Penktadienio šventė TV žiūrovams - „Grammy” apdovanojimų šou

„Didžiausias metų muzikos vakaras” – taip oficialiai vadinama muzikos apdovanojimų ceremonija „Grammy” praėjusį sekmadienį praūžė Los Andžele, palikdama įspūdžių, kurių melomanams pakaks visiems metams.

Duetas „Daft Punk” savo veidų neatskleidė ir penkiagubos pergalės proga. Jų bendražygis Ph.Williamsas – ne toks paslaptingas.<br>"Reuters" nuotr.
Duetas „Daft Punk” savo veidų neatskleidė ir penkiagubos pergalės proga. Jų bendražygis Ph.Williamsas – ne toks paslaptingas.<br>"Reuters" nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Ramūnas Zilnys

Jan 31, 2014, 8:52 PM, atnaujinta Feb 16, 2018, 8:30 PM

Džiaugsmas, ginčai, ašaros, kaltinimai, prakeiksmai – ir taip jau 56-ąjį kartą. „Grammy” ceremonija vadinama ir svarbiausiu muzikantų pripažinimo ženklu, ir atgyvena, tačiau tiek dėmesio nepritraukia joks kitas muzikos renginys.

Daugiau nei trys valandos muzikos ir paauksuotų gramofonų dalybos šįmet pateikė keletą staigmenų ir atskleidė kryptis, kuriomis žengia svarbiausia muzikos apdovanojimų ceremonija.

Šalmai – šventa taisyklė

Tai buvo „Daft Punk” vakaras. Penkias statulėles laimėję Thomas Bangalteris ir Guy Manuelis de Homemas-Christo, pernai išleidę daugelyje kritikų apklausų geriausiu per metus išrinktą albumą „Random Access Memories”, nuskynė laurus net penkiose „Grammy” nominacijose – tarp jų ir Metų įrašo bei Metų albumo.

Dar didesne intriga tapo grupės pasirodymas – mat šie du prancūzų elektroninės muzikos prodiuseriai jau gerus šešerius metus nėra koncertavę.

Pasirodymas nenuvylė – scenoje „Daft Punk” įrengė įrašų studijos interjerą atkartojančias dekoracijas, įsitaisė prie pultų, o vokalą patikėjo dviem skirtingų kartų Amerikos žvaigždėms – hito „Get Lucky” balsui Pharrellui Williamsui ir Stevie Wonderiui.

Tiems, kurie taip ir nesuprato, kodėl „Daft Punk” į sceną ėjo su robotų šalmais, – taip šie vyrai daro jau daug metų, o jų veidų nuotraukos yra tikra retenybė, kurią medžioja tūkstančiai paparacų. Tik labai retai sumedžioja.

„Mus domina riba tarp tikrovės ir fantazijos. Be to, tai būdas apvilkti savo muziką popteatru, kuriuo garsėja tokie atlikėjai kaip „Kiss” ar „Kraftwerk”. Tai nėra rinkodaros triukas, tai susiję su mūsų domėjimusi moksline fantastika”, – yra sakęs Th.Bangalteris.

„Žmonėms nepatiktų matyti tikruosius mūsų veidus, mes nesame modeliai. Bet robotus matyti linksma”, – jam pritarė G.M.de Homemas-Christo.

Didysis klausimas po šios apdovanojimų ceremonijos – ar „Daft Punk” išvyks į gastroles, juk jų laukia milijonai gerbėjų abiejose Atlanto pusėse.

Tačiau pažįstantys grupę sako, kad vilčių mažai – grupės albumą įrašyti padėjo keliolika vokalistų, tad atkurti muziką gyvai būtų sudėtinga. Todėl gali būti, kad „Grammy” žiūrovai, tarp jų ir tie, kurie šį penktadienio vakarą 21 val. 30 min. renginį žiūrės per „Lietuvos ryto” televiziją, tapo išties išskirtinio įvykio liudininkais.

Sutuokė 33 poras

Pastaruosius keletą metų „Grammy” suka dviem aiškiomis kryptimis. Pirmoji – daugiau bendrų kelių muzikos žvaigždžių pasirodymų. Suprask – renginys išskirtinis, todėl tiesiog savo hitą padainuoti į sceną žengęs atlikėjas nėra pakankamai įdomus, kad prikaustytų dėmesį.

Net keturiolika iš dvidešimties šįmet „Grammy” surengtų pasirodymų yra būtent tokie – dviejų ar daugiau skirtingų žvaigždžių susibūrimas.

Prie „Metallica” pasirodymo priderintas kinų klasikos pianisto Lang Lang’o pasirodymas buvo vienas įdomiausių „Grammy” režisierių sprendimų, bet netrūko ir kitų fantazijos vingių.

Pavyzdžiui, prie dainininkės Saros Bareilles prisidėjo jai į motinas tinkanti scenos veteranė Carole King, apdovanota Metų žmogaus titulu. Jaunosios hiphopo kartos atstovai Macklemore’as ir Ryanas Lewisas prisiviliojo kartu pasirodyti Madonną, o bene seksualiausio praėjusių metų hito „Blurred Lines” autorius Robinas Thicke – dar 1967-aisiais susibūrusią grupę „Chicago”.

Macklemore’o ir R.Lewiso šou – labiausiai apkalbamas ceremonijos pasirodymas. Per jį reperė Queen Latifah sutuokė 33 poras, tarp kurių buvo nemažai gėjų ir lesbiečių. Taip grupė akcentavo savo palaikymą vienalytėms santuokoms.

Rokeriai „Imagine Dragons” į draugiją pasikvietė reperį Kendricką Lamarą, o roko grupės „Green Day” vokalistas Billie Joe Armstrongas dainavo su kantri muzikos žvaigžde Miranda Lambert.

Arčiau vyresnės publikos

Kitas akivaizdus posūkis – kuo daugiau eterio suteikti vyresniems atlikėjams. Šiais metais tik keletas „Grammy” scenoje dainavusiųjų yra jaunesni nei 25-erių – dvi statulėles laimėjusi septyniolikmetė Lorde, 25-erių kantri žvaigždutė Kacey Musgraves, 22-ejų to paties žanro atlikėjas Hunteris Hayesas, 24-erių Taylor Swift.

Užtat scenoje buvo 71 metų Paulas McCartney, 73-ejų Ringo Starras, 77-erių Krisas Kristoffersonas, 80-metis Willie Nelsonas, 63-ejų Stevie Wonderis, 76-erių Merle Haggardas, 64-erių „Fleetwood Mac” gitaristas Lindsey Buckinghamas ir daugybė į penktą ar šeštą dešimtį jau įžengusių muzikantų.

Žinia lyg ir aiški – orientuojamasi į didesnes pajamas turinčią, reklamos davėjams patrauklesnę vyresnę auditoriją, be to, nelabai pasitikima jaunimo noru žiūrėti TV transliacijas – jie vis tiek visą norimą medžiagą mieliau susiras internete.

Lietuviams – tik per TV

Prieš metus „TV antena” rašė, kad Lietuvoje yra viešėję tik trys pernykštės „Grammy” ceremonijos dalyviai.

Šįmet padėtis dar liūdnesnė. Ir grojusiųjų šių metų „Grammy” scenoje į Lietuvą yra užsukusi tik grupė „Metallica”.

Latviai savo žemėje yra klausęsi Ringo Starro, Pink ir „Imagine Dragons”, o estai buvo prisivilioję ir Madonną, tačiau vis tiek: dauguma „Grammy” žvaigždžių lietuviams yra pasiekiamos tik per televizorių (nebent mėgstate dėl koncertų keliauti į užsienį).

Tiesa, statulėlių laimėtojų sąraše yra ir prošvaisčių. Pavyzdžiui, džiazo mėgėjai Lietuvoje tikrai negali skųstis. Šįmet šio žanro kategorijose laimėtojais paskelbti Gregory Porteris, Randy Breckeris, Paquito D’Rivera, Wayne’as Shorteris ir Terri Lyne Carrington. Visi šie muzikantai yra koncertavę Lietuvos džiazo festivaliuose.

Ginčai dėl laimėtojų

Jei manote, kad M.A.M.A. ceremonijos sukeltos muzikantų diskusijos yra aštrios, neskaitėte to, kas kasmet kalbama apie „Grammy”.

Šios ceremonijos laimėtojus renka tūkstančiai muzikos pasaulio specialistų, tačiau nusiskundimų, kad išrinkti ne tie, pasigirsta kasmet.

Šįmet daug kam užkliuvo tai, kad geriausiu alternatyviosios muzikos albumu tapo JAV grupės „Vampire Weekend” darbas. Maždaug – „kokia čia alternatyva, yra kur kas įdomesnių ir originalesnių”.

Kalbos, atskleidžiančios tai, apie ką užkulisiuose šnekama jau seniai, – „Grammy” renkami geriausi iš populiariausių. Įdomus, bet neišsireklamavęs ir didelio gerbėjų būrio neturintis atlikėjas turi labai mažai galimybių laimėti.

Pykčio protrūkiai

Po „Grammy” ceremonijos jos rengėjams kliuvo nuo JAV grupės „Nine Inch Nails” (beje, šį pavasarį grosiančios Rygoje) lyderio Trento Reznoro.

Vienas labiausiai gerbiamų alternatyviosios scenos muzikantų ceremonijos finalui parengė ypatingą numerį su grupe „Queens Of The Stone Age”, „Foo Fighters” būgnininku Dave’u Grohlu ir „Fleetwood Mac” gitaristu Lindsey Buckinghamu.

Tačiau viso žvaigždžių rinktinės pasirodymo televizijos žiūrovai nepamatė – transliacijai kiek vėluojant numerio pabaigą uždengė titrai ir reklamos, galiausiai jis buvo sutrumpintas.

Įtūžęs T.Reznoras socialiniuose tinkluose „Grammy” rengėjus pasiuntė necenzūriniais žodžiais.

Roko ir sunkiojo metalo gerbėjai piktinosi ir dar vienu ceremonijos akcentu – renginio dalimi, kurioje vardijami per pastaruosius 12 mėnesių mirę garsūs muzikos pasaulio žmonės.

Ceremonijoje stengiamasi prisiminti įvairių žanrų muzikantus – nuo džiazo iki operos, tačiau šįkart nebuvo paminėti pernai mirę įžymūs metalistai: „Slayer” gitaristas Jeffas Hannemannas ir „Iron Maiden” būgnininkas Clive’as Burras.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.