Rimtų sunkumų patyrusi A. Pilvelytė: „Jie manęs negali palaužti“

„Nesu sugniuždyta“, – tvirtino Aistė Pilvelytė (35 m.). Žinoma atlikėja, išgyvenusi nelengvą laikotarpį, vėl šypsosi, koncertuoja ir po ilgos pertraukos brandina naujo albumo planus.

Šįmet LRT televizijos konkurse „Dainų daina“ Aistė atliko L.Žiulpos dainą „Šiurpuliukai“.<br>T.Bauro nuotr.
Šįmet LRT televizijos konkurse „Dainų daina“ Aistė atliko L.Žiulpos dainą „Šiurpuliukai“.<br>T.Bauro nuotr.
A.Pilvelytė: „Pramogų pasaulio naujokai dėl nesėkmių dažnai pradeda gerti vaistus ar alkoholį. O aš manau, kad po tamsių akimirkų visada ateina šviesios.“<br>K.Būtos nuotr.
A.Pilvelytė: „Pramogų pasaulio naujokai dėl nesėkmių dažnai pradeda gerti vaistus ar alkoholį. O aš manau, kad po tamsių akimirkų visada ateina šviesios.“<br>K.Būtos nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Ramūnas Zilnys („TV antena“)

Jun 27, 2015, 7:22 PM, atnaujinta Oct 29, 2017, 2:22 AM

Populiarūs TV projektai, ne vienas „Eurovizijos“ atrankos šturmas, koncertai, dėmesys – visa tai daug metų buvo Aistės kasdienybė.

Tai niekur nedingo. Tačiau jokios paslapties – pastaruosius keletą metų antraštės apie ją dažniausiai nebuvo susijusios su muzika. Ir skelbė ne pačius linksmiausius dalykus.

Skyrybos, paskelbtas bankrotas dėl anksčiau paimtų didelių paskolų, galiausiai – naujojo mylimojo Davido Šamrajaus teismas dėl nemalonaus praeities epizodo, jam skirta bauda dėl narkotikų įgijimo ir vartojimo. Pakankamai skaudžių smūgių, kad būtų galima pulti į neviltį, tačiau Aistė neabejoja, kad vėl išėjo į šviesų gyvenimo ruožą.

Šią savaitę radijo stotims pristatyta po ilgos pertraukos įrašyta jos daina „Šiurpuliukai“, mintyse sukasi planai, susiję su albumu, galbūt – ir su „Eurovizijos“ atranka.

Pati Aistė skaičiuoja, kad scenoje yra nuo šešerių. Paradoksas, bet per visą tą laiką išleisti tik du dainininkės albumai.

Antrasis, pavadintas „Meilė dar gyva“, pasirodė 2007-aisiais. Per prabėgusius aštuonerius metus spėjo susiburti ir išsiskirstyti mažiausiai keletas populiarių Lietuvos grupių, įvyko dveji prezidento rinkimai, Lietuvos krepšinio rinktinė laimėjo tris pasaulio ir Europos čempionatų medalius.

„Tokia ilga pertrauka tikrai neatsirado specialiai. Tiesiog gyvenimas – ne tik muzika. Vis dėlto tikiuosi dabar jau rimtai imtis albumo reikalų“, – pasakojo Aistė.

Norą kurti naują dainų porciją pažadino pašnekesiai su kompozitoriumi Laimonu Žiulpa – „Pikaso“ ir kitų populiarių atlikėjų hitų autoriumi.

Šįmet Aistė pasirodė LRT televizijos konkurse „Dainų daina“ – atliko Laimono parašytą dainą „Šiurpuliukai“, bet jų pažintis siekia kur kas senesnius laikus.

Dar 2008-aisiais A.Pilvelytė su Romu Bubneliu laimėjo televizijos konkursą „Žvaigždžių duetai“. Jame atliko ir L.Žiulpos sukurtą dainą „Mylėk mane“.

„Manau, ji smarkiai prisidėjo prie tos pergalės. Prieš kiek laiko pasikalbėjome ir supratome vienas kitą. Taip ir kilo mintis kurti albumą. Jau rašomos kitos dainos. Ne nuo manęs vienos priklauso, bet tikiuosi, kad per metus jis atsiras“, – svarstė Aistė.

Ji yra dainavusi popmuziką, roką, miuziklų arijas, net buvo sukūrusi projektą, kuriame atliko Amerikos scenos deivės Cher dainas.

Tačiau žiūrovai Aistę pirmiausia įsivaizduoja kaip stiklą trupinančių galingų baladžių atlikėją. Stereotipas, kuris jai kelia šypseną. Nors iš tiesų reikalai dėl muzikos pasirinkimo – kur kas sudėtingesni.

„Kada tu baigsi su tuo savo menu? Žiūrovams reikia paprastesnių dalykų“, – tokią pastabą iš labiau patyrusių Lietuvos atlikėjų Aistė girdėjo ne sykį ir ne du.

