Virš užsienyje išgarsėjusio M. Adomaičio galvos – tamsūs debesys

Ten Walls slapyvardžiu muziką kuriantis 32-ejų lietuvis Marijus Adomaitis – žymiausias mūsų šalies elektroninės muzikos atlikėjas, kuriam jau porą metų atviros didžiausių pasaulio klubų ir festivalių durys. Tačiau panašu, kad hito „Walking With Elephants“ autoriaus karjerai ir reputacijai iškilo grėsmė – dėl homofobiškų komentarų pirmadienį jo pasirodymų atsisakė keli dideli Vakarų festivaliai, apie lietuvio sukeltą skandalą skelbia BBC, „The Guardian“, „Billboard“ ir kiti didieji žiniasklaidos kanalai.

M.Adomaitis – Ten Walls po skandalingo jo paskyroje atsiradusio pareiškimo sulaukė daug kritikos.<br>Nuotr. iš asmeninio albumo
M.Adomaitis – Ten Walls po skandalingo jo paskyroje atsiradusio pareiškimo sulaukė daug kritikos.<br>Nuotr. iš asmeninio albumo
Pasipiktinimą sukėlęs tekstas M.Adomaičio paskyroje feisbuke.
Pasipiktinimą sukėlęs tekstas M.Adomaičio paskyroje feisbuke.
Daugiau nuotraukų (2)

Ramūnas Zilnys

Jun 8, 2015, 2:22 PM, atnaujinta Nov 23, 2017, 6:26 PM

Pernai jo kūrinys „Walking With Elephants“ pakilo į šeštąją populiariausių Didžiojoje Britanijoje kūrinių sąrašo vietą, metų pabaigoje tarptautinė žiniasklaida lietuvį šlovino kaip vieną ryškiausių metų atradimų. Šįmet jis net atsidūrė ant populiaraus elektroninei muzikai skirto žurnalo „DJ Mag“ viršelio – to nėra pavykę pasiekti nė vienam lietuviui.

Lietuvoje jo talentas irgi įvertintas – sausį įvyko įspūdingas Ten Walls šou Vilniuje, be to, kūrėjas M.A.M.A. ceremonijoje pelnė Metų vaizdo klipo ir Metų elektroninės muzikos atlikėjo apdovanojimus.

Tačiau praėjusią savaitę asmeninėje M.Adomaičio paskyroje feisbuke atsirado įrašas, kurį cituoja vis daugiau užsienio naujienų portalų. Stulbinamoje tiradoje buvo rašoma apie toleranciją tam tikrai žmonių „veislei“, kuri čia pat buvo prilyginta pedofilams. Nors žodžiai „gėjus“ ar „lesbietė“ tekste su daug gramatikos klaidų nepavartoti, buvo akivaizdu, kad kalbama būtent apie lytines mažumas.

Žinutė iškart sukėlė šurmulį internete – nepraėjus nė valandai, ji dingo iš feisbuko, tada paskyroje atsirado daug nerišlių ženklų. Įspūdis – lyg paskyra būtų „nulaužta“ programišių.

Netrukus M.Adomaitis čia pat parašė, kad atsiprašo: „Norėčiau visų atsiprašyti dėl „posto“, atsiradusio mano paskyroje. Labai apgailestauju dėl jo žeidžiančio turinio, kuris neatspindi mano tikrosios nuomonės“. Daugiau šios situacijos jis nekomentavo, nepaaiškino, ar įžeidžiamą tekstą rašė pats.

Tokio M.Adomaičio paaiškinimo nepakako – apie lietuvio „antigėjišką išpuolį“ jau rašo „Resident Advisor“, „Factmag“ ir kitos žinomos užsienio interneto svetainės.

Popiet lietuvis sulaukė skaudaus smūgio – Didžiojoje Britanijoje rugpjūčio pabaigoje vyksiantis legendinis šokių muzikos festivalis „Creamfields“ paskelbė, kad atsisako numatyto Ten Walls pasirodymo.

„Gerbiame žodžio laisvę, bet Ten Walls pasisakymai apie gėjus yra labai įžeidžiami ir neatspindi mūsų festivalio dvasios“, – oficialioje interneto svetainėje paskelbė festivalio rengėjai.

Po pusvalandžio tą patį paskelbė vieno svarbiausių Europoje elektroninės muzikos festivalių „Sonar“, kuris kitą savaitę vyks Ispanijoje, rengėjai. Ten Walls buvo renginio programoje, tačiau dėl homofobiškų komentarų yra išbrauktas ir festivalyje nebelaukiamas.

Atlikėjo paskyras socialiniuose tinkluose užplūdo žinutės, kuriose lietuvis smerkiamas ir raginama neiti į jo pasirodymus. Taip pat plinta raginimai rašyti protesto laiškus festivalių ir klubų, į kuriuos pakviestas lietuvis, organizatoriams, kviečiant atšaukti jo pasirodymus.

„Tai nesuvokiama. Jis ketina groti San Fransiske, kur tikrai daug homoseksualių jo muzikos gerbėjų. Tai būtų visiškai netinkama“, – rašo vienas feisbuko vartotojas.

Kitas ironizuoja, kad M.Adomaitis šią vasarą ketina groti Ibisos saloje, kurios klubuose šėlsta daug homoseksualų: „Bet jis turbūt gros kokioje labai heteroseksualioje vietoje, be jokių rožinių lempučių“.

Atsirado ir piktų pokštų – internetiniame muzikos įrašų kataloge „Discogs“ kažkas M.Adomaičio nuotrauką pakeitė į pornografinę nuogo vyro fotografiją.

Ryškų protestą prieš lietuvio paskyroje atsiradusius žodžius jau pareiškė britų elektroninės muzikos prodiuseris Fort Romeau, šių metų lapkritį ketinęs kartu su Ten Walls groti žinomoje Londono salėje „Koko“.

Jis paskelbė, kad atsisako dalyvauti šiame pasirodyme. „Vieno koncerto atšaukimas nepakeis pasaulio, bet tai – asmeninis baimės ir netolerancijos atmetimas“, – paskelbė britas.

Kitas žinomas britų elektroninės muzikos duetas „Optimo“ socialiniuose tinkluose išplatino nuotrauką, kurioje pavaizduota sulaužyta Ten Walls plokštelė.

Įtakingas žurnalas „Mixmag“ straipsnį apie Ten Walls išpuolį feisbuke pristatė lietuviui skirtais žodžiais: „Gėda tau“. Lietuvio vardą iš savo atstovaujamų klientų sąrašo, skelbiamo internete, ištrynė jo reikalus iki šiol prižiūrėjusi didelė tarptautinė agentūra „Coda“, vėliau paskelbusi, kad nutraukia bendradarbiavimą su M.Adomaičiu.

Pirmadienio popietę oficialioje Ten Walls paskyroje atsirado M.Adomaičio paaiškinimas anglų kalba.

Atlikėjas prisipažino, kad praėjusią savaitę feisbuke parašė tai, kas yra blogai ir nepriimtina.

„Niekada nenorėjau nieko įžeisti. Mane labai nuliūdino tai, kas įvyko, noriu atsiprašyti visų, kuriuos nuvyliau, ypač – mano draugų gėjų bendruomenėje. Man reikia pertraukos, atšaukiu savo būsimus pasirodymus“, – parašė Marijus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.