Sugrįžtanti „Bavarija“: „Daug mūsų istorijų – necenzūrinės“

Jau penktadienį, sausio 30-ąją, Kaune bus surengta muzikos apdovanojimų ceremonija M.A.M.A. Vienas jos kozirių – po ilgos pertraukos į sceną grįžtanti grupė „Bavarija“, šia proga tapusi „Lietuvos ryto“ žurnalo „TV antena“ viršelio žvaigždėmis.

Populiarumo viršūnėje J.Liesis, V.Tarasovas ir D.Zvonkus krėtė dalykus, apie kuriuos tikriausiai neužsimintų biografinėje knygoje.<br>R.Šeškaičio nuotr.
Populiarumo viršūnėje J.Liesis, V.Tarasovas ir D.Zvonkus krėtė dalykus, apie kuriuos tikriausiai neužsimintų biografinėje knygoje.<br>R.Šeškaičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Ramūnas Zilnys („Lietuvos rytas“)

Jan 26, 2015, 7:51 PM, atnaujinta Jan 15, 2018, 12:19 AM

Grupė „Bavarija“ šį tūkstantmetį pasitiko kaip lietuviškos popmuzikos flagmanai, pagerinę albumų pardavimo rekordus ir pusę šalies išmokę dainuoti savo hitus „Angelai“, „Noriu lėkt“, „Mes čia“ ir kitus.

Tačiau 2005-aisiais pasirodęs albumas „Gazas“ – iki šiol paskutinis, o 2009-aisiais tuo metu jau tik retsykiais kartu koncertavę Juozas Liesis (41 m.), Vilius Tarasovas (35 m.) ir Deivydas Zvonkus (37 m.)  pasuko savais keliais.

Atrodė, kad galutinai, tačiau „Žalgirio“ arenoje „Bavarija“ sausio 30-ąją vėl koncertuos – ceremonijoje, kurią tiesiogiai transliuos TV3. Patyliukais kalbama, kad šis sugrįžimas gali būti ilgalaikis.

„Pristabdėme veiklą, nes buvome labai vienas kitam nusibodę. Juk iki tol beveik vienuolika metų kvėpavome vienas kitam į nugarą.

Bet, nepameluosiu, vis sulaukdavau skambučių iš televizijos su klausimu – gal „Bavarija“ galėtų padainuoti viename ar kitame specialiame renginyje.

Tuos pasiūlymus vis numuilindavome, bet M.A.M.A. mums paskambino laiku – tuo metu kaip tik patys buvome pradėję svarstyti galimybę grįžti“, – prisipažino D.Zvonkus.

„Bavarija" turi ką papasakoti. Populiarumo viršūnėje grupės nariai krėtė dalykus, apie kuriuos tikriausiai neužsimintų ir biografinėje knygoje, jei kada nors būtų nuspręsta ją rašyti.

„Daugelis tų istorijų tiesiog pernelyg necenzūrinės“, – prisipažino J.Liesis.

Vakarėliai su Lietuvos politikos, muzikos ir sporto garsenybėmis, bemiegės naktys ir dainos, parašytos tokiomis aplinkybėmis, kad kitą rytą patys jų autoriai nieko neprisimindavo, – tai buvo „Bavarijos“ kasdienybė.

„Gal antrais grupės gyvenimo metais buvo toks vakarėlis – Klaipėdos radijo stoties „Bumsas“ gimtadienis. Iš jo visa grupė buvo išmesta.

Susirinko Klaipėdos grietinėlė. Iškilminga akimirka, buvo įneštas tortas. Vienas mūsų grupės narys įdėmiai į jį pasižiūrėjo, pamąstė, o tada staiga veidu į tortą nėrė. Tortas išsitaškė ant svečių“, – prisiminė Juozas.

„Iš tiesų išmetė tik tą vieną grupės narį, kiti išėjo iš solidarumo. Tas pats grupės narys tą vakarą dar sugebėjo neprašytas lįsti prie folkloro grupės ir vis bandyti su ja pagroti būgnais“, – pridūrė Vilius.

„Į alkoholį mes tais laikais nenumodavome ranka“, – atsiduso Deivydas.

Dabar „Bavariją“ lengva įvardyti kaip paprastų pophitų kūrėjus, tačiau yra daug dalykų, kuriuos Lietuvos pramogų versle jie darė bene pirmieji.

Kiekvieną grupės albumą lydėjo skambios antraštės. Kaskart vis kitokios – vieną diską grupė pašventino bažnyčioje, o kito pasirodymo proga surengė fotosesiją su nuogomis merginomis ir baltais milteliais.

„Ar dėl kurio nors iš šių dalykų man buvo nepatogu? Ne. Bet tas nuotraukas buvo sunku paaiškinti mano dėstytojams muzikos akademijoje, kur studijavau kompoziciją. Jiems tie bulvaro fontanai nepatiko.

Keisčiausia, kad ir „Bavarijai“ iširus tie skandalai manęs nepaliko. Tai į alkotesterį pusę promilės pripūsdavau, tai kokia nieko neprisimenanti mergina keistą pareiškimą policijai dėl manęs parašydavo. Turbūt mano tokia dalia“, – susimąstė Deivydas.

Žvelgiant į grupės ištakas viskas atrodo paprasta. Pirmasis „Bavarijos“ koncertas įvyko 1996-ųjų sausio 13-ąją.

Iki tol grupės nariai turėjo komišką projektą „Avarija“. Pridėję vieną raidę, jie pasivadino „B’Avarija“ (apostrofas dingo vėliau) ir pradėjo kurti popdainas su ritmenbliuzo prieskoniu.

Kone lietuviški „Take That“ ar „Backstreet Boys“, tačiau idėjos kopijuoti Vakarų vaikinų grupes, dievagojasi D.Zvonkus, jie neturėjo.

„Tik vėliau, kai žurnalistai pradėjo lyginti, susiradau tų grupių vaizdo įrašus ir pasižiūrėjau.

Neteisinga lyginti. Mes tiesiog norėjome būti populiarūs, todėl ta bernų, kurie dainuoja apie meilę, formulė tiko. Mes esame pridarę dalykų, kurių jokia prodiuserių išlaižyta vaikinų grupė nedarytų. Pavyzdžiui, Juozas yra koncertavęs su ramentu“, – juokėsi D.Zvonkus.

V.Tarasovui atrodo, kad dalis žiūrovų iki šiol nesupranta, kiek daug „Bavarijos“ dainų iš tiesų buvo juokai.

„Kai dainuoji eilutę „burokėliai – ne mėsa“, negali to daryti rimtai. Man atrodo, prieš dešimt metų pernelyg toli nuėjome į pokštus ir nesąmones, gal dėl to grupė ir iširo.

Dabar yra proga visa tai pataisyti“, – nusijuokė Vilius.

Lietuvoje sunkiai rasite žmogų, kuris nebūtų girdėjęs vieno didžiausių grupės hitų „Angelai“.

D.Zvonkui ši daina iki šiol kelia dvejopus jausmus.

„Ji buvo beprotiškai populiari. Gaila, kad tuo metu jau buvau baigęs studijas. Būtų įdomu tą dainą nunešti į kompozicijos egzaminą.

Nes, žiūrint iš profesionalios pusės, toje dainoje nėra visiškai nieko. Net nėra ko vertinti. Tačiau ji atsirado laiku ir vietoje. Tada supratau, kaip tai svarbu“, – prisipažino Deivydas.

„Nedaug trūko, kad tos dainos išvis nebūtų buvę. Buvau įsivedęs taisyklę – yra tik du žodžiai, kurie gali kartotis mano sukurtuose skirtingų dainų tekstuose. Tai „širdis“ ir „Lietuva“.

Dainą apie angelus jau buvau parašęs, todėl ši turėjo būti apie ką nors kita. Bet Deivydas užsispyrė. Tris dienas ginčijomės dėl teksto. Galiausiai nusileidau. Ir gerai“, – prisiminė Juozas.

Jeigu reikėtų rinkti svarbiausią „Bavarijos“ dainą, V.Tarasovas vis dėlto pasirinktų kitą – „Aš tavo, tu mano“.

Grupė kadaise nusprendė, kad šią dainą būtų smagu atlikti duetu su atlikėja Violeta Riaubiškyte. Šiandien ji – Viliaus žmona.

„Kai pagalvoji, jei ne karjera „Bavarijoje“, gal ir nebūtume susipažinę“, – šyptelėjo Vilius.

Kai išsiskirstė „Bavarija“, Juozas prašydavo jo nevadinti dainininku. Tačiau tai šios grupės sėkmės paslaptis – kiekvienas iš trijulės turi savo vaidmenį, kuris limpa labiausiai.

Deivydas rašo muziką, Juozas kuria tekstus ir moka užvesti publiką, o Vilius dominuoja vokalo fronte.

„Juozui nereikia dainuoti. Jis gali būti žvaigždė ir be to“, – be lašelio ironijos paaiškino D.Zvonkus.

Būti koncertų užkulisiuose ar fotostudijoje su jais – mažų mažiausiai linksma. Juokelių – per akis, ginčų – irgi.

Paklausti, kokie kitų grupės narių bruožai labiausiai patinka, „bavarai“ atsako akimirksniu, bet apie blogas savybes turi pagalvoti ilgiau.

Atrodo, kad šios grupės atkūrimui vis dėlto prireikė nemažai diplomatinių pastangų, kurių nesinori sugadinti.

„Juozo geriausi bruožai – aštrus protas ir laki fantazija. Blogesnis – pernelyg kūrybiškas požiūris į bendravimą su žmonėmis.

Vilius turi aiškią nuomonę, vertybių stuburą. Jis retai dėl ko nors abejoja. O kas jame blogo – velniai žino. Pažįstu jį nuo ketverių metų, prie visko esu pripratęs“, – išsisuko D.Zvonkus.

„Man patinka, kad Deivydas yra visiškai atradęs save. Lietuvos muzika be jo – kaip Vilnius be Gedimino pilies. Man tik kiek keista, kad jis labai panašus į mūsų premjerą – per savaitę gali kelis kartus pakeisti nuomonę ir tai jam atrodys visai normalu.

Vilius patinka tuo, kad yra labai linksmas. O nepatinka tuo, kad po tiek metų vis dar už mane geriau dainuoja“, – prisipažino J.Liesis.

„Deivydas – labai geras žmogus, bet tai ir bėda. Jį gana lengva palenkti į savo pusę, įtikinti.

Juozas yra labai geras šokėjas – net kažkokį čempionatą yra laimėjęs. O švelniai užknisa tuo, kad jaučiasi esąs visų reikalų specialistas. Net ir per šią fotosesiją jis turėjo daug pastabų stilistams. Tai kartais erzina“, – prasitarė Vilius.

Su visomis geromis savybėmis ir ydomis „Bavarija“ grįžta pamėginti vėl užkariauti širdžių, net jei tik vienam sykiui.

„Mes atsakingai rengiamės M.A.M.A. Nuo šio pasirodymo daug kas priklauso“, – pripažino D.Zvonkus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.