo grupe surengs koncertą „Muzika suaugusiems“. Tai, pabrėžia S.Prūsaitis, nereiškia, kad scenoje bus nuogybių ar smurto.

„Ne, tikrai ne. Tiesiog nebesu paauglys. Ir mano žiūrovai turbūt nėra. Tai, ką kuriu ir groju, nelabai atitinka muziką, kuri dabar madinga.

Noriu padainuoti tai, ką sukūriau per daug metų. Be to, džiaugiuosi, kad koncerte bus malonių svečių.

Man garbė, kad kartu padainuoti sutiko choras „Ąžuoliukas“, jo vadovas Vytautas Miškinis rašo partitūras. Ir Marijus Mikutavičius žada mano dainą padainuoti. Žodžiu, įdomūs dalykai dėsis“, – žadėjo Saulius.

Dar šiais metais jis tikisi išleisti ir albumą.

Nors pats prisipažįsta, kad dainas vieną po kitos kepti sunku, o ir ką rašyti viršelyje, kol kas nežino. Mat prieš gerus metus S.Prūsaitis paskelbė, kad nuo šiol save vadins „Face White“. Bet jį vis tiek visi, tarp jų – M.A.M.A. ceremonijos vedėjai, vadina S.Prūsaičiu.

„Taip jau yra, kol kas slapyvardis neprigijo. Lietuvoje mane geriau pažįsta kaip Prūsaitį. Na, ir gerai. Nieko tokio", - juokėsi Saulius.

Kartais jis dar kuria reklamos klipus ir groja su savo gera bičiule Juste Arlauskaite - Jazzu - duetas vadinasi „Darlings", bet, anot Sauliaus, nėra „nei reklamuojamas, nei kažkaip ypatingai palaikomas".

Yra ir grupė „Happyendless", su kuria Saulius 2008-aisiais laimėjo MTV geriausios Baltijos šalių grupės statulėlę. Tačiau jau gerus metus grupė koncertuoja retai.

„Tai nereiškia, kad išsiskirstėme. Tiesiog antras mūsų albumas „Cinema" pareikalavo daug fizinių ir dvasinių jėgų. Nusprendėme vienas nuo kito pailsėti, tas poilsis vis tęsiasi. Bet gali būti, kad ateityje vėl grosime kartu", - komentavo Saulius.

Neketina įsikibti televizijos

Nori jis to, ar nenori, bet mokytojo ir teisėjo darbas „X Faktoriuje" šiam dainininkui jau tapo vizitine kortele, pagal kurią jis atpažįstamas ir Vilniuje, ir Kybartuose.

Antrą sezoną TV3 šou dirbantis Saulius tvirtina, kad televizija nėra jo gyvenimo tikslas, įsikibti į televiziją ir zyzti prodiuseriams dėl savo būsimos karjeros jis neketina.

„Antrąjį sezoną man jaukiau. Gal išmokau nebebijoti kamerų. Pirmajame, pamenu, net užsirašydavau tai, ką ketinu pasakyti, kad tik nepamirščiau. Mat vis galvodavau – kaip pasisukti, kaip nusišypsoti, išsižioti.

Dabar man jau lengviau. Aš džiaugiuosi, kad patekau į tokį projektą, kuriame vis ko nors išmokstu“, – sakė S.Prūsaitis.

Tačiau įsikibti į televiziją ir zyzti prodiuseriams dėl savo būsimos karjeros jis neketina. „Nesistengiu atsidurti televizijoje bet kur ir bet kada. Neinu ten vien dėl to, kad man būtų linksma. Televizija man yra darbas.

Tikrai neinu miegoti su mintimi - ką čia padarius, kad ekrane būčiau iki gyvenimo galo", - nusikvatojo S.Prūsaitis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.