„Vilnius Music Week 2014“: pirmosios dienos apžvalga

Festivalio „Vilnius Music Week 2014” konferencijos buvo pradėtos Kultūros ministro Šarūno Biručio pasveikinimo žodžiais. Vėliau delegatai ir Lietuvos muzikos industrijos atstovai diskutavo aktualiomis temomis, nevengdami tiesių klausimų ar atvirų komentarų. Vakare jie keliavo per miesto scenas, ieškodami savo naujų favoritų muzikoje.

Pirmosios "Vilnius Music Week" dienos akimirkos.<br>Organizatorių nuotr.
Pirmosios "Vilnius Music Week" dienos akimirkos.<br>Organizatorių nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Sep 6, 2014, 11:07 AM, atnaujinta Feb 9, 2018, 5:47 PM

Pats ministras Š.Birutis dėl Donato Banionio mirties praleido „Vilnius Music Week“, tačiau perdavė savo sveikinimus per viceministrą Darių Mažintą. Rašte buvo teigiama, kad „Vilnius Music Week 2014” gali paversti Lietuvos sostinę kūrybingiausiu ir ryškiausiu miestu Batijos šalyse. D.Banionį netrukus prisiminė ir muzikos pasaulio garsenybė Artemijus Troickis. „Jis kine yra suvaidinęs labai simpatišką, malonų šnipą, kas gana toli nuo realybės”, - teigė A.Troickis.

Jo paskaitos tema buvo daug žadanti - „Muzika karinių konfliktų metu“. Diskusijoje dalyvavo „Anties“ ir „Biplan“ vadybininkas Vaidas Stackevičius, buvęs „Pink Floyd“, Billy Brag ir daugelio kitų vadybininkas Peteris Jenneris, Ukrainos muzikos pasaulio atstovė Irina Semeniuk, Baltarusijos muzikos ekspertas Dmitrijus Bezkorovainyj ir Glebas Lisičkinas, dirbantis su jaunomis ir madingomis Maskvos grupėmis.

„Jei kas nors pernai mums būtų pasakęs, kad kitąmet kalbėsime apie muziką karo metu, tai palaikytume blogu pokštu. Tačiau šiuo metu Europoje išties kalba ginklai. Tai pakeis pasaulį ir jo perspektyvas. Bet mes diskutuojame apie muziką. Todėl siūlau nekalbėti politiniais klausimais, kadangi nesame politologai, armijos ekspertai“, - susirinkusiems tarė A.Troickis.

„Mano draugas Billy Bragas visada sakydavo, kad muzikantai negali daryti įtakos revoliucijai, bet jie gali suvienyti tautą, žmones, kurie iššauktų revoliuciją. Mes turime ištiesti rankas vieni kitiems ir pasakyti: ei, mes netikime visu šiuo dalyku, mes norime gyventi kartu. Manifestas yra galingesnis nei kulkos“, - sakė P.Jenneris.

Svečiai kalbėjo apie tai, kad daugelio atlikėjų koncertai yra atšaukti Rusijoje. Vieni dėl politinių, kiti dėl saugumo priežasčių. Ukrainietė Irina papasakojo, kad šiu metu jų šalyje vietos atlikėjai rengia ypač daug palaikymo koncertų. „Ir tai jokiu būdu nėra viešieji ryšiai, atlikėjai kaip tik sako: mums nereikia jokių filmavimo kamerų, mes norime tiesiog pagroti kareiviams, - pasakojo delegatė. - Kita vertus, į Ukrainą beveik nebevažiuoja atlikėjai iš užsienio. Savo pasirodymus jie atšaukia likus porai dienų iki pasirodymų arenose. Tai sudavė didelį smūgį koncertų agentūroms.“

Nemenko populiarumo sulaukė seminaras, kuriame buvo diskutuojama apie atlikėjų finansus. VMI, Sodros ir Valstybinės ligonių kasos atstovai mokė, kaip spręsti buhalterinius klausimus, ar verta dirbti su individualios veiklos pažyma, kodėl dauguma muzikantų nurodo didžėjavimą ir kokias sveikatos garantijas turi menininkai. Ūkio ministerijos atstovas pažadėjo, kad jau baigiamas kurti „appsas“, kuris palengvins mokesčių skaičiavimą. Tai sulaukė publikos aplodismentų.

Svečiai iš Vokietijos Pop Akademijos – Udo Dahmenas ir Matthias Rauch papasakojo apie šį Manheimo klasterio modelį. 24 val. per parą studentų labui veikiančios įspūdingos erdvės, kuriose jaunimas studijuoja populiarią muziką ir jos vadybą, atrodė kaip iš fantastikos serijos. O U.Dahmeno ištarta frazė „mūsų akademijoje mokslas nemokamas“ ne vieną klausytoją privertė aiktelėti.

Bene madingiausio šiuo laiku Europos festivalio „Iceland Airwaves“ vadovas Grimuras Atlasonas kartu su Turizmo politikos skyriaus vedėja Laura Čepukaite diskutavo apie muzikinį turizmą – kiek jis sukuria kūrybinės ir finansinės vertės. „Mes aiškiai supratome: nori, kad festivalis būtų populiarus – turi importuoti“, - sakė G.Atlasonas, kurio festivalio bilietai baigiasi likus keliems mėnesiams iki renginių. „Maždaug 10 procentų mūsų išlaidų dengia vyriausybė, bet mes vėliau sugrąžiname į biudžetą šimtą kartų daugiau mokesčiais“, - teigė islandas.

Festivalių temą pratęsė Latvijos muzikos pasaulio atstovė Guna Zučika, lietuvių festivalio „Galapagai“ organizatorius Mantas Rasimavičius ir ETEP ir CEETEP atstovas, festivalio „Eurosonic Noorderslag“ iniciatorius, Nyderlandų muzikos eksporto biuro projektų vadovas Ruudas Berendsas. Jis yra dirbęs su tokiomis grupėmis kaip „Soundgarden“, „Nirvana“, „Soul Asylum“, „Buffalo“. Ruudo atstovaujama CEETEP programa vienija dešimtis Europos festivalių ir suteikia galimybę įvairių regionų grupėms pasirodyti šalių narių scenose. Jie taip pat rengia apdovanojimus EBBA, kurie pritraukia daugiamilijoninę auditoriją visame pasaulyje. Konferencijos pabaigoje R.Berendsas paskelbė, kad „Vilnius Music Week“ festivalis tapo nauju CEETEP nariu.

Vėliau delegatai išėjo pasiklausyti muzikos į festivalio viešąsias erdves. Daugelis jų susitiko „Mano kieme“, kuriame tuo metu grojo latviai „Carnival Youth“. „Vaikinai labai gerai groja. Bet man jie – perdaug mandagūs, pasigendu charakterio. Tikiu, kad nelaiminga meilė jiems galėtų padėti“, - sakė P.Jenneris. Jis taip pat labai laukė Baltarusijos didžėjaus įmantriu pavadinimu (O), jo grojamai muzikai vėliau pažėrė komplimentų.

Šiandien tęsiasi delegatų konferencijos, jos yra nemokamos ir vyksta viešbutyje „Comfort Hotel LT“. Vakare vyks koncertai Rotušės aikštėje, draugiško miesto festivalio „Loftas Fest‘14” teritorijoje esančioje „Omnitel Spotify“ scenoje, kitose populiariose erdvėse: „Mano kiemas“, „Artistai“, Studio 9”, “Vasaros terasoje”, „Liverpool Indie/Rock Bar“, „Soul& Pepper”.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.