Jausmingoji L. Fabian Kaune mokėsi tarti lietuvišką „ačiū“

Lietuvoje trečiadienio vakarą pirmą sykį koncertą surengusi belgų muzikos žvaigždė Lara Fabian nenusivylė. Pasiklausyti jos Kauno „Žalgirio“ arenoje susirinko tūkstančiai gerbėjų.

Prancūziškai, angliškai, ispaniškai ir itališkai dainavusi L.Fabian scenoje elgiasi ramiai ir mandagiai – toks šios atlikėjos įvaizdis.<br>M.Patašiaus nuotr.
Prancūziškai, angliškai, ispaniškai ir itališkai dainavusi L.Fabian scenoje elgiasi ramiai ir mandagiai – toks šios atlikėjos įvaizdis.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Ramūnas Zilnys

Oct 15, 2014, 9:48 PM, atnaujinta Jan 27, 2018, 4:06 AM

44-erių žvaigždė – labiausiai populiari šalyse, kuriose kalbama prancūziškai. Tačiau jos romantiškas dainas ir jausmingą balsą mėgstančiųjų netrūksta ir Lietuvoje.

Į koncertą Kaune susirinko neveik keturi tūkstančiai žiūrovų – atlikėja ir pasirodymo rengėjai neslėpė, jog tai viršijo lūkesčius. Publika – daugiausia vyresnio amžiaus, nemažai žiūrovų į Kauną atvyko iš kitų miestų.

Prieš daugiau nei du dešimtmečius išgarsėjusi Lara jiems paruošė beveik pusantros valandos programą, kurioje dominavo populiariausi jos repertuaro kūriniai.

Didžiulė užuolaida, keturi didžiuliai paveikslų rėmai, žaidimas šešėliais – L.Fabian nesukūrė įspūdingiausio šou, kokį matė lietuviai. Muzikos atlikimas – irgi gana taupus. Dainininkės pasirodymuose dalyvauja keturių muzikantų grupė.

Tačiau iš L.Fabian koncertų niekas ir nesitiki fejerverkų ar konfeti patrankų. Neginčytinas karalius čia – jos balsas, galingas ir švelnus, tobulai perteikiantis ir liūdną romano pabaigą, ir įsimylėjimo euforiją.

Tai buvo ryšku nuo pirmos koncerto akimirkos – Lara prietemoje pasirodymą pradėjo ilgesinga daina „Je T'aime“, vienu dramatiškiausių savo kūrinių.

Tiesa, jau pačioje koncerto pradžioje per žiūrovų eiles nuvilnijo murmėjimas – Lara su žiūrovais pasisveikino prancūziškai, angliškai ir rusiškai, bet nežinojo, kaip tai padaryti lietuviškai.

„Tai – pirmas kartas. Pirmieji kartai būna labai jausmingi. Tikiuosi, galiu jus padaryti laimingus“, - pasisveikino L.Fabian.

Buvo akivaizdu, kad jai pavyks – dainos „J'y Crois Encore“, „Angel“, „Calling You“, „La Difference“ ir kiti kūriniai publiką nuteikė romantiškai. Garsūs plojimai skambėjo po kiekvieno kūrinio. Dar labiau – kai rusišku „spasibo“ publiką apdovanojusi artistė išgirdo švilpimą ir tada paklausė publikos, kaip lietuviškai yra „ačiū“.

Daugiau šio žodžio lietuvių kalba nepamiršo – o progų jį tarti turėjo pakankamai. Nuo pat koncerto pradžios prie scenos ėjo gerbėjai su gėlių puokštėmis.

Prancūziškai, angliškai, ispaniškai ir itališkai dainavusi L.Fabian scenoje elgiasi ramiai ir mandagiai – toks šios atlikėjos įvaizdis.

Ypač jausmingai ji pristatė itališką kūrinį „Caruso“ - papasakodama apie savo šeimos istoriją, meilės paradoksus ir prisipažindama, jog ir šiandien vaizduotėje regi, kaip šios dainos klausosi jos tėvai.

Kitame epizode Lara prisipažino tikinti angelais, persikūnijančiais į žmones – tada, kai to mažiausiai tikiesi.

Neginčijama scenos profesionalė, mėgstanti „senosios mokyklos“ scenos kultūrą ir jaučianti pagarbą žiūrovams – tai įspūdis, kuris atsiranda nuo pirmų koncerto minučių.

 L.Fabian balsą dievina daugelis jos kolegų ne tik užsienyje, bet ir Lietuvoje – prieš mėnesį bilietų į šį pasirodymą karštligiškai internete ieškojo Merūnas Vitulskis, o vieną jos hitų yra lietuviškai sudainavusi Violeta Tarasovienė.

Tačiau sunku įsivaizduoti, kas šiame žanre šiandien galėtų pralenkti belgę, puikiai suprantančią, kaip sužadinti žiūrovų ilgesį.

Į koncerto programą Lara įtraukė penkiolika kūrinių – kiek mažiau, nei dainuoja kitos į Lietuvą užsukančios užsienio žvaigždės, tačiau tam yra svarbi priežastis.

Pernai dainininkė patyrė didžiausią savo karjeros dramą – kai koncerto metu staiga pajuto, kad nebegirdi. Koncertą teko nutraukti, prireikė dviejų gydymo kursų.

Dabar L.Fabian klausa beveik sugrįžo, tačiau ji visą likusį gyvenimą turės saugotis, vengti trankių garsų. Todėl jos koncertuose daugiausia skamba akustiniai instrumentai.

„Nebegaliu dainuoti dviejų valandų. Daugiausia – 75 minutes. Ir iškart po koncerto turiu į ausis dėtis specialią įrangą. Tačiau svarbiausia – kad vis dar galiu koncertuoti“, - „Lietuvos rytui“ prieš koncertą sakė atlikėja.

 L.Fabian į Lietuvą atvyko vėlų pirmadienio vakarą. Dainininkė apsistojo Vilniuje – sostinės centre įsikūrusiame viešbutyje „Kempinski“.

Gerai nusiteikusi atlikėja vis dėlto nenorėjo fotografuotis – žurnalistus nuo viešbučio vaikė ir jos palyda, ir „Kempinski“ darbuotojai.

Dainininkę atlydėjo 16 asmenų komanda, kurioje buvo ir du stilistai bei asmens sargybinis. Pastarasis užkulisiuose tapo pokštų objektu – mat yra kaip du vandens lašai panašus į Laros tautietį, kovinių filmų žvaigždę Jeaną-Claude'ą Van Damme'ą.

Trečiadienį atlikėja pasivaikščiojo po Vilnių, susitiko su bičiuliais iš Lietuvos, popiet nuvyko į Kauno areną, o iškart po pasirodymo skubėjo į oro uostą – privačiu lėktuvu išskrido į Prahą, kur koncertuos ketvirtadienį.

„Tai – griežta taisyklė. Šalyje, kurioje Lara dainuoja, ji turi būti pernakvojusi ir gerai pailsėjusi – tik tada gali surengti pilnavertį koncertą“, - naktines atlikėjos keliones paaiškino jos komanda.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.