Užsienio žinovai apie lietuvių muziką: įdomi ir „skirta masažui“

„ba.“ festivalyje „Tallinn Music Week“ surengė net du koncertus.<br>R.Zilnio nuotr.
„ba.“ festivalyje „Tallinn Music Week“ surengė net du koncertus.<br>R.Zilnio nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Ramūnas Zilnys, specialiai lrytas.lt, Talinas

2015-03-30 20:20, atnaujinta 2018-01-07 22:42

Savaitgalį Estijos sostinėje jau septintą sykį vyko stambiausias Baltijos šalių muzikos verslo festivalis „Tallinn Music Week“. Šimtus muzikos specialistų priviliojančiame renginyje atvirą nuomonę apie savo kūrybą išgirdo ir Lietuvos atlikėjai.

Festivalyje šįmet koncertavo per 200 atlikėjų iš 26 šalių. Bet mažiau nei dešimt iš jų buvo burtais išrinkti viešai perklausai, kurios metu muziką vertino į Taliną susirinkę specialistai.

Tarp pasirinktųjų – Taline šįkart du koncertus sugrojusi grupė „ba.“ ir neoficialų pasirodymą surengę „Colours Of Bubbles“.

Perklausa vyko paprastu principu – iš dėžės ištraukus kompaktinę plokštelę, buvo klausomasi pirmosios joje skambančios dainos.

Išgirdę „ba.“ kūrinį „Aš pats esi“, iki tol kitas grupęs aršiai peikę ekspertai susidomėjo.

„Tiek daug neįprastų dalykų šioje dainoje. Nustebino, suintrigavo, įdomu, kaip tai skambėtų su simfoniniu orkestru. Kai mano galvoje pradeda suktis tokios mintys, suprantu, kad „užsikabinau“, – sakė prodiuseris, klasikinės muzikos reivo vakarų (vienas jų vyko Taline) rengėjas Brendanas Janas Walshas.

Svarbaus britų festivalio „The Great Escape“ rengėjas Martinas Elbourne'as sakė, kad tokia muzika gali būti populiari visame pasaulyje: „Panašią muziką atliekantys olandai neseniai grojo šešiems tūkstančiams žmonių Indijoje. Tiesa, man tokia muzika nepatinka, bet ji turi auditoriją. Privalumas – kai groji tokią muziką, visai nesvarbu, iš kur esi ar kokia kalba dainuoji. Kada jie groja? Pirmą nakties? Vėloka, aš per senas, bet gal nueis jaunesni“.

„Kol kas geriausia šioje perklausoje girdėta muzika. Ji nesilaiko senų formulių“, – sakė įtakingos britų įrašų leidyklos „FatCat Records“ vadovas Davidas Cawley.

Suomių muzikos prodiuseriui, grupės K-X-P nariui Timo Kaukolampi „ba.“ daina „Aš pats esi“ priminė metalistų „Helmet“ kūrybą.

„Gitaros rifas labai įdomus, patiko naudojamas aido efektas. Bet aš norėčiau, kad skambėtų dar pikčiau ir agresyviau – maždaug, velniop pasaulį“, – juokėsi suomis.

Britų žurnalo „Mojo“ kritikas Kieronas Tyleris buvo nusiteikęs skeptiškiau: „Ne, tai ne man. Šiek tiek primena airių grupę „Therapy?“, bet mano ausims tai – tiesiog negraži muzika“.

Grupės „Colours Of Bubbles“ muzika juos sužavėjo mažiau. Ekspertai pasiklausė net dviejų dainų – „Whisper“ ir „Ten Thousand Snowflakes“.

B.J.Walshas užsiminė, kad šios grupės albumo įžanga skirta nebent masažui, bet paskui pasigirstantis antras kūrinys netinka ir tam.

K.Tyleris rėžė, kad tai – „nemaloni muzika su netikromis emocijomis ir verkšlenimu“.

D.Cawley buvo švelnesnis: „Tai tiesiog neįdomu. Vokalas tiesiog visiškai nepaveikė manęs. Atsiprašau, bet taip jau yra“.

M.Elbourne'as kritikavo pirmojo kūrinio pasirinkimą. „Instrumentinė muzika, kurioje kelias minutes nieko nevyksta. Supraskite, kad muzikos versle dirbantys žmonės kiekvieną savaitę gauna šimtus įrašų. Kažkas įdomaus pirmoje jūsų dainoje turi nutikti per pirmas dvidešimt sekundžių. Kitaip tiesiog niekas neatkreips dėmesio“.

Tačiau kūrinys „Whisper“ patiko T.Kaukolampi: „Labai gerai skamba gitara. Tokios muzikos namie galėčiau klausytis visą dieną. Tik tai nereiškia, jog ji būtų populiari“.

Specialistus sudominusi „ba.“ daina „Aš pats esi“:

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: kodėl iškrėsta Darbo partijos būstinė?