Roko veteranai UFO Vilniuje grojo 46 metus brandintą muziką

Ketvirtadienio vakarą Vilniaus „Forum Palace“ rūmuose koncertą surengė britų roko grupė UFO. Lietuvoje ji vieši pirmą kartą – nors susibūrė dar 1969-aisiais.

Grupė UFO Lietuvoje koncertavo pirmą kartą.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Grupė UFO Lietuvoje koncertavo pirmą kartą.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Ramūnas Zilnys

Mar 5, 2015, 9:41 PM, atnaujinta Jan 11, 2018, 11:47 AM

„Lietuva? Joje dar nebuvome, ar ne? Net keista tai girdėti“, – prieš kelionę į Vilnių lrytas.lt sakė grupės 66-erių vokalistas Philas Moggas.

„Keista“ – tinkamas žodis. Nuo „Uriah Heep“ iki „Nazareth“, nuo keistos sudėties „Thin Lizzy“ iki „Sweet“ – daugelis aštuntajame dešimtmetyje populiarių roko grupių Lietuvoje jau lankėsi, ir ne po vieną kartą.

Žilstelėję senojo roko gerbėjai gali jaustis patenkinti – per 25 metus po Sovietų Sąjungos griuvimo jie turėjo progų gyvai išgirsti daugelį grupių, kurių muzika kadaise galėjo mėgautis tik iš nepadoriai brangių kontrabandinių plokštelių.

Daugelis tokių grupių, tiesa, į Lietuvą jau atvyksta nepažįstamai pasikeitusios – kartais tik su vienu senosios sudėties nariu, kuris sėdi prie būgnų arba groja bosine gitara.

UFO atvejis – šiek tiek kitoks. Šios grupės gretose yra groję per 40 muzikantų. Tarp jų – žinomų grupių „Mr.Big“, „Europe“, „Deep Purple“, „Whitesnake“ nariai.

Tačiau ir šiandien UFO koncertuoja keletas jos didžiausias karjeros aukštumas mačiusių muzikantų.

Tai – nuo 1969-ųjų joje dainuojantis 66-erių vokalistas Ph.Moggas, tais pačiais metais grupėje debiutavęs būgnininkas Andy Parkeris, 1976-aisiais prisijungęs klavišininkas Paulas Raymondas.

UFO padėtis roko pasaulyje – dviprasmė. Visi vyresni roko gerbėjai žino jos dainas „Rock Bottom“, „I'm A Loser“ ar „Belladonna“, tačiau UFO nėra tokie populiarūs ir pripažinti kaip „Led Zeppelin“, „Deep Purple“ ar tie patys Lietuvoje daug kartų buvę vokiečiai „Scorpions“.

Pastarieji visada koncertuoja didesnėse arenose, o UFO trankosi po mažesnes sales. Kodėl? Priežasčių daug – kad ir konfliktų temdyta grupės istorija, dėl kurios ji keletą kartų buvo nutraukusi karjerą.

Kad grupe dabar domisi tik ištikimiausi gerbėjai, pripažino ir Ph.Moggas: „Labai mažai radijo stočių dabar transliuoja tokią muziką“.

Vis dėlto prieš savaitę UFO išleido naują albumą „A Conspiracy Of Stars“ – kaip sako Ph.Moggas, ne dėl noro užsidirbti, o tiesiog todėl, kad patiems norisi. Pristatydama šį darbą, grupė leidosi į turą per Europą, kurio metu užsuko į Vilnių.

Pasiklausyti grupės susirinkę gerbėjai užpildė maždaug du trečdalius salės. Akivaizdu, kad didžiausios UFO šlovės valandos seniai praėjo ir Lietuvoje.

Pirmieji scenoje pasirodė grupės bendraminčiai – lietuviško roko veteranai „Poliarizuoti stiklai“.

Dar prieš koncertą UFO įspėjo koncerto rengėjus, kad po pasirodymo autografų nedalys. Vokalistas Ph.Moggas jaučiasi pavargęs.

Tiesa, jam išėjus į sceną, to nesijautė. Amžius daro savo – lakstyti po sceną Ph.Moggas nebegali ir nebebando, tačiau balsas – beveik toks pat galingas, kaip prieš keturis dešimtmečius.

Be to, naujos grupės dainos nėra panašios į liūdną senolių bandymą kažką nustebinti. Jau koncerto pradžioje skambėjusi daina „Run Boy Run“ – energinga ir stipri, kaip geriausiais UFO laikais.

„Daug lietuviškai neišmokau – tik „ačiū“. Net „į sveikatą“ pas jus skamba painiai ir ilgai. Bet tai nesvarbu.

Šiandien grojame scenoje, kuri yra tarp dviejų barų. O aš galiu gerti tik vandenį. Bet būna ir blogiau. Vanduo yra geras dalykas. Kai geri vandenį, neįsiveli į muštynes, ilgiau išsaugai santuoką“, – juokėsi Ph.Moggas, praeityje turėjęs problemų dėl alkoholio ir narkotikų.

Senaisiais UFO hitais jis lietuvius „vaišinti“ pradėjo jau pirmomis koncerto minutėmis – dainomis „Mother Mary“ ir „Lights Out“, dienos šviesą išvydusiomis 1975 ir 1977 metais.

Vėliau koncertas pasuko link naujesnių UFO kūrinių, o tada vėl nubloškė į prisiminimus – su tokiomis dainomis, kaip beprotiškai smagi 1978-ųjų „Only You Can Rock Me“. Iš tų laikų, kai visos UFO dainos iš esmės buvo apie seksą, o ant albumų viršelių reikėjo klijuoti ženklelius „N-16“.

Įdomiausia, kad dėmesio centre atsidūrė ne Ph.Moggas, o Vinnie Moore'as – su Alice Cooperiu ir kitomis roko superžvaigždėmis grojęs gitaros virtuozas, fantastiškomis soluotėmis praturtinęs ir naujas, ir senas UFO dainas.

Kas šiandien yra UFO? Smagus nostalgijos teatras, leidžiantis penkiasdešimtmečiams ir šešiasdešimtmečiams mintimis nukeliauti į jaunystę. Jau neturintis jokių ambicijų keisti dabartinės muzikos veidą, bet to iš šių muzikantų niekas ir nesitiki.

Pagrindinė jų užduotis – patiems linksmintis scenoje ir priminti, kad paprastas, kietas rokas vis dar gali suteikti labai gerą pramogą.

Tai UFO vis dar pajėgūs padaryti – po pirmo koncerto pusvalandžio įtikinti žiūrovai jau plojo į kiekvienos dainos ritmą. O tuo 46-aisiais karjeros metais gali pasigirti toli gražu ne visos grupės.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.