Jubiliejų švenčiantys „16 Hz“ atvertė vaikystės fotoalbumą

Lapkričio 12 dieną Kaune, „Renginių oazėje“ grupė „16 Hz“ dvidešimties metų veiklos jubiliejų paminės vieninteliame koncerte.

Petras (kairėje) ir Robertas Jucevičiai vaikystėje.<br>Nuotr. iš asmeninio albumo
Petras (kairėje) ir Robertas Jucevičiai vaikystėje.<br>Nuotr. iš asmeninio albumo
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Oct 16, 2014, 1:02 PM, atnaujinta Jan 27, 2018, 2:07 AM

„Tą dieną švęsime ne grupės gimtadienį, o vardadienį. Prieš du dešimtmečius lapkritį sugalvojome „16 Hz“ pavadinimą, nors jau kurį laiką su broliu ir kaimynu koncertavome“, - sakė vienas iš kolektyvo atlikėjų Petras Jucevičius.

Jis patikino, jog grupė švęsti sukakties neketino ir net vengė apie ją kalbėti. Tačiau būrys gerbėjų vis dėlto prisiminė 1994–uosius.

„Gal kam nors ir sunku tuo patikėti, bet sulaukėme ne tik skambučių, elektroninių laiškų bei žinučių socialiniuose tinkluose, bet vienas laiškas, kuriame buvo grupės nuotrauka, daryta pirmaisiais profesionalios veiklos metais, mus pasiekė paštu!“ - pasakojo pašnekovas.

Būtent jis ir tapo paskutiniu lašu, privertusiu nustoti dvejoti dėl jubiliejinio koncerto reikalingumo. P. Jucevičiaus (40 m.) teigimu, tiek jis, tiek brolis Robertas (44 m.) ir „hercas“ Skaidrius-Hardas Varslauskas (40 m.) mano, jog „apvalios solidžios sukaktys“ nėra tos šventės, kurias norėtųsi minėti.

„Juk visi mes širdyje – aštuoniolikmečiai. Na gerai, bent jau trisdešimtmečiai“, - su šypsena sakė P.Jucevičius.

Muzikinę karjerą Robertas ir Petras pradėjo anksti. Jie pirmiausia mokėsi groti gitara iš vyriausiojo brolio Arūno. Tuo metu trijų sūnų mama buvo Rasenių rajono Žaiginio kultūros namų vadovė. Tai suteikė Jucevičiukams galimybę pasirodyti scenoje. Nors vyriausias brolis nutarė, kad muzikanto dalia yra ne jam, Robertas ir Petras sumąstė kurti grupę. Prie dueto prisijungė kaimynas Vidas Sinkevičius.

„Man teko mokytis groti bosine gitara. Instrumentą valdyti buvo nelengva – pirštai nuolatos skaudėjo ir buvo pūslėti. Repeticijų metu maudimą malšindavau juos įkišęs į šalto vandens stiklinę“, - prisiminė P.Jucevičius.

Bene pirmoji grupės daina, kuri sudainuota viešai, buvo „Kai aš mažas buvau, šile ožius ganiau“. Vėliau dainomis virto Juliaus Janonio, Maironio, Bernardo Brazdžionio ir kitų autorių kūryba. P.Jucevičius pats kurti tekstus ėmė tuomet, kai ketveriais metais vyresnis brolis dviems metams buvo priverstas išvykti į Maskvą atlikti karinę tarnybą armijoje.

„Užklupo toks liūdesys, kurį būtinai norėjosi išdainuoti“, - prisiminė atlikėjas.

Per dvejus metus P.Jucevičius parašė dešimtis dainų, todėl broliui grįžus namo gimė mintis daugumą jų išleisti garso kasetėje. Taip atsirado grupė „16 Hz“ ir pirmasis jos darbas „Jei pavargai...“.

„Pavadinimas simbolizavo tokį garso dažnį, kurio įprastai ausis nefiksuoja. Jis reiškė mūsų didelį norą būti išgirstiems“, - sakė P.Jucevičius.

Vėliau sakė nuoširdaus darbo, pripažinimo, ieškojimų, stabilumo ir daugelis kitų laikotarpių. „Šventėje Kaune pakeliausime po abu dešimtmečius – nuo pradžios iki šių dienų“, - tvirtino P.Jucevičius.

Į kelionę su grupe leisis ir Kauno „Studentiškasis“ choras, „16Hz/Tribute“, „Bon Jeans“, Viktorija Mauručaitė, Vasha, „Kitokios“ ir dar niekam nematyta bei negirdėta vaikinų grupė. Koncertą nuo „A“ iki „Ž“ ves aktorius Andrius Žiurauskas.

„Mes koncertinio turo nedarysime - mes švęsime tik vieną kartą“, - patikino trečią veiklos dešimtmetį pradedantys skaičiuoti „hercai“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.