Dainuojantys vaikai užaugo: ką dabar veikia mažosios žvaigždės?

„Pasikeitė balsas, išvaizda, mano pačios mėgstama muzika. Nebesu ta linksma maža mergaitė, nebedainuoju vaikiškai“, – sakė prieš ketverius metus vaikų „Eurovizijoje“ dainavusi P.Skrabytė.<br>„Sivakoff Photography“ nuotr.
„Pasikeitė balsas, išvaizda, mano pačios mėgstama muzika. Nebesu ta linksma maža mergaitė, nebedainuoju vaikiškai“, – sakė prieš ketverius metus vaikų „Eurovizijoje“ dainavusi P.Skrabytė.<br>„Sivakoff Photography“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Ramūnas Zilnys („TV antena“)

May 3, 2015, 7:00 PM, atnaujinta Jan 5, 2018, 2:53 AM

Prieš keletą metų jie į TV kameras šypsojosi vaikiškai, o dabar dega ryžtu žengti į suaugusiųjų muzikos pasaulį. Kaip sekasi atlikėjams, kurie žiūrovų dėmesį pelnė vaikų konkursuose?

Pereiti iš vaikiškos muzikos lygos į didžiąją popsceną – užduotis, su kuria nesusidoroja daugybė išgarsėjusių atlikėjų ir Lietuvoje, ir užsienyje.

„TV antenos“ kalbinti dainininkai žino, koks jausmas, kai tavo veidas puikuojasi visuose spaudos leidiniuose ir naujienų portaluose. Kaip ir tai, kad dėmesiui nuslūgus tenka rimtai pasukti galvą, ką daryti toliau.

Visi jie išgarsėjo prieš keletą metų, o šiandien vis dar svajoja rimtai siekti muzikinės karjeros.

Balsingoji palangiškė Paulina Skrabytė 2011-aisiais buvo kol kas paskutinė lietuvė, dainavusi vaikų „Eurovizijoje“. Vėliau mūsų šalis nebesiuntė savo atstovų į šį konkursą – tiek dėl finansinių priežasčių, tiek dėl abejonių šio renginio verte, populiarumu ir idėja.

„Manau, mums vertėtų dalyvauti. Ir dabar sutinku jaunų dainininkų, kurie klausia, ar bus atranka. Yra daug dainuojančių vaikų, kurie apie tą konkursą svajoja.

Man pačiai tai buvo didžiausio troškimo išsipildymas“, – pasakojo Paulina.

Šiuo metu P.Skrabytei – keturiolika. Vaikų „Eurovizija“, kurioje mergina užėmė dešimtą vietą, pamažu pasimiršta, nors nauji Paulinos pažįstami, išgirdę jos pavardę, dažnai nustebę pamini šio konkurso pavadinimą.

„Vaikų „Eurovizijos“ metas man buvo labai įtemptas. Kasdienės kelionės, repeticijos, daug koncertų.

Paskui viskas sulėtėjo, pasirodymų sumažėjo. Neslėpsiu – norisi aktyviau dalyvauti muzikiniame gyvenime. Mama irgi nerimsta, jai labai patinka man padėti“, – pasakojo moksleivė.

Praėjusią savaitę paauglė pristatė naują dainą „Nuostabi diena“, kurią prodiusavo žinomas Lietuvos elektroninės muzikos kūrėjas Justinas Chachlauskas-Virus J.

Šiuolaikiški popmuzikos ritmai, pasikeitusi dainavimo maniera – Paulina tikisi, kad į jos atliekamą muziką dėmesį atkreips jaunimas.

„Pasikeitė balsas, išvaizda, mano pačios mėgstama muzika. Nebesu ta linksma maža mergaitė, nebedainuoju vaikiškai.

Mėgstu klausytis Beyonce, Christinos Aguileros, džiazo. Norisi prisiliesti prie kitokių muzikos stilių“, – pasakojo Paulina.

Po vaikų „Eurovizijos“ nuslūgus publikos dėmesiui ji kurį laiką buvo suabejojusi savo tikslu – tapti profesionalia dainininke.

Dabar pasitikėjimas savo jėgomis grįžo. Po vaikų „Eurovizijos“ Paulina pelnė prizines vietas vaikų konkursuose Vokietijoje ir Italijoje, taip pat festivalio „Novaja volna“ vaikų programoje Kryme bei festivalyje „Slavianskij bazar“ Baltarusijoje.

2013-aisiais prieš konkursą „Novaja volna“ Paulina ieškojo naujų vokalo mokytojų. Jais tapo dainininkai Violeta ir Vilius Tarasovai, su ja dirbantys iki šiol.

„Labai tuo džiaugiuosi. Ieškojome gerų mokytojų iš pajūrio, kad nereikėtų toli važinėti. Violeta ir Vilius gyvena Klaipėdoje, tad man tai labai patogu.

Jie man padėjo iš naujo atrasti muziką, sudomino džiazu, paskatino dainuoti su gyvai grojančia grupe. Su ja repetuoju jau metus“, – pasakojo Paulina.

Muzikos mokyklą baigusi mergina šiuo metu dar mokosi groti pianinu ir fleita. Ir neslepia savo svajonės – ateityje patekti į suaugusiųjų „Euroviziją“.

„Vis susimąstau apie vaikų „Euroviziją“ ir „Novaja volna“, tai buvo įdomiausia mano patirtis.

Dvi savaites repetuodavome 12 valandų per dieną. Tūkstančiai žiūrovų, didžiulės scenos, šokio ir vokalo pamokos.

Tai didžiausios scenos, kuriose esu buvusi, bet man norisi dar didesnių“, – nusijuokė P.Skrabytė.

Kita svajonė susijusi su mokslais. Paulina mano, kad ateityje galėtų būti arba dainininkė, arba verslininkė. Pirmasis pasirinkimas – labiau prieš širdies.

„Labai norėčiau įstoti į Londono karališkąją muzikos akademiją. Tai drąsi svajonė, bet turiu ja tikėti“, – prasitarė Paulina.

Kaunietis Nojus Bartaška-Bartas 2010-aisiais vaikų „Eurovizijoje“ Minske užėmė šeštą vietą.

Netrukus vaikinas išleido albumą, bendradarbiavo su prodiuseriu Arvydu Martinėnu-Vudžiu, koncertavo, dalyvavo įvairiuose TV šou. O tada dingo iš akiračio.

„Manau, tas konkursas man nepakenkė, pridėjo patirties. Kita vertus, dėl jo mane iki šiol atpažįsta kaip Bartą, dainavusį „Oki doki“.

Iš pradžių tai gal kiek erzino. Neslėpsiu – po konkurso pavargau nuo dėmesio, niekas neįspėjo, kad jo tiek bus. Išsigandau, nenorėjau to“, – pasakojo Nojus.

Į šešėlį pasitraukęs 18-metis dainininkas namuose įsirengė studiją ir atsidavė kūrybai – pats rašo melodijas, tekstus, aranžuoja dainas.

Su šiuo užsiėmimu susiję ir jo planai.

Šiuo metu paskutinę gimnazijos klasę lankantis Nojus rudenį ketina vykti studijuoti į Didžiąją Britaniją, Centrinio Lankašyro universitetą.

„Jau esu įstojęs, specialybė – muzikos prodiusavimas. Kodėl būtent Anglijoje? Man atrodo, kad muzikos suvokimas ten tikrai kito lygio. Lietuvoje nebūčiau mokęsis iš principo. Nematau prasmės mokėti už tai, ką ir taip žinau. Tėvai iš pradžių nenorėjo, kad išvykčiau, bet jau apsiprato.

Gal mąstau naiviai, bet tikiuosi, kad Didžiojoje Britanijoje pasitaikys galimybių, leisiančių eiti toliau“, – svarstė Nojus.

Kodėl muzikos prodiusavimas, o ne dainavimas?

Buvęs vaikų „Eurovizijos“ dalyvis sakė mąstantis realistiškai – dainuojančių kaip jis yra milijonai, todėl prasimušti į muzikos pasaulį geriau bandyti kitais būdais.

„Kovą koncertavau „Girstučio“ kultūros rūmuose Kaune – šokių festivalyje. Ten atlikau ir naujų savo dainų. O šiaip jas kol kas pasilaikau sau. Gal laukiu akimirkos, kai turėsiu daugiau pasitikėjimo savimi“, – prisipažino N.Bartaška.

Ar Lietuvai verta dalyvauti vaikų „Eurovizijoje“? Nojus mano, kad taip, nors konkursas jam kelia klaustukų.

„Atlikėjams, žinoma, tai suteikia daug patirties, galimybę išeiti į didelę sceną. Tai didžiausia nauda.

Vis dėlto man atrodo, kad daina, balsas ten – trečioje ar ketvirtoje vietoje. Svarbu žinomumas, pinigai, įtaka. Turtingesnės šalys gali aukščiau pakilti. Man tai neatrodo labai sąžiningas konkursas“, – svarstė vaikinas.

Nors po konkurso karjera neįsibėgėjo, Nojus nė akimirkos neabejojo dėl pasirinkto muzikos kelio.

„Man atrodo, gyvenime turėjau dvi galimybes. Galėjau tapti nevykusiu krepšininku. Rimtai. Būdamas dvylikos metų jau įdėdavau į krepšį. Dar pirmoje klasėje pradėjau lankyti dainavimo pamokas ir krepšinio treniruotes.

Tačiau tada gydytojai nustatė, kad mano stuburas iškrypęs, žaisti negaliu. Liko muzika. Kuo toliau, tuo labiau ją įsimyliu“, – šyptelėjo Nojus.

Dainininkė Milita Daikerytė, 2010 ir 2011 metais tik per plauką likusi nuo vaikų „Eurovizijos“, šiuo metu svajoja apie kitas aukštumas.

Mergina, kuriai dabar septyniolika, šįmet stipriu balsu daug ką nustebino atrankoje į suaugusiųjų „Euroviziją“. Čia jos kelias nutrūko netikėtai. Po kelių pasirodymų Milita sulaukė gerų komisijos ir žiūrovų vertinimų, tačiau buvo priversta nutraukti kovą.

Priežastis – filmavimo dieną mergina pasijuto smarkiai peršalusi. Atgaivinti balso nepavyko. Užuot dainavusi sirgdama, Milita nusprendė trauktis.

„Buvo apmaudu, bet dabar jau neliūdžiu. Patekti į „Euroviziją“ – vis dar svajonė ir tikslas. Yra daug pavyzdžių, kai atlikėjai kelialapį laimi ne pirmu bandymu. Monika Linkytė bandė šešis sykius, aš irgi neketinu lengvai pasiduoti“, – pasakojo dainininkė.

Per pastaruosius porą metų ji jėgas išbandė ir kituose TV projektuose.

LNK šou „Lietuvos balsas“ 2013-aisiais M.Daikerytei nepavyko laimėti, tačiau daug kam ji įsiminė kaip emocinga atlikėja, kuri kartą prieš kameras net apsipylė ašaromis.

„Esu išskirtinė, nebijau būti ryški, nustebinti drąsia šukuosena. Yra dalyvių, kurie bijo išsišokti, o aš nebijau nei savo amžiaus, nei įvaizdžio“, – tada sakė moksleivė.

Pernai dalyvaudama BTV konkurse „Muzikinė kaukė“ Milita įspūdingai persikūnijo į Mią, Whitney Houston ir kitas garsias Lietuvos bei užsienio dainininkes.

Simpatijų – daug, tačiau pagrindinį prizą pelnė aktorė Lina Rastokaitė. Nors triumfuoti tąkart ir nepavyko, su muzika visą gyvenimą susieti norinti Milita neabejoja, kad jos kelyje dar bus pergalių.

„Per daug skiriu muzikai ir kūrybai laiko, kad taip lengvai ją paleisčiau“, – sakė ne viename vaikų muzikos konkurse prizines vietas nuskynusi dainininkė.

Iš žinomų pedagogių Nijolės Maceikaitės ir Rositos Čivilytės dainavimo paslapčių išmokusi moksleivė šiuo metu daug laiko skiria repeticijoms ir dainų įrašams.

Su atlikėja dirba muzikos prodiuseris Benas Ivanovas – roko grupės „The Local Legends“ lyderis, šiuo metu studijoje talkinantis ir merginų popgrupei „Pinup Girls“.

„Noriu rasti savo muzikinį veidą, stilių, kuris man labiausiai tinka. Nereikia skubėti – į sceną noriu žengti tvirtai, gerai pasirengusi“, – sakė atlikėja.

Naujausias P.Skrabytės įrašytas kūrinys „Nuostabi diena“, N.Bartaškos sudainuotas armėno Aramo MP3 kūrinys „Not Alone“ ir M.Daikerytės pasirodymas šių metų „Eurovizijos“ atrankoje:

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.