Ukrainos žvaigždė Ani Lorak Vilniuje šventė karjeros 20-metį

Dainininkė iš Ukrainos Ani Lorak yra dainavusi Lietuvoje, bet dar niekada nėra rengusi tokio didelio koncerto, kokiam ryžosi penktadienio vakarą. 36 metų atlikėja surengė pasirodymą Vilniaus „Siemens“ arenoje - salėje, kurią savo pasirodymams renkasi didžiausios Lietuvos ir užsienio žvaigždės.

Koncerto akimirka.<br>T.Bauro nuotr.
Koncerto akimirka.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Ramūnas Zilnys

Nov 7, 2014, 9:04 PM, atnaujinta Jan 22, 2018, 12:52 AM

Drąsu? Taip. Galima spėti, kad Lietuvoje A.Lorak tikrai nėra tokia populiari kaip Lenny Kravitzas, „OneRepublic“, Lana Del Rey ar Marijus Mikutavičius.

Tačiau pilnutėlės arenos pririnkti ji ir nesitikėjo – o į koncertą atėję maždaug trys tūkstančiai žiūrovų yra gana didelis skaičius. Ypač lapkritį, kai Vilniuje kasdien galima apsilankyti keliuose skirtinguose koncertuose.

36-erių dainininkė, kurios tikrasis vardas – Karolina Kujek, koncertui ruošėsi kruopščiai – kartu su vakaro žvaigžde į Vilnių atvyko daugiau nei 30 šokėjų, muzikantų bei aptarnaujančio personalo.

Seksuali, energinga, padariusi karjerą ir Rusijoje, per plauką nepelniusi pergalės „Eurovizijoje“ – visa tai apie A.Lorak.

2008-aisiais į susitikimus su žurnalistais Vilniuje ją vedžiojo rusų dainininkas Filipas Kirkorovas, pakvietęs apšildyti savo koncertus ir prodiusavęs jos pasirodymą „Eurovizijoje“.

Ukrainai atstovavusi Ani ten surengė įspūdingą šou, bet nesugebėjo pralenkti Rusijos dainininko Dimos Bilano. F.Kirkorovas tada neslėpė nusivylimo ir sakė, kad vos keleriais metais anksčiau „Eurovizijos“ konkurse dalyvavusiam Dimai apskritai nebuvo gražu į ją vėl veržtis.

Žavi ukrainietės šypsena slepia sunkią praeitį – dainininkė augo skurdžioje aplinkoje, būdama šešerių kartu su broliais atsidūrė vaikų namuose. Vėliau vienas jos brolių žuvo Afganistane.

Nepaisant likimo išmestų prastų kortų, mergaitė sužibėjo keliuose vokalistų konkursuose, o paauglystėje viename jų buvo pastebėta įtakingų prodiuserių.

Televizijos šou „Ryto žvaigždė“ apie gabią jauną merginą pranešė Rusijai, ir karjera greitai įsibėgėjo. Šiandien Ani Lorak jau yra išleidusi keliolika albumų, prieš keletą metų buvo išrinkta į įtakingiausių Ukrainos moterų penkiasdešimtuką.

Dainininkė augina trejų metų dukterį Sofiją, gyvena Kijeve ir Turkijoje. Jos sutuoktinis – turkas kelionių agentas Muratas Nalcacioglu.

Tiesa, pastaruoju metu atlikėjos karjeroje – keistas laikotarpis. Dėl to, kad buvo ypač mėgstama Rusijos auditorijos, toje šalyje yra pelniusi apdovanojimų, dainininkė sulaukė kritikos gimtinėje.

Rugpjūtį Odesoje buvo protestuojama prieš jos pasirodymą.

„Aš tikra Ukrainos patriotė“, - nuliūdusi prieš TV kameras tada tikino A.Lorak ir patikino, kad pusė jos honoraro už koncertą bus skirta Ukrainos armijai.

Politika ir muzika, kai kalbame apie Ukrainos atlikėjus ir Rusijos rinką, dabar yra neišvengiamai susiję dalykai.

Pavyzdžiui, populiariausia Ukrainos roko grupė „Okean Elzy“ šiuo metu negali įkelti kojos į Rusijos koncertų sales – dėl jos lyderio Sviatoslavo Vakarčiuko atvirai rodomo palaikymo Ukrainos valdžiai.

A.Lorak kol kas nesusiduria su tokiomis problemomis. Kaip ir daugelis Ukrainos atlikėjų, ji stengiasi nesivelti į politiką ir išlaikyti neutralumą, kad ir kaip sunkiai tai sektųsi.

Penktadienio vakarą „Siemens“ arenoje apie politiką ji irgi nekalbėjo – tai daryti būtų dvigubai sudėtinga. Nemažą dalį jos auditorijos sudaro dėl pasirodymų Rusijos TV laidose pamėgę rusakalbiai – tai akivaizdu jau laukiant eilėje prie įėjimo.

Tiesa, Vilniuje daug plojimų sulaukė dalis, kurioje atlikėja ištarė, jog šiuo pasirodymu nori parodyti meilę gimtajai Ukrainai, o tada atliko keletą kūrinių ukrainietiškai.

Lietuvos publikai Ani pažadėjo surengti tikrą šou ir pažadą ištesėjo. Vietoj dekoracijų žiūrovai pamatė ekranų sieną, tačiau koncerto režisieriai pasistengė, kad jis būtų kuo išradingiau išnaudotas.

Tarpuose tarp skirtingų šou epizodų ekranuose rodomi filmukai, kiek dvelkiantys slaviškos estrados pompastika. Jei prieš savaitę Kaune dainininkė Kylie Minogue specialiuose vaizdo filmuose gundančiai raitėsi vienais apatiniais, tai šį vakarą Vilniuje Ani Lorak vaikščiojo ant debesų ir krisdama į žemę gelbėjosi ant balto paukščio sparnų.

Kita vertus, koncertas – tarsi atspindintis Ani gyvenimą ir karjerą. Jis suskirstytas į penkias dalis - „Grandinės“, „Filosofinė“, „Fantazija“, „Juodasis kvartalas“, „Sugrįžimas“.

Ekranų sienos centre įtaisyta pakyla, ant kurios skirtinguose koncerto epizoduose vis išdygsta pati Ani. Vienas pagrindinių triukų – ekranuose daug kartų atkartojamas judantis jos siluetas, atliekantis tuos pačius šokio judesius, kaip ir scenoje dainuojanti atlikėja. Tas pats vyksta ir su šokėjais – keturiais pusnuogiais vyrais ir mergina.

Balsas – galingas ir be natų „pro šalį“. Dainininkei talkina penkių muzikantų grupė, o pati A.Lorak šou metu ne kartą keičia drabužius – nuo trumpos seksualios suknelės koncerto pradžioje iki elegantiškesnių rūbų, skirtų baladėms.

„Noriu pradėti koncertą nuo padėkos. Kiekvienam iš jūsų, kad šį vakarą atėjote pabūti su manimi. Viskas, kas čia bus, yra jums“, - vakaro pradžioje riktelėjo Ani.

Vėliau atlikėja prasitarė, kodėl šis šou - jai ypatingas: "Šįmet miniu 20 metų scenoje jubiliejų. Net pačiai man sunku patikėti. Kartais atrodo, kad 20 metų yra man, o ne mano karjerai".

Išmonės šiai progai pažymėti nepagailėta. Scenos efektai, žinoma, užmoju nusileidžia Vakarų žvaigždžių koncertams, bet tuo ir nereikia stebėtis – biudžetas tikrai skirtingas.

Esminė priežastis, galinti privilioti į šį koncertą arba nuo jo atstumti, yra Ani repertuaras. Dainininkės gabumai – akivaizdūs, tačiau dainos – tipiškas saldus ar pernelyg jausmingas rusiškas „popsas“ su tekstais apie išsiskyrimus, vienintelę neblėstančią meilę ir cukruotą ilgesį. Toks, kai mokėdamas rusiškai po kone kiekvienos eilutės gali atspėti, kokia bus kita – net jei nė karto negirdėjai šių dainų.

„Grąžink mano meilę“, „Nedalink meilės“, „Apkabink mane“, „Apkabink stipriau“ - tai tik kelių koncerto dainų pavadinimai. Kartais atrodo, kad slavų muzikos moterų asmeniniame gyvenime niekada nenutinka nieko linksmo, vien dramos ar geriausiu atveju - jaukūs ir ramūs meilės vakarai.

Koncerto antroje dalyje į programą įtrauktas „Eurovizinis“ hitas „Shady Lady“ - malonus ausiai kontrastas, nors ir jis irgi neatrodo labai išradingas.

Išsiskyrę skirtingos Lietuvos auditorijos keliai – galima lažintis, kad Vilniaus senamiesčio baruose penktadienio vakarą devyni iš dešimties sutiktųjų ne tik nežino, kad penktadienio vakarą Vilniuje koncertuoje A.Lorak, bet ir apskritai nežino, kas ji yra.

Kita vertus, tie, kurie atėjo į „Siemens“ areną, ukrainietei plojo taip, jog nepasiginčysi – jiems ši dainininkė tikrai yra ryški ir laukta žvaigždė. Nemėgstamiems atlikėjams tokios didelės gėlių puokštės, kokių gavo ukrainietė, neperkamos.

Taip, beje, ji elgėsi ir užkulisiuose – koncerto rengėjai gavo net 24 puslapių pageidavimų sąrašą, kuriame – 5 žvaigždučių viešbutis, naujas „Lexus“ automobilis kelionėms Vilniuje ir draudimas skambinti į jos kambarį.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.