Uždainavę mimai „Neteisėtai padaryti“: „Esame gyvas skandalas“

„Mūsų grupė – tikriausiai vienintelė tokia pasaulyje“, - tvirtina duetas „Neteisėtai padaryti“. Gali būti, kad tai tiesa - apie dainuojančius mimus iki šiol neteko girdėti.

Daugiau nuotraukų (1)

Ramūnas Zilnys

2014-04-26 20:50, atnaujinta 2018-02-14 11:53

Baltai išsidažę vaidus, 25-erių pantomimos meno magistrai Rokas Petrauskas ir Šarūnas Gedvilas jau metus rengia ironijos kupinus koncertus. O šią savaitę vis gausėjančius gerbėjus nudžiugino ir debiutiniu albumu „Skandalas“.

„Utėlė“, „Zuokis“, „Repas“, „Wanda“ - trumpus dainų pavadinimus mėgstantys vyrai patys prisipažįsta, kad kartais nuo jų dainų norisi juoktis, o kartais - verkti.

„Vaikai mūsų koncertuose kartais išsigąsta. Močiutės irgi. Bet jei rimtai - norime, kad klausytojai pradžioje juoktųsi, o tada susimąstytų - bliamba, čia juk yra mintis“, - grupės filosofiją „Lietuvos rytui" apibrėžė Š.Gedvilas.

Gali pagroti ir bliuzą

Kai Virgis Stakėnas pamatė vieno pirmųjų „Neteisėtai padarytų“ koncerto įrašą, jis pasakė komplimentą: „Lyg grotų jau keturiasdešimtą kartą“.

Netrukus Šarūnas ir Rokas sulaukė skambučio - Lietuvos kantri muzikos patriarchas juos pakvietė į bardų festivalį „Akacijų alėja“.

„Šią vasarą grosime ir „Bliuzo naktyse“. Ar mes grojame bliuzą? Turbūt ne, nors turime dainų, kuriose yra viskas - popsas, regis, repas ir dar velniai žino kas.

Bliuzą pagroti irgi ne problema. Bet važiuosime ten vien dėl to, kad nusifotografuotume su Stevenu Seagalu (ši kovinių kino filmų žvaigždė šįmet gros „Bliuzo naktų“ festivalyje - Red.)“, - gūžtelėjo pečiais Šarūnas.

Pašiepia dirbtinius skandalus

Prieš metus jie, vos pradėję kurti, debiutavo jaunų grupių konkurse „Garažas“. Tada „Neteisėtai padaryti“ scenoje kvailiojo dviese.

Pernai vasarą prie dueto prisijungė muzikantų būrelis, o dabar išleistame albume skamba net ir Roko gimtojo Radviliškio muzikos mokyklos vaikų choro balsai.

Muziką knieti priskirti dainuojamai poezijai, nors iš tiesų būtų teisingiausia dainas pavadinti nedideliais muzikiniais spektakliukais - su ryškiu roko ir net pankiškos energijos prieskoniu. Patys „Neteisėtai padaryti“ nesiveržia įvardyti savo žanro, užtat mielai aiškina albumo pavadinimą.

„Kodėl skandalas? Tai mūsų požiūris į tai, kas dabar dedasi Lietuvoje. Visur aplink juk vien skandalai - viena žymi moteris batelį pametė, kita kažkokią kūno dalį parodė.

Kita vertus, dainuojantys mimai - savotiškas gyvas skandalas. Pantomimos grandas Marcelis Marceau karste dabar turbūt vartosi“, - nusijuokė duetas.

Dirba, kur randa darbo

Jų muzikinės karjeros pradžia - proziška istorija. Mokslus baigusių vaikinų žvilgsniai nukrypo į Kauno pantomimos ir plastikos teatrą, tačiau tada pasiekė nemaloni žinia apie jo uždarymą.

„Reikėjo kažkuo užsiimti, tai pradėjome dainuoti. Turime ir kitų darbų - vaidiname, kur tik pakviečia, esame laisvai samdomi aktoriai. Kur yra darbo, ten ir dirbame. Etatų teatre neturime, „Neteisėtai padaryti“ yra mėgstamiausia veikla“, - pasakojo Rokas.

Sekasi neblogai - tiek Vilniuje, tiek mažesniuose miesteliuose į grupės koncertus ateina žiūrovų, kurie jau atmintinai moka grupės dainas ir prašo greičiau sugrįžti.

„Be to, atsirado žmogus, kuris tiesiog finansavo albumo išleidimą. Nebetikėjau, kad taip šiais laikais būna, be jo šio disko šiandien neturėtume“, - pripažino Šarūnas.

Grupės kūryba sukelia norą juos statyti į vieną gretą su jau išpopuliarėjusiais „Liūdnais slibinais“ ir „Suicide DJs“, ir Rokas su Šarūnu tam neprieštarauja.

„Dainuojančių aktorių, jei pasidairysime, visada būna. Anksčiau karaliavo Keistuolių teatras, Rolando Kazlo „chebra“, „Viengungių“ trupė.

Dabar vėl jaučiasi nauja banga, ant kurios mes pataikėme. Nieko bloga, konkurencija visus ragina tobulėti. Mums tai - dar ir stimulas ieškoti savo kelio, nebūti panašiems į kitus aktorius“, - svarstė Rokas.

Svajoja apie pilnas arenas

Albumo viršelyje jie įrašė padėką mylimosioms, kurios jų vis dar neišmetė iš namų. Šarūno anketa socialiniuose tinkluose skelbia, kad jis susižadėjęs, Roko - kad pernai susituokė.

„Mums patiems gyventi lengva. Sunkiau tiems, kurie yra šalia menininkų“, - paslaugiai paaiškino „Neteisėtai padaryti“.

Grupės pavadinimas - provokuojantis, tačiau patys mimai tvirtina apie tai nė nesusimąstę: ieškojo įsimenančio žodžių junginio, ir tiek.

Jie sako, kad bent jau artimiausiu metu grimo scenoje tikrai nenusivalys - nebent senatvėje, bet tai jau „bus pornografija“.

„Kadaise turėjome tikslą įrašyti dainą - įrašėme. Norėjome pagroti festivalyje - pagrojome.

Dabar turime tikslą pagroti pilnoje didelėje arenoje - bet to visi nori. Dar būtų smagu įrašyti dainą su Charlie Chaplinu, bet jis jau miręs.

Galbūt būtų smagu pagroti su grupe „Kiss“ - ji juk irgi dažosi veidus“, - iš kuklumo nemirs Š.Gedvilas.

„Dar norime M.A.M.A. apdovanojimų -- kaip geriausia grupė ir už geriausią albumą. O tada jau ateis eilė „Grammy“, - akmeniniu veidu patikino Rokas.

Grupės „Neteisėtai padaryti“ daina „Laiptai":

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.