Albumo apžvalga. „Garbanotas bosistas“ „Above Us“

Albumo viršelis.
Albumo viršelis.
Daugiau nuotraukų (1)

Ramūnas Zilnys

Jun 16, 2015, 8:46 PM, atnaujinta Nov 22, 2017, 1:20 AM

Grupė „Garbanotas bosistas“ nuo pat karjeros pradžios atrodo gimusi bent keturiais dešimtmečiais per vėlai. Debiutinis „pilnametražis“ jos albumas „Above Us“ – dar vienas priminimas, kad šie keturi vaikinai puikiai jaustųsi svaigių dūmų ir gėlėtų marškinių eroje.

Jei prieš trejus metus išleistame minialbume „Venera“ grupė meldėsi „Led Zeppelin“ ir Jimi Hendrixo sieloms, dabar jų muzika atrodo kiek švelnesnė ir įgijusi daugiau spalvų.

Psichodelinės, „priplaukusios“, liūliuojančios, smarkiai apvoliotos garso efektų prieskoniuose – tokios yra šios aštuonios dainos, jau pristatytos ne tik Lietuvoje, bet ir britų festivaliuose „The Great Escape“ bei „Liverpool Sound City“.

Beveik visi kūriniai slenka tingoku ritmu, specifinis aukštas vokalisto Šarūno Joneikio balsas kartais skamba lyg iš akvariumo. Į didžiąją dalį kūrinių įpinti smagūs jo brolio Manto pasižaidimai gitara – žodžiu, viskas čia kaip iš septintojo dešimtmečio pabaigos britų ar amerikiečių hipsterių susirinkimų.

Muzika, kurios nelabai pavyks paniūniuoti, tačiau užsimerkus jūsų mintyse ji nupieš tokius keistus piešinius, kad bus sunkoka sugrįžti į tikrovę. Stipriausi kūriniai albume – ilgesingi „Hound Dog“ ir „Autumn Leaves“, bet iš konteksto neiškrenta nė viena daina, net ir lietuviškai (visa kita čia – angliškai) sudainuotos „Grįžkit iš toli“ ir „Gėlėta suknia“.

Tiesą sakant, tik jos ir primena, kad reikalą turime su muzika iš Lietuvos – dar visai neseniai niekam nebūtų šovę į galvą, kad tokia kūryba ne tik gali gimti jaunų lietuvių galvose, bet ir didmiesčiuose privilioti pilnas sales žiūrovų.

Dar vienas jos bruožas – jokios agresijos ar apsimestinio kietumo. Pirmo albumo kūrinio pavadinime esantis žodis „trippy“ yra susijęs su apsvaigimu. Albumo viršelyje – paparčiai. Nežinia, ar „Garbanotas bosistas“ rūkė būtent juos, ar kažką kita, bet koks skirtumas. Su ar be nelegalių medžiagų, grupė sukūrė vieną įdomiausiai skambančių Lietuvos muzikos albumų šįmet. Įvertinimas – 9 iš 10. Daina „Gėlėta suknia“ iš albumo „Above Us“:

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.