M. Mikutavičius stojo ginti užsipulto „Šėtone, prašau“ autoriaus

Komiškų filmukų kūrėjas Vaidotas Grincevičius, už dainą „Šėtone, prašau“ užsitraukęs rimtų institucijų nemalonę, sulaukė užtarimo – palaikymą jam pareiškė dainininkas, TV laidų vedėjas Marijus Mikutavičius.

"Toks įspūdis, kad už pakarpos paėmė silpniausią ir kvailiausią", - apie V.Grincevičiaus (dešinėje) nemalonumus sakė M.Mikutavičius.<br>V.Ščiavinsko ir asmeninio albumo nuotr.
"Toks įspūdis, kad už pakarpos paėmė silpniausią ir kvailiausią", - apie V.Grincevičiaus (dešinėje) nemalonumus sakė M.Mikutavičius.<br>V.Ščiavinsko ir asmeninio albumo nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Ramūnas Zilnys

Nov 13, 2014, 11:59 AM, atnaujinta Jan 21, 2018, 2:24 PM

Antradienį Whydoto slapyvardžiu prisistatantis V.Grincevičius pranešė, kad jo namuose apsilankę pareigūnai konfiskavo tris kompiuterius ir filmavimo kamerą.

Nemalonumus sukėlė prieš kelias savaites internete jo patalpintas klipas, kuriame Vaidotas dainuoja: „Šėtone, prašau nupirki mano sielą už leidimą taškyti vaikų galvas į sieną. Pyktis manyje verda kiekvieną dieną, tai daug dažniau, nei mano mama verda man pieną“.

Kūrinys supykdė vaikų teisių apsaugos tarnybas, tačiau internete sklido kaip virusas – buvo peržiūrėtas šimtus tūkstančių kartų. Policija pradėjo ikiteisminį tyrimą dėl skatinimo smurtauti, kurio požymių esą galima aptikti šioje dainoje.

„Žmonės, ginantys vaikų teises, nesuprato mūsų turinio, kad tai yra vaikų auklėjimas. Vaikai yra labai „nagli“ šiais laikais, mes norėjome, kad jie jaustų daugiau pagarbos suaugusiesiems. Vadinasi, nesuprato – daina dviprasmiška.

Aš nesijaučiu kaltas ir kuo nors nusikaltęs ar padaręs bloga. Kodėl tuomet atsakomybėn netraukia kitų žmonių, pavyzdžiui, Algio Ramanausko? Tai elementarus juodas humoras“, – sakė dvejopus standartus įžvelgęs V.Grincevičius.

Dainininkas M.Mikutavičius šiandien portalui lrytas.lt sakė, kad yra pašiurpęs dėl policijos veiksmų V.Grincevičiaus atžvilgiu. „Gal turėsime lietuvišką „Pussy Riot“ istoriją?“ - ironizavo Marijus.

Daina „Šėtone, prašau“ jam neatrodo labai įdomi, bet tai, anot M.Mikutavičiaus, nėra svarbu.

„Man atrodo, normalu, jei kažkas reiškia nepasitenkinimą. Bet visiškai nenormalu, kai už dainą konfiskuojami daiktai. Nesu teisininkas, bet čia jau man nesuvokiama.

Turime kalbėti ne apie tos dainos meninę vertę, o apie kūrybinę, saviraiškos laisvę. Mūsų valstybėje esu matęs žmonių, skatinančių kur kas baisesnes emocijas. O šitas bičas, man plika akimi matosi, kvailioja, daro „briedą“. Kuria bet ką ir taip didina sekėjų feisbuke skaičių. Kvailiojimas, nenusipelnantis jokio rimtesnio tyrimo. Nematau čia jokio smurtą skatinančio manifesto“, - sakė M.Mikutavičius.

Dainininkas pastebėjo, kad norint taip galima prikibti prie ne vieno Lietuvos ir užsienio kūrėjo. Tarp jų – ir labai gerbiamų.

„Tai gal kažkas išėjęs iš muziejaus su Šarūno Saukos pragaro paveikslais nužudys močiutę? Jei taip žiūrėsime į reikalą, tai daug kūrėjų Lietuvoje bus plakami rimbais ir kvočiami policijoje.

Nesuprantama, kodėl vieniems leidžiama, kitiems ne. Užeikime į kino teatrus ir spektaklius – ten yra baisesnių dalykų. Kodėl tada išskirtas šis vaikis su gitara? Dabartinis kūrybos pasaulis pilnas nesąmonių, kvailiausių dalykų. Toks įspūdis, kad už pakarpos paėmė silpniausią ir kvailiausią. Todėl jis nusipelno užuojautos. Jaunas bičas, susidūręs su labai kategorišku pasauliu.

Aš vakar „YouTube“ radau keleto radikalių muzikos grupių įrašus. Viskas ten yra, niekas neištrinta, galima pasiklausyti dainų, raginančių nužudyti savo motiną ar išdulkinti savo šunį.

Jei būtume šalis su kitomis vertybėmis, būtų suprantama, kad kažkam nusuko ausį, nes tas elgiasi ne pagal kažkokius dvasingus reikalavimus. Bet mūsų Konstitucijoje lyg ir yra eilutė apie išraiškos teisę“, - stebėjosi M.Mikutavičius.

V.Grincevičius užsiminė, kad mielai priimtų finansinę pagalbą – pinigus, už kuriuos samdytų advokatus ar mokėtų baudą, jei tokia jam bus skirta.

Nepraėjo nė para, o Vaidoto sąskaita pasipildė 3 100 litų. Vaikinas patikino, kad jei šių pinigų liks ar net neprireiks, visus juos paaukos vaikų namams arba gyvūnų prieglaudai.

„Nesu didelis Vaidoto Grincevičiaus kūrybos gerbėjas, esu matęs tik šiek tiek, bet tai, kas darosi dabar, yra nusikaltimas žodžio laisvei, kuri yra viena iš pamatinių demokratijos vertybių. Jei reikės pinigų baudai sumokėti, prisidėsiu“, - žadėjo žinomas komikas Paulius Ambrazevičius.

Palaikymą pareiškė ir TV laidų vedėjas, muzikantas Algis Ramanauskas: "Tai yra humoras, net jeigu kam nors nepatinka."

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.