„Jei išties dainuočiau tai, ką labiausiai noriu, tikriausiai turėčiau nedaug klausytojų. Man labai patinka rokas. Kai pasirodžiau viename iš TV projektų, vienas žmogus pasakė, kad man tik tokią muziką ir reikia dainuoti.

Aš nemažai koncertuoju ir jaučiu, kad roko nori nedaug žmonių. Reikia šiek tiek pataikauti publikai. Ir nesakau, kad tai blogai.

Žinau mažiausiai kelis atlikėjus, kurie dainavo popsą, buvo populiarūs, o tada nuėjo į sudėtingesnę pusę – jų klausytojų ratas žymiai sumažėjo. Kadaise ir pati sakiau, kad dainuosiu tik tai, kas man patinka, taip dažnai kalba jauni atlikėjai. O paskui supratau, kad reikia paisyti publikos norų“, – atviravo Aistė.

Popmuzika, bet nekvaila – tokį savo repertuarą norėtų matyti Aistė. Būtent tokį dabar stengiasi atlikti koncertuose.

„Gyvenu tarp Vilniaus ir Klaipėdos. Vasarą, žinoma, esu pajūryje, juk čia persikelia visos pramogos.

Turime programą su Ruslanu Kirilkinu, per savaitę koncertuojame 3–4 kartus – Palangoje, Šventojoje, Klaipėdoje. Sekasi gerai – gėlių, komplimentų netrūksta. Visą vasarą dirbsime kartu, bet turime planų kartu įrašyti ir dainą – jau yra vienas žinomas kūrėjas, kuris nori ją parašyti“, – džiaugėsi Aistė.

Žiūrovų dėmesys niekur nedingo, nors kartais atrodo, kad A.Pilvelytė visiškai ignoruoja dabartines pramogų verslo taisykles ir nesistengia atkreipti į save dėmesio.

„Taip, net gavau velnių nuo vieno pažįstamo, kad nededu į feisbuką nuotraukų iš koncertų, nesistengiu ten reikštis. Aš tiesiog nenoriu daryti taip, kaip daro visi.

Manau, muzikos pasaulio žmonės, kurie žino savo galimybes, pakankamai gerai atlieka savo darbą, pernelyg į eterį nelenda ir nedaro reklamos iš nieko. Gražiai sau dirba, ir tiek. Koncertuoja, turi savo klausytojų.

Pas mus atlikėjų, kurie gerai dainuoja, kurių platus diapazonas, yra vienetai. O tų, kurie gerai atrodo, bet dainuoja nedaug, yra nemažai.

Aš labai pasitikiu savimi, savo jėgomis, balsu, turiu praktikos ir ramiai darau savo“, – kalbėjo dainininkė.

Eurovizija“ – tema, kuria Aistė galėtų kalbėti ilgai. Dainininkė – nacionalinių Lietuvos atrankų į didžiausią Europos dainų konkursą rekordininkė. Dalyvavo devynis sykius, bet į „Euroviziją“ taip ir neišvyko.

Šių metų atrankoje į konkursą jos nebuvo, bet prieš metus Aistė bandė laimę ir iškrito dar atrankos pradžioje.

„Jei atrankos taisyklės nesikeis, nebedalyvausiu. Jei keisis, drąsiai eisiu. Norėčiau ateiti ir tiesiog atlikti dainą, kurią matyčiau „Eurovizijoje“, pademonstruoti, ką per tris minutes norėčiau parodyti tame konkurse.

Bet pusę metų dainuoti kitų kūrinius, lietuviškus ir užsienio hitus, kad šį tą įrodyčiau? Tai tiesiog ne man“, – prisipažino dainininkė.

Vadinasi, devyni iki šiol kelialapio neatnešę bandymai nenužudė noro mėginti dar sykį?

„Ne. Jaučiu, kad tai nebaigtas reikalas, kurį reikia pabaigti“, – nusijuokė Aistė.

2010-aisiais ji buvo labai arti tikslo – baladės „Melancolia“ atlikėja buvo laikoma atrankos favorite, bet finale netikėtai pralaimėjo grupei „InCulto“.

Dainininkė sakė turinti žinių, kad vienas komisijos narys jai finale parašė stebėtinai žemą įvertinimą, taip sudaužydamas jos galimybes, tačiau pykčio ant jo nelaikanti.

„Net Andrius Mamontovas yra sakęs – Aistė tais metais buvo prisirpusi „Eurovizijai“. Prie manęs iki šiol gatvėje prieina žmonės ir klausia: „Aiste, kodėl jūsų neišleidžia į tą konkursą?“ Nežinau, ką atsakyti. Tai kažkoks užkeikimas“, – neslėpė dainininkė.

Kol kas atrankos barjero neperžengusi dainininkė nesiliovė domėtis konkursu – šįmet sirgo už Vaidą Baumilą ir Moniką Linkytę, nors didžiausią įspūdį padarė stipri Latvijos atlikėja Aminata.

Lietuvių duetas ją nuteikė gerai. Vis dėlto, Aistės nuomone, daina „This Time“ neatskleidė visų šių dainininkų galimybių.

„Daina – lengva, nesudėtinga. Nebuvo progos parodyti, ką jie išties sugeba. Man sukėlė šypseną, bet gerą šypseną, be jokios ironijos. Jie jauni, tokio amžiaus nuvykti į „Euroviziją“ yra nemažas laimėjimas.

Kita vertus, vien balsu šio konkurso neužkariausi. Turi būti šou, visuma. Kai lietuviai išėjo, buvo liūdna žiūrėti į vaizdo efektus už nugaros.

Suprantu, kad jie tiesiog neturėjo finansinių galimybių, su turtingesnėmis šalimis nepasivaržysi, ta nelygybė jaučiama.

Tiksliai žinau, kad Azerbaidžanas į savo pasirodymą kartą yra investavęs sumą, kuri prilygo daugiau nei milijonui litų. Konkuruoti labai sunku“, – neabejojo Aistė.

Ispanų kompozitorius, su kuriuo bendradarbiavo ankstesnėse konkurso atrankose, A.Pilvelytei kasmet siunčia dainas.

„Bet aš noriu, kad ta daina būtų dar geresnė nei „Melancolia“. Su kitokia eiti tiesiog negaliu“, – ambicijų neslėpė dainininkė.

Jos balse – nesuvaidintas optimizmas, nors dar prieš pusmetį atrodė, kad padėtis ne pati geriausia. Paskelbus bankrotą teismo sprendimu iš uždirbtų pinigų dainininkei penkerius metus liks vos keli šimtai eurų per mėnesį.

Tačiau atlikėja sakė, kad tokia situacija jos negali sugniuždyti.

„Esu stiprus žmogus. Gerai įsivaizduoju, kas mane galėtų palaužti. Jei ne man, o mano vaikui (Aistė augina šešerių metų dukterį Ugnę iš pirmosios santuokos. – Red.) kas nors negera atsitiktų.

O visos kitos problemos, finansinės, gyvenimiškos, manęs nepalauš. Tai išsprendžiami dalykai. Dukra – jautriausia vieta. Ji – mano didžiausias turtas, kurį labai saugau ir myliu“, – tvirtino Aistė.

Šiuo metu ji gyvena kasdieniais rūpesčiais: koncertuoja, keliasi anksti ryte, veda dukterį į darželį, ruošia valgį, repetuoja ir mokosi naujų dainų.

Kai pasipylė antraštės apie bankrotą, Aistė į jas tiesiog nekreipė dėmesio. Sakė, per daug metų pramogų versle išmoko atsiriboti nuo neigiamų dalykų, kurie apie ją kalbami.

„Yra tokių, kurie pramogų pasaulyje tik pradeda suktis, – jie dėl nesėkmių nervinasi, pradeda gerti vaistus ar alkoholį. O aš nereaguoju, perskaitau ir pamirštu. Tiesiog nematau prasmės jaudintis, sveikata brangesnė. Po tamsių akimirkų ateina šviesios – gyvenime taip būna.

Galiu drąsiai pasakyti – mano gyvenime viskas gerai. Visi etapai, net ir sunkiausi, suteikia ištvermės ir kantrybės. Gyvenimas neturi būti paprastas ir labai lengvas.

Kai pasklido žinia apie bankrotą, sulaukiau daugybės nepažįstamų žmonių žinučių – jie klausė patarimo, nes atsidūrė panašioje padėtyje. Prieš septynerius ar aštuonerius metus daug kas Lietuvoje prisiėmė paskolų, o vėliau susidūrė su tokia pat problema. Kiekvienam taip gali nutikti.

Džiaugiuosi, kad mano gyvenime yra muzika. To niekas neatims. Su metais suprantu, kad tai man teikia laimę. Džiaugiuosi, jog kadaise tėvų pati paprašiau, kad nuvestų į muzikos mokyklą. Kūryba, dainavimas – tai mano tikrasis turtas, o ne pinigai“, – nusišypsojo Aistė.

Dėl „Eurovizijos“ – klaustukai

A.Pilvelytė – ne vienintelė Lietuvos atlikėja, užsiminusi, kad dalyvautų „Eurovizijos“ atrankoje, jei jos taisyklės pasikeistų.

Dabartinę atrankos sistemą, kai dainuoti tenka ne tik savo atsineštas, bet ir kitų atlikėjų dainas, šįmet kritikavo Andrius Mamontovas, Edgaras Lubys ir net atrankos laimėtojas Vaidas Baumila. Po „Eurovizijos“ finalo Vienoje dainininkas prisipažino, kad dar sykį varginančio atrankos proceso nenorėtų patirti.

Kad pagal kitokias taisykles galbūt dalyvautų atrankoje, užsiminė ir dainininkas Deivis.

„Eurovizijos“ atrankos į 2016-ųjų konkursą sistema dar nepaskelbta, bet užkulisiuose kalbama, kad tikriausiai bus permainų.

Kol kas svarstoma galimybė suderinti dvi skