Užsieniečiai lietuvių muziką ir gyrė, ir iš jos šaipėsi

Šeštadienio vakarą sostinėje baigėsi dvi dienas trukusi „Vilnius Music Week“ konferencija, kurioje įžvalgomis dalijosi muzikos specialistai iš Lietuvos ir užsienio. Paskaitų ir diskusijų programos desertu tapo valanda, kai ekspertai vertino festivalyje grojančių grupių muziką.

Daugiau nuotraukų (1)

Ramūnas Zilnys

Sep 6, 2014, 8:15 PM, atnaujinta Feb 9, 2018, 5:41 PM

„Vilnius Music Week“ scenose, kurios įsikūrė menų fabrike „Loftas“, Rotušės aikštėje, Vasaros terasoje, „Mano kieme“ ir kitose sostinės vietose, iki šeštadienio vakaro koncertuoja dešimtys grupių ir atlikėjų iš Lietuvos, Ukrainos, Latvijos, Estijos ir kitų šalių.

Burtais parinktų keliolikos grupių įrašus įvertino „Vilnius Music Week“ iš specialistų sudaryta komisija.

Po jos skalpeliu pateko „Makchu Pikchu“, Julija Jegorova, „Neteisėtai padaryti“, „Mood Sellers Band“ ir kiti Lietuvos atlikėjai, taip pat – kelių užsienio šalių artistai.

Kai kurie komisijos komentarai muzikantus turėjo pradžiuginti, bet netrūko ir tokių, dėl kurių jie būtų nuliūdę, o gal ir įsižeidę.

Britų žurnalistas, pankroko scenos veikėjas, knygų autorius Johnas Robbas nevyniojo žodžių į vatą. „Tai absoliučiai siaubinga“, – apie lietuvių grupės „Nervas“ muziką sakė britas. Latvijos projekto „Astra The 22's“ įrašą jis pavadino „galinga balade – muzika, kuria aš bjauriuosi, o ir šiaip jaučiu alergiją tokiai amerikietiškai muzikai“.

„Tai – lyg muzika, kuri skamba batų parduotuvėse ir liftuose“, – apie „Nervas“ kūrinį sakė Suomijos žurnalo „Rumba“ žurnalistė Anna Brotkin.

„Makchu Pikchu“ vokalisto Imanto Reed balsas, sutiko ekspertai, yra įdomus, tačiau pati grupės muzika – pernelyg išdailinta ir „nulaižyta“.

„Sakau jam tą patį, ką ir kitiems Lietuvos muzikantams – būtų kur kas įdomiau, jei dainuotumėte lietuviškai. Kalba netrukdo išreikšti emocijas. Niekas Anglijoje nesupranta vokiškai, bet „Rammstein“ mūsų miestuose surenka 18 tūkstančių žiūrovų“, – sakė J.Robbas.

Lietuvių dueto „Soul Moustache“ kūrinys suskaldė komisiją – buvo pagirtas vokalistės balsas ir „r'n'b“ stiliaus įtaka, tačiau nuspręsta, kad šiai muzikai trūksta keistumo. A.Brotkin duetą lygino su britų atlikėja Anna Calvi.

Latvių violončelininkai „Da Gumba“ buvo pavadinta „vakarėlių grupe“, o A.Brotkin spėliojo, ar jie nėra suomių „Apocalyptica“ sūnūs.

Gerų atsiliepimų sulaukė dainuojančių mimų duetas „Neteisėtai padaryti“. Švedų muzikos agentas Mattias Albinsonas sakė, kad norėtų išgirsti šią grupę gyvai, kiti ekspertai lygino lietuvius su JAV grupė „Gogol Bordello“.

Bene labiausiai išgirta grupė – latviai „Carnival Youth“. „Brainstorm“ vokalisto Renaro Kauperio sūnų įkurtai grupei ekspertai turėjo tik vieną patarimą – pasistengti geriau įvaldyti anglų kalbą.

Itin gerai įvertinti ir baltarusiai „Super Besse“ – pagirta grupės muzika, kiek primenanti legendinius britus „Joy Division“.

„Iškart „užkabino“, nuo pirmos minutės. Būtinai eisiu jų paklausyti gyvai“, – sakė Švedijos leidyklos „Playground Music“ vienas vadovų Johnas Cloudas.

Pučiamųjų orkestrėlis „Mood Sellers Band“ festivalio delegatams pasirodė pernelyg specifinis – buvo nuspręsta, kad šiai grupei geriausiai tiktų privačiuose vakarėliuose.

„Muzika filmo pabaigai – kuriame mergaitė virsta moterimi, o pabaigoje miršta jos mama“, – „Astra The 22's“ kūrinį apibūdino A.Brotkin.

Delegatus suintrigavo „Freaks On Floor“. Išklausę roko grupės baladę „Evil Twin“, specialistai gyrė vokalisto Justino Jaručio balsą.

„Vokale tikrai yra kažkas, dėl ko šis atlikėjas yra unikalus. Tik irgi kiek nuliūdino būgnų trenksmas dainai įpusėjus. Buvo galima dramą vystyti ir be to“, – sakė J.Cloudas.

Estų scenos padidžiavimo „Odd Hugo“ kūryba buvo palyginta su „jūrininkų dainomis“ ir „muzika iš airiškos aludės“.

„Jauku, gražu, kaip arbatos puodelis. Bet labai saugu“, – sakė leidyklos „Warner Music“ atstovė Baltijos šalims Inese Saulaja.

Pirmojo „Lietuvos balso“ sezono laimėtojos J.Jegorovos įrašyta daina ekspertus nuteikė keistai.

„Jei tai būtų sudainuota angliškai, tai tiesiog nekęsčiau, o dabar visai nieko“, – juokėsi M.Albinsonas.

I.Saulaja pastebėjo, kad tokiai muzikai reikia viso komplekto – puikios dainininkės išvaizdos, gražių suknelių ir kitų dalykų.

Paskutiniai verdiktą apie savo kūrybą išgirdo ukrainiečiai „Tape Flakes“.

„Tai tokia grupė, kokios viešbučiuose grodavo 1970-aisiais“, – įvertino J.Robbas.

„Jokios meilės ir sekso“, – pritarė J.Cloudas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.