Albumo apžvalga. „ba.“ „Rasti / Pasiklysti“

Albumo viršelis.
Albumo viršelis.
Daugiau nuotraukų (1)

Ramūnas Zilnys

Jun 5, 2015, 9:28 PM, atnaujinta Nov 24, 2017, 3:18 AM

Beno Aleksandravičiaus ir Jono Butvydo dueto „ba.“ dainas paaugliai šimtus tūkstančių kartų suka internete, noriai iškeičia trejus pietus į šią kompaktinę plokštelę, o po koncertų veržiasi su jais darytis asmenukes. Kaip ši gerokai „priplaukusi“ muzika rado tokį atgarsį jaunojoje didmiesčių kartoje – šiokia tokia mįslė.

Įtikinamiausias paaiškinimas – paaugliai tiesiog pavargo nuo muzikinės „plastmasės“, mikrofonus scenoje kone čiulpiančių merginų ir kompiuteriu pagražintų nuotraukų. Liesas, niūroko žvilgsnio Benas su savo rėksmingu vokalu ir melodingais „indie“ garsais pasitaikė pačiu laiku. Kaip ir jo keistenybės – kai kurių dainų tekstams užtenka šešių eilučių, kurios kartais nebūtinai dera viena prie kitos.

Didžiausia įdomybė – kiek kitoks skambesys, nei girdėjome svajingame hite „Sugebėt pasikeist“ (ši daina čia įdėta tik kaip papildomas kūrinys). Daugumoje kitų albumo dainų „ba.“ – kur kas griežtesni, ypač – kūrinyje „Aš pats esi“, kur beveik gali patikėti, kad turi reikalą su sunkiojo roko grupe (panašiai pamanė ir „Tallinn Music Week“ festivalyje susirinkę ekspertai, po „aklos“ perklausos pradėję filosofuoti apie metalo festivalius).

Kartais gitaros čia šuoliuoja su pankiškais ritmais („Klaidos“), kartais – skamba kone gedulingai (titulinė daina). Aistros daug. Beno balsas beveik be išimčių – toks, lyg nuo tų pro lūpas iškoštų eilučių priklausytų visas jo gyvenimas.

Kai kas jau sako, kad jis yra tai, kas prieš 25 metus paaugliams buvo Andrius Mamontovas. Galima suprasti – daina „Į mane“ neša tokį patį poetišką liūdesį, tapusį Lietuvos scenos lyderio arkliuku.

Tikriausiai „ba.“ – sutrikusios, ironiškos, kiek pasipūtusios, nuliūdusios, vietos ieškančios Lietuvos jaunos kartos balsas. Skeptikai galbūt pasiges muzikinio virtuoziškumo, bet ne jis yra raktas į šios grupės kūrybą. Paaugliai ir taip klausysis, o tėvams irgi verta išgirsti – ir ne tik dėl to, kad suprastų, kas dedasi jų atžalų makaulėse. Geresnio alternatyvios muzikos įrašo per pastaruosius keletą metų Lietuvoje neteko girdėti.

Įvertinimas – 8 iš 10. „ba.“ daina „Aš pats esi“:

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.