Talino muzikos savaitę pradėjo ugningas M.Levickio šou

specialiai lrytas.lt, Talinas

Daugiau nuotraukų (1)

Ramūnas Zilnys

2014-03-27 20:32, atnaujinta 2018-02-15 01:34

Ketvirtadienį Taline buvo keliami tostai už lietuviškos muzikos sėkmę. Estijos sostinėje prasidėjo didžiausia Baltijos šalių muzikos konferencija ir festivalis „Tallinn Music Week“, į kurį susirinko per 200 grupių bei atlikėjų ir per 400 muzikos specialistų iš įvairių šalių. Simboliniu renginio startu tapo Lietuvos atlikėjų prisistatymo vakarėlis „Warm Up with Lithuania“.

Šeštus metus vykstantis renginys privilioja muzikos verslo autoritetus – žymius kritikus, prodiuserius, koncertų organizatorius ir įrašų leidėjus.

Šių metu renginio „vinys“ - skandalingosios Rusijos grupės „Pussy Riot“ narių dalyvavimas festivalio konferencijoje, didžiausių muzikos transliavimo internetu kompanijų „Spotify“, „Deezer“, „Rdio“ atstovų paskaitos, taip pat – žymaus britų popmuzikos istoriko, grupės „Saint Etienne“ nario Bobo Stanley paskaita. Ir, žinoma, per dešimtis scenų išsibarstę grupių, norinčių sulaukti specialistų dėmesio, koncertai.

Specialius renginius festivalyje organizuoja Latvijos muzikos eksporto biuras, įrašų leidykla „Stupido Records“, stambiausia pasaulyje muzikos leidybos kompanija „Universal Music“. Tačiau pirmieji į traukinį suspėjo lietuviai – jaukiame Talino senamiesčio bare „Kohvik Must Puudel“ festivalio delegatai susirinko pasiklausyti mūsų šalies atlikėjų muzikos.

Vynu, trauktine, užkandžiais ir šakočiu lietuvių vakarėlyje mėgavosi svarbūs renginioo svečiai – sausakimšame klube buvo galima pamatyti ir vieno svarbiausių pasaulio muzikos žurnalų „Mojo“ žurnalistą Kieroną Tylerį, ir pernai festivalyje „Vilnius Music Week“ viešėjusį žymiausią Rusijos muzikos kritiką Artemijų Troickį.

Vakaro svečius sveikinęs Lietuvos ambasadorius Estijoje Neilas Tankevičius svečiams linkėjo atrasti lietuvišką muziką, o taip pat būti atsargiems su nenuspėjamu Estijos oru ir nesusirgti gripu. Festivalio „Tallinn Music Week“ rengėja Helen Sildna džiaugėsi, kad šįmet festivalyje dalyvauja net dvylika mūsų šalies grupių ir atlikėjų: „Lietuvoje yra labai daug įdomios muzikos“.

Vakarėliui buvo paruošti trys labai skirtingi pasirodymai. Specialiai dėl šio renginio į Taliną atvykęs akordeonininkas Martynas Levickis tiesiog užbūrė vakaro publiką.

Antonio Vivaldi kūrinį ir Lady Gagos hitą „Telephone“ sugrojęs Martynas labiausiai suintrigavo specialiai akordeonui parašyta dramatiška melodija, kurią grodamas iš instrumento išgavo ir jūros ošimą, ir aitrų spiegimą primenančius garsus – tai dar papildydamas dramatiška prakalba ispanų kalba. Aistringai grojantis, mimika ir judesiais visas muzikos emocijas perteikiantis lietuvis tapo vakarėlio žvaigžde.

„Visiškai neįtikėtina“, - šnabždėjosi mobiliaisiais telefonais Martyną filmavę vakaro svečiai, kurie plojimais sutiko lietuviams gerai žinomą faktą, jog pernai M.Levickio albumas pasiekė pirmąją britų klasikos „topų“ vietą.

Po Martyno pasirodymo į sceną kilo dar du įdomūs Lietuvos scenos atstovai – elektroninę muziką ir roką derinanti grupė „Without Letters“ bei anglišku repu publiką išjudinęs duetas „Dee & Kamy”.

Vakarą surengusios muzikos agentūros M.P.3 direktorius Vaidas Stackevičius sakė, jog buvo siekiama svečiams atskleisti kuo įvairesnį mūsų šalies muzikos veidą.

„Tikiuosi, kad jie bus suintriguoti ir apsilankys daugumos lietuvių atlikėjų koncertuose, kurie šį savaitgalį čia vyksta.

Tokie vakarėliai – paprastas, bet patikrintas ir veikiantis būdas atkreipti dėmesį į nedidelės šalies muziką“, - sakė V.Stackevičius.

„Tallinn Music Week“ Estijos sostinėje vyks iki šeštadienio vakaro. Tarp daugiau nei 200 artistų – lietuviai 96wrld, Beissoul & Einius, reperiai „Dee & Kamy“, elektronikos duetas „Golden Parazyth“, antrą kartą į festivalį atvykę „Without Letters“, „Keymono“, Fingalick, Deep Shoq, King Sleep, Monsoon Season, Mario Moretti ir Münpauzn.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.