Albumo apžvalga. „G & G Sindikatas“ „Revoliucijos garso takelis“

Albumo viršelis.
Albumo viršelis.
Daugiau nuotraukų (1)

Ramūnas Zilnys

Apr 24, 2015, 12:33 AM, atnaujinta Jan 6, 2018, 1:33 AM

M.A.M.A. apdovanojimų hiphopo kategorijoje šįmet tarp pretendentų nebuvo „G & G Sindikato“ – gali būti, kad tai buvo vienintelė proga numatomoje ateityje šią statulėlę laimėti kitiems reperiams (tai padarė „Jama & W“). Tai savotiškas anekdotas, bet ir tam tikra lietuviško hiphopo tragedija – grupės reputacija ir sugebėjimai yra tokie, kad visi kiti šalia atrodo nepajėgūs rimčiau konkuruoti dėl dėmesio.

Po šešerių metų pertraukos išleistas „Revoliucijos garso takelis“ šios pusiausvyros nepakeis. Atrodytų, tipiškas „sindikatiškas“ darbas – su daug filosofijos, šiek tiek pykčio ir nemažu pliūpsniu ironijos. Ir jokių muzikinių revoliucijų – bet grupė ir pati sako, kad pavadinimas reiškia visai ne jas, o vidinius pokyčius.

Viskas prasideda nuo pykčio – daina „Kitoje upės pusėje“ kanda politikams ir piešia gana niūrų gyvenimo Lietuvoje paveikslą. „Ne kelio galas“ su užuominomis apie bankus ir antstolius (kaip ir „Didysis brolis“ apie visus stebinčius nematomus prievaizdus) nenuteikia linksmiau. Jau susitaikai, kad taip rimtai bus ir eiliuojama visą valandą. Bet „sindikatas“ nepamiršo, kad kadaise juos išgarsino ne socialiniai pagraudenimai, o atvirai kvailoka daina „Tomas“. Todėl duoklę reikia atiduoti reikia ir tiems, kuriems visi tie rimtumai visai nerūpi.

Tai ir daroma – nuo hitu jau tapusios „Guli guli“ apie prostitutę Mariną iki pagirių himno „Citramonas“ ar iki beprotybės į smegenis įsismelkiančio „Užknisau“ (iš tikrųjų priedainyje repuojamas kiek kitoks, bet labai panašus žodelis, kurio naujienų portale nelabai leidžiama rašyti).

Atskiro paminėjimo nusipelno iš filmo „Tadas Blinda. Pradžia“ jau žinomas hitas „Žaibo rykštė“, beveik lyriška „Laikas keistis“ su Giedrės Kilčiauskienės balsu, Jurgos Šeduikytės vokalas kiek neįprasto „sindikatui“ skambesio dainoje „Telefonų knyga“ (muziką parašė jos vyras Vidas Bareikis).

Bet daugiausia kalbų sukels M.A.M.A. apdovanojimuose jau skambėjęs „Gabalas, skirtas dulkintis“ – meistriškas išsityčiojimas iš lietuviškų popdainų tekstų. „Jei neturi ką pasakyti, ko tau ant scenos lipti?“ – čia toks priedainis. Sprendžiant iš „Revoliucijos garso takelio“, patiems „G & G Sindikato“ reperiams tokį klausimą adresuoti dar tikrai ne laikas. Hiphopas, kuris gali būti įdomus ir tokia muzika šiaip jau nesižavintiems. O tai jau pasiekimas.

Įvertinimas – 8 iš 10.

Daina „Gabalas, skirtas dulkintis“ (M.A.M.A. apdovanojimų ceremonijoje su Vidu Bareikiu):

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.