Muzikos kritikas A.Troickis: „Rusija neturės laimingos pabaigos“

Ukrainos ir Rusijos mūšiai vyksta ne tik karo zonose, bet ir muzikos scenose. Apie tai penktadienį prabilta sostinėje prasidėjusio festivalio „Vilnius Music Week“ konferencijoje.

"Dabar šalies pasirinkimas – tarp blogo, dar blogesnio ir blogiausio", - apie Rusiją sakė A.Troickis.<br>T.Bauro nuotr.
"Dabar šalies pasirinkimas – tarp blogo, dar blogesnio ir blogiausio", - apie Rusiją sakė A.Troickis.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Ramūnas Zilnys

Sep 6, 2014, 2:40 PM, atnaujinta Feb 9, 2018, 5:45 PM

Nors penktadienį pasigirdo žinios apie Ukrainos valdžios ir separatistų paliaubas, trečią rudenį iš eilės į Vilnių susirinkę muzikos verslo specialistai iš visos Europos renginį pradėjo tema, kuri šiuo metu išties svarbi - „Muzika karo metu“.

„Jei prieš metus kas būtų pasakęs, kad nagrinėsime tokią temą, būtų atrodė, kad tai pokštas. Dabar visai netoli nuo čia vyksta karas – tai faktas.

Vakar netekome Donato Banionio. Viename filmų jis vaidino gerą, mielą sovietų šnipą. Bet tikrovė yra visai kitokia. Tai siaubinga – į Ukrainą brutaliai įsiveržė šalis, kuri, deja, yra mano tėvynė“, - sakė į festivalį atvykęs žymus Rusijos pilietinis aktyvistas, roko kritikas Artemijus Troickis.

Būdas priešintis agresijai

Kai Ukrainą trypia Rusijos kareivių kojos, muzika, atrodo, turėtų būti antrame plane. Tačiau su tuo nesutiko Vilniuje viešintis buvęs grupių „Pink Floyd“, „The Clash“ ir kitų garsių roko atlikėjų vadybininkas Peteris Jenneris, rašo "Lietuvos rytas".

„Buvęs mano klientas, britų dainininkas Billy Braggas kartą pasakė - muzikantai negali sukelti revoliucijos, bet gali sutelkti dėmesį ir suvienyti žmones, kurie tą revoliuciją sukels.

Lietuvoje lankiausi, prieš pat jai atkuriant nepriklausomybę. Pamenu, kaip mane sukrėtė Dainų šventė. Buvo aišku, kad tautos valios pareiškimas per dainavimą – tai, kas visiškai sutrupins sovietų galios likučius čia.

Milicija negalėjo susitvarkyti su dainuojančiais žmonėmis, kurie nešė Lietuvos trispalves. Ukraina gali iš to pasimokyti. Rokas griovė komunizmą, o dabar gali vienyti žmones ir padėti stabdyti agresiją. Supraskite, aš neturiu problemų su rusais, bet turiu problemą su V.Putinu“, - svarstė P.Jenneris.

Vakariečiai aplenkia Kijevą

Ukrainos atlikėjai, koncertų rengėjai šiuo metu gyvena keistoje tikrovėje. Pavyzdžiui, užsienio žvaigždžių pasirodymai Kijeve atšaukiami vienas po kito.

„Atlikėjai sako, kad neatvyks, nes nesaugu. Tapo taisykle, kad jie tai praneša, iki renginio likus porai dienų. Pastaruoju metu atvykti ir groti išdrįso tik amerikiečiai „Thirty Seconds To Mars“.

Koncertų rengėjai patiria didžiulius nuostolius, nes jau būna išleidę pinigus reklamai, o sumokėtų avansų atlikėjai negrąžina. Todėl daugelis koncertų agentūrų stabdo veiklą“, - pasakojo kelių Ukrainos muzikos atlikėjų vadybininkė Irina Semeniuk.

Nemažai grupių, kurios drįso groti protestuotojams Maidane, užvertos Rusijos scenų durys. Taip nutiko anksčiau Rusijoje didžiules minias rinkusiai Ukrainos grupei „Okean Elzy“ ir neseniai išsiskirsčiusiems baltarusiams „Lyapis Trubetskoy“.

Kita vertus, analogiškos sankcijos Ukrainoje taikomos ir rusų artistams, atvirai šlovinantiems Vladimirą Putiną.

„Į Latviją šįmet neįleisti atlikėjai Valerija, Olegas Gazmanovas, Josifas Kobzonas, kurie palaiko Rusijos veiksmus. Toks pat nepageidaujamų artistų sąrašas, tik ilgesnis, yra ir Ukrainoje“, - neslėpė A.Troickis.

Donecke - „kalėjimo muzika“

Pačioje Ukrainoje muzikinis gyvenimas kelis mėnesius buvo visai nutilęs, tačiau dabar atsigauna.

„Kijeve vyksta nemažai koncertų, kuriuose groja Ukrainos atlikėjai. Salės, klubai – visada pilni. Akivaizdu, kad tokioje sunkioje padėtyje žmonėms norisi atsipalaiduoti, atsigauti nuo psichologiškai gniuždančių žinių.

Kita vertus, eiti į koncertus vilioja ir patriotizmas. Didžioji dalis pelno, kuris gaunamas iš koncertų, skiriama ligoninėms, pabėgėliams, armijai. Surenkamos rimtos sumos. Pavyzdžiui, neseniai įvyko du koncertai Kijevo stadionuose – pasiklausyti „Okean Elzy“ atėjo 70 tūkstančių, „Lyapis Trubetskoy“ - 25 tūkstančiai žmonių.

Kitas dalykas – nemažai žinomų atlikėjų vyksta koncertuoti Ukrainos kariams. Bet daro tai iš širdies ir be reklamos – jokių kamerų ar pranešimų spaudai“, - pasakojo I.Semeniuk.

Ukrainietė su liūdna šypsena pasakojo, kad Donecko srityje taip pat atsiranda naujos muzikos, kuri radikaliai skiriasi nuo to, kas kuriama Kijeve.

„Norėjau jums parodyti keletą įrašų, bet geriau to nedarysiu. Baisi kalėjimo muzika ir agresyvus hiphopas. To tiesiog neįmanoma išverti“, - festivalio dalyviams užsiminė I.Semeniuk.

Vengia vykti į Maskvą

Įsiplieskęs konfliktas veikia ir Rusijos muzikos pasaulį. Šios šalies žiniasklaidoje, neslėpė A.Troickis, sukeltos šmeižto kampanijos prieš rusų muzikos veteranus – tokius kaip „Mašina vremeni“ lyderis Andrejus Makarevičius ir DDT dainininkas Jurijus Ševčiukas.

Vienintelė priežastis – jie išdrįso atvirai pasisakyti už Ukrainos europietišką ateitį ir sukritikuoti Rusijos veiksmus.

Rusijos didmiesčių publika jau dabar jaučia žinomų užsienio atlikėjų pasirodymų badą. Jei į Ukrainą jie atsisako vykti dėl saugumo, į Rusiją – protestuodami prieš Vladimiro Putino valdžios veiksmų Ukrainoje.

„Neseniai Maskvoje nukentėjo festivalis „Piknik Afišy“, suburiantis įdomiausius užsienio atlikėjus. Net penkios žinomos grupės atsisakė vykti į Rusiją. Vietoj jų teko pasitenkinti britais „Jamiroquai“, kurie tam festivaliui visai netinka“, - pasakojo A.Troickis.

Jis vis dėlto mano, jog tai – neteisingas vakariečių žingsnis. Kur kas geriau būtų atvykti į Rusiją, bet koncerto metu pasisakyti prieš V.Putino politiką.

„Pamenu, kaip 2002-aisiais kviečiau į Maskvą atvykti garsią Prancūzijos dainininkę ir aktorę Jane Birkin. Ji atsisakė, nes griežtai protestavo prieš Rusijos veiksmus Čečėnijoje.

Sakiau jai – geriau atvyk, kartu išeisime į sceną ir pareikšime savo poziciją dėl Čečėnijos. Tai kūrybiškesnė ir labiau rokenrolinė pozicija“, - kalbėjo A.Troickis. Tiesa, ir pats neseniai iš Rusijos persikraustęs gyventi į Taliną.

Jam pritarė festivalio „Stereoleto“ rengėjas Ilja Bortniukas: „Kai Vakarų artistai atsisako atvykti į Rusiją, jie padeda Vladimiro Putino režimui. Rusijos publika izoliuojama nuo Vakarų kultūros, o to mūsų šalies valdžia ir nori“.

Lietuviams – atšauktas kvietimas

Ukrainos ir Rusijos konflikto pasekmęs jau pajuto ir lietuviai – pavyzdžiui, vilniečių grupė „Biplan“.

Grupė anksčiau koncertuodavo ir Ukrainoje, ir Rusijoje, tačiau po pasirodymo Maidane reikalai pasikeitė.

„Buvome pakviesti į festivalį Rusijoje, bet kvietimas buvo atšauktas. Mat tos srities gubernatorius – karštas V.Putino šalininkas. Kita vertus, dėl to neišgyvename – kelios Rusijos grupės pačios atsisakė ten groti“, - pasakojo „Biplan“ vadybininkas Vaidas Stackevičius.

Baltarusiai grojo kariams

Baltarusijoje, anot šios šalies muzikos eksperto Dmitrijaus Bezkorovaino, nėra draudžiama rodyti palaikymą Ukrainai.

„Mes pripratę prie įvairių draudimų, jau dešimtmetį ar net ilgiau. Bet nemažai baltarusių grojo Maidane. Trio „Port Mone“, kai Kryme kilo neramumai, net nuvyko į karinę bazę ten ir grojo ukrainiečių kariams.

Visuomenė, žinoma, susiskaldžiusi, vieni pas mus yra už Rusiją, kiti – už Ukrainą. Bet visi sutaria, kad turime stebėti šį pavyzdį ir saugoti savo nepriklausomybę. Yra atlikėjų, kurie grojo Aliaksandro Lukašenkos rinkimų šou, bet dabar jie dalyvauja Ukrainos palaikymo akcijose“, - pasakojo baltarusis.

Konfliktas – proga išgarsėti?

Rusijos koncertų rengėjas ir muzikos įrašų leidėjas Glebas Lisičkinas bandė įžvelgti naudą Ukrainos muzikantams.

„80 procentų Rusijos palaiko Putiną, bet kiti 20 procentų – irgi nemažai žmonių, ir jiems reikia geros muzikos.

Kita vertus, gal tai ir keista mintis, bet Sirijos atlikėjas Omaras Souleymanas visame pasaulyje išgarsėjo būtent dėl konflikto savo šalyje. Ukrainiečiams irgi atsiranda galimybių pristatyti savo kūrybą plačiau, nes į jų šalį sutelktas pasaulio dėmesys“, - svarstė G.Lisičkinas.

Rusijai nemato išeičių

Baigiamąją diskusijos kalbą sakęs A.Troickis piešė niūrias perspektyvas savo gimtajai šaliai.

„Kiekvienas karas yra blogos naujienos. Ukraina šiuo metu patiria siaubingą tragediją. Bet aš neabejoju, kad tunelio gale yra šviesą. Po metų, dvejų ar trejų, nė neabejoju, Ukraina taps normalia Europos šalimi, prisijungs prie Europos Sąjungos.

Bet man liūdna galvoti apie savo šalį. Ji neturės laimingos pabaigos. Sunku atspėti, kur eina Rusija ir kas jai nutiks. Bet aš pesimistas. Dabar šalies pasirinkimas – tarp blogo, dar blogesnio ir blogiausio. Į šią padėtį Rusija pati įstūmė save, padarydama dramatišką klaidą.

Rusija dabar man primena praėjusio amžiaus aštuntojo dešimtmečio pabaigą Sovietų Sąjungoje. Žlugdoma žodžio laisvė, skleidžiama propaganda. Ateitis – labai liūdna“, - teigė A.Troickis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.