Muzikos festivalių Lietuvoje – per akis. Kurį rinksitės jūs?

Muzikos festivaliuose vasaros savaitgalius leisti pamėgę lietuviai ir šįmet turi iš ko rinktis – gamtoje išsibarstę renginiai turėtų įtikti įvairaus skonio žiūrovams.

Vos prieš kelias savaites „Euroviziją“ laimėjęs švedų dainininkas M.Zelmerlöwas pakviestas į festivalį „Granatos Live“.<br>AP nuotr.
Vos prieš kelias savaites „Euroviziją“ laimėjęs švedų dainininkas M.Zelmerlöwas pakviestas į festivalį „Granatos Live“.<br>AP nuotr.
Karklėje grosiantys britai „Rudimental“ – viena šių dienų jaunimo mėgstamiausių grupių.
Karklėje grosiantys britai „Rudimental“ – viena šių dienų jaunimo mėgstamiausių grupių.
Daugiau nuotraukų (2)

Ramūnas Zilnys („Lietuvos rytas“)

Jun 20, 2015, 9:37 PM, atnaujinta Oct 30, 2017, 2:05 AM

Nuo metalistų iki „Eurovizijos“ hitų gerbėjų – ką nors sau įdomaus Lietuvos muzikos festivaliuose gali surasti visi.

Prieš keletą metų prasidėjusi festivalių karštinė ir toliau liepsnoja – išnykusių renginių vietą užima nauji, rengėjai kuria vis garsesnius reklamos šūkius ir pešasi dėl užsienio atlikėjų, kurių vasarą prisivilioti vis sunkiau.

Žymus britų prodiuseris Harvey Goldsmithas neseniai pareiškė, kad muzikos festivalių era Didžiojoje Britanijoje eina prie pabaigos, mat tiesiog nebepakanka gerų atlikėjų, kurie galėtų užpildyti scenas, o žiūrovų niekas nebestebina. Lietuvai ši problema, regis, negresia – tūkstančiai žmonių vasaros savaitgaliais traukia į renginius, tarp kurių jau lengva pasiklysti. „Lietuvos rytas“ siūlo žvilgtelėti į svarbiausius šią vasarą vyksiančius muzikos festivalius ir pasirinkti sau tinkamiausią.

Trečiasis sprogimas. Liaudies buities muziejuje Rumšiškėse festivalis „Granatos Live“ pirmą sykį buvo surengtas 2013-aisiais ir iškart sulaukė maždaug 7 tūkstančių žiūrovų. Jo rengėjai jau tada paskelbė, kad jis vyks mažiausiai trejus metus.

Vaizdinga aplinka, Kauno marių paplūdimys, galimybė mažiau nei per valandą atvykti iš Vilniaus ir Kauno, į jaunus žiūrovus orientuota programa – svarbiausi liepos 31–rugpjūčio 2 d. vyksiančio festivalio koziriai.

Pernai „Granatos Live“ sulaukė kritikos dėl nepatogaus patekimo į festivalio vietą ir susidariusių eilių – šįmet pažadėta šias problemas išspręsti.

Atlikėjai šįmet parinkti tokie, kad vėl pirmiausia suvirpino moksleiviško ir studentiško amžiaus klausytojų širdis – „Grammy“ laimėjusi šokių muzikos grupė „Clean Bandit“, pernai išgarsėjusi modernaus soulo grupė „Jungle“, dainininkė Jessie Ware (visi šie atlikėjai – iš Didžiosios Britanijos), taip pat lietuviškos jaunimo muzikos žvaigždynas (nuo GJan iki Leono Somovo ir Jazzu), dar keli įdomūs atlikėjai iš užsienio ir prieš porą dienų atskleista „razina“ – šiais metais „Euroviziją“ laimėjęs švedas Månsas Zelmerlöwas.

Tiesa, tai – dar ne viskas. „Granatos Live“ rengėjai šįmet nusiteikę rimtai – „Lietuvos ryto“ žiniomis, dar išgirsime naujienų apie į festivalį atvykstančius žinomus užsieniečius.

Sėkmės istorija prie jūros. Festivalis „Karklė Live Music Beach“ per keletą metų tapo populiariausias Lietuvoje – toks, į kurį bilietai graibstomi dar nepaskelbus programos, o rengėjai sau gali leisti nepaskelbti, jog, pavyzdžiui, gros ir Andrius Mamontovas, – kartą jis čia pasirodė kaip slaptas svečias.

Pernai šis džiaugsmo savaitgalis daliai publikos apkarto ir patyrė įvaizdžio krizę. Užgriuvus liūtims, plaukė žiūrovų palapinės, renginio vieta virto purvo vonia, blogi orai sutrikdė kai kuriuos pasirodymus, po renginio pasipylė kritika, esą Karklės festivalio rengėjai nebuvo pasiruošę gamtos akibrokštui, o žiūrovų į teritoriją buvo įleista per daug.

Šįmet šio festivalio rengėjai pažadėjo sumažinti žiūrovų skaičių ir imtis visų priemonių, kad jie jaustųsi patogiai. Tikėtina, kad taip ir bus, o paskelbta programa nudžiugino daugelį. Rugpjūčio 14–16 dienomis Karklėje koncertuos jaunimo dievinama britų grupė „Rudimental“, tos pačios šalies atlikėjai Example’as ir Marlonas Roudette’as, publikos numylėtiniai islandai „GusGus“, Kanados elektroninės muzikos žvaigždė Tiga, buvęs „The Prodigy“ narys Leeroy Thornhillas, „Antis“, Marijus Mikutavičius ir daugelis kitų. Bene įspūdingiausias festivalių dalyvių sąrašas šią vasarą.

Šėlionės saloje. Festivalis „Galapagai“ šįmet kiek pakeitė savo datą – nebebus rengiamas pirmąjį rugpjūčio savaitgalį, kai tenka kaktomuša konkuruoti su „Granatos Live“.

Tikėtina, kad šis sprendimas bus naudingas abiem renginiams, taip pat žiūrovams, nes jiems nereikės rinktis vieno iš dviejų.

Muzika, maudynės ežere, jaukus Zarasų miestas ir atmosfera be pretenzijų – tai liepos 24, 25 d. rengiamo festivalio privalumai.

Šįmet gana ryškus jo akcentas – hiphopo muzika. Į festivalį ne tik atvyksta šio žanro žvaigždės „Mobb Deep“ iš JAV, bet ir visa lietuviško repo rinktinė su „G & G Sindikatu“ priešakyje.

Tarp kitų užsienio žvaigždžių – prieš keliolika metų išgarsėję britai „Toploader“, Lietuvoje jau ne sykį viešėjęs britų žmogus-orkestras The Petebox, taip pat australų grupės „Pendulum“ didžėjai. Kaip ir „Granatos Live“, „Galapagai“ turės „eurovizinį“ akcentą – pasikvietė latvių dainininkę Aminatą, kuriai Lietuva šiemet konkurse skyrė daugiausia balų.

Bliuzo citadelė. Daugiau nei 20 metų rengiamos Bliuzo naktys – vienintelis Lietuvoje šio žanro festivalis. Bet tai, kad nėra konkurencijos, nereiškia, jog jis ramiai miega ant laurų.

Kasmet keletą tūkstančių žiūrovų į Lūksto ežero pakrantę Varniuose priviliojantis renginys garsėja bohemiška dvasia ir pastovumu. Nemažai žiūrovų čia keliauja šeimomis.

Pernai Bliuzo naktys per plauką išvengė skandalo – festivalyje grojo JAV aktorius Stevenas Seagalas, kurio simpatijos Vladimirui Putinui privertė atšaukti vos mėnesiu vėliau suplanuotą pasirodymą Estijoje.

Šįmet tokių skandalingų asmenybių renginyje nebus, bet liepos 3, 4 d. čia pasirodys padūkę suomiai „Steve’n’Seagulls“, bandžomis grojantys AC/DC ir kitų metalo žvaigždžių dainas, akordeonistas iš JAV Dwayne’as Dopsie, vokalistė Justina Lee Brown ir daug kitų žvaigždžių.

Metalistams ir ne tik jiems. Anykščiuose rengiamam festivaliui „Velnio akmuo“ prilipo metalistų šventės etiketė ir kiek komiškas konfliktų su vietiniais kunigais, renginyje įžvelgusiais satanizmą, šešėlis.

Viso to festivalio rengėjai stengiasi atsikratyti – festivalio pavadinimas oficialiai pakeistas į anglišką „Devilstone“, jau ne pirmus metus programa irgi sukama į įvairovės pusę.

„Purvinos melodijos ir garso sienos. Sunkios natos, kreivi sapnai ir svajingi vaizdai“, – taip save pristatantis festivalis liepos 16–19 d. į Dainuvos slėnį pakvietė įvairių alternatyviosios muzikos žanrų atlikėjus – nuo metalo žvaigždžių „Marduk“ ir „Katatonia“ iki „stoner“ roko atlikėjų „Stoned Jesus“ ir „Greenleaf“.

Tradicijų prieskonis. Savitos muzikos ir šiuolaikinės baltų kultūros festivaliu“ save vadinantis „Mėnuo Juodaragis“ šiemet bus rengiamas 18-ą kartą.

Rugpjūčio 28–30 dienomis Zaraso ežero saloje žiūrovų laukia ne tik muzika, bet ir amatų dirbtuvės, filmų peržiūros, paskaitos – renginys kasmet privilioja ir daug šeimų su vaikais.

Tarp jau paskelbtų atlikėjų – lietuviško folkroko atlikėjai „Atalyja“, buvęs grupės „Airija“ lyderis Darius Mileris-Nojus, ritualinės „dark ambient“ muzikos atlikėjai „Shadow Biosphere“ iš Didžiosios Britanijos, Kolumbijos grupė „La Chiva Gantiva“.

Baltų kultūros prieskoniu didžiuojasi ir Žagarėje birželio 26, 27 dienomis vyksiantis festivalis „Kilkim žaibu“. Pavyzdžiui, minėdami baltų genčių brolybę, grupės „Skylė“ nariai pagros ir padainuos su latviais „Skyforger“ – lietuvių, latvių, prūsų kalbomis.

Bardų netikėtumai. Kulautuvoje dainininko Virgio Stakėno ir jo bendražygių pastangomis kasmet susirenka įspūdinga minia žiūrovų, kurie gali mėgautis nemokamais žinomų bardų pasirodymais.

Išskirtinis liepos 11-ąją vyksiančio vienos dienos festivalio „Akacijų alėja“ bruožas – į bardų vaidmenį įsijaučiantys atlikėjai, paprastai siejami su kitais muzikos stiliais.

Pavyzdžiui, šįmet greta paties V.Stakėno, aktoriaus Vlado Bagdono, Vido Bareikio ar Alinos Orlovos į sceną žengs ir „Eurovizijoje“ dainavęs Vaidas Baumila.

Elektroniniai ritmai. Paskutinį birželio savaitgalį Pakretuonėje vyksiantis festivalis „Sūpynės“ jau turi didelį gerbėjų ratą, kurį šįmet ketina džiuginti Ryano Elliotto, Erico Cloutier, „Broken English Club“ ir kitų ne tik užsienio, bet ir Lietuvos elektroninės muzikos atlikėjų bei didžėjų pasirodymais.

Ryškų elektroninės muzikos antspaudą turi ir liepos 30–rugpjūčio 3 dienomis Ežeraičio miške, prie Spenglos ežero (Valkininkų r.), vyksiantis festivalis „Yaga Gathering“. Jis pristatomas ir kaip alternatyvaus gyvenimo būdo renginys, siūlo ne tik muziką, bet ir, pavyzdžiui, proto lavinimo technikos pratybas. Muzikinė dalis irgi įdomi – nuo britų „Juno Reactor“ iki lietuvių „Without Letters“.

Komerciškesnis ir jaunimui skirtas atrodo festivalis „Radistai Village“, kurio šeimininkai Jonas Nainys ir Rolandas Mackevičius į Grabuosto ežero salą (Molėtų r.) pakvietė Philipą George’ą, Chrisą Lake’ą, „Sono“ ir kitas šokių muzikos žvaigždes. Festivalis vyks liepos 17–19 d.

Rokas be kompromisų. Pernai po pertraukos grįžęs Roko naktų festivalis sukėlė dviprasmių minčių, kai kone paskutinę akimirką buvo perkeltas iš Varėnos į Zarasus.

Šįmet nesusipratimų nebus – iškart paskelbta, kad gera kieto roko dozė liepos 31–rugpjūčio 1 dienomis bus išdalyta būtent Zaraso saloje. Festivalis dviračio neišradinėja – čia laukiama būtent tų, kurie eina iš proto nuo trankių gitarų garsų, roko ir metalo muzikos. Ryškiausios festivalio žvaigždės – britai „Alestorm“ ir amerikiečiai „Combichrist“, tarp atlikėjų yra ne tik veteranai „Katedra“, „Bix“, „Rebelheart“, bet ir jaunosios kartos rokeriai „Freaks On Floor“, „Monkey Tank“ ir kiti.

Kantri muzikos oazė. Kaip ir Bliuzo naktys, festivalis „Visagino Country“ turi išskirtinę nišą. Vienintelis Lietuvoje kantri stiliaus festivalis rugpjūčio 21, 22 dienomis vyks jau 22-ąjį sykį. Kasmet į jį renkasi kantri gerbėjai ne tik iš Lietuvos, bet ir Latvijos, Baltarusijos, Lenkijos.

Nekintamas festivalio simbolis – Lietuvos kantri muzikos lyderis V.Stakėnas. Į Visaginą vilios ir daug žinomų atlikėjų iš užsienio – australės „Baylou“, amerikiečių atlikėjai Texas Martha, Jamesas Lannas ir „The House Of Twang“, švedai „Country Circus“ ir kiti. Jeigu Visaginą norite aplankyti sykį per metus, šis savaitgalis – pats tinkamiausias.

Staigmenos ir mįslės. Nors Lietuvos festivalių rinka atrodo persotinta, atsiranda ambicingų naujokų. Ryškiausias jų – festivalis „Newman“, liepos 3–6 d. vyksiantis Druskininkuose.

Berlyne dirbantys festivalio rengėjai į Lietuvos kurortą pakvietė ne tik įvairių sričių menininkų, bet ir alternatyviosios muzikos gurmanams žinomų atlikėjų – nuo britų „Micachu and the Shapes“ iki amerikiečių instrumentininko Jameso Pantso.

Kol kas pati didžiausia intriga – ką šįsyk sumanys Vilniuje rengiamo festivalio „Loftas Fest“ komanda.

Menų fabriko „Loftas“ teritorijoje ankstesniais metais jų kvietimu koncertavo Kelis, „Hercules & Love Affair“, „Darkside“, „Toro Y Moi“ ir kiti žinomi užsienio atlikėjai. Renginys vyks rugpjūčio 28–30 dienomis, bet kol kas neatskleistas nė vienas jo programos dalyvis.

Išlikti nepavyko

Vienu didžiausių festivalių sezono skandalų pernai tapo į Latviją perkeltas elektroninės muzikos renginys „Satta Outside“. Žiūrovai piktinosi prastu organizavimu, kai kurie žadėti užsienio atlikėjai neatvyko, kiti piktinosi nesumokėtais honorarais. Po kritikos lavinos festivalio rengėjai paskelbė, kad jei „Satta Outside“ dar sugrįš, jis bus kitoks. Tačiau atrodo, kad pernykštės nesėkmės tapo festivalio laidotuvių giesme – šiais metais jis neberengiamas.

Šįmet nesugrįžo ir „Tamsta muzika“ – nemažą gerbėjų būrį turėjęs, bet pernai vasarą nerengtas muzikos festivalis, kuriame dominavo Lietuvos atlikėjai. Padaryti pertrauką jo rengėjai nusprendė, kai iš Varėnos į Trakus 2013-aisiais persikėlęs renginys nesulaukė planuoto žiūrovų skaičiaus. Nors žadėta, kad 2015-aisiais „Tamsta muzika“ sugrįš, šio renginio fronte – tylu.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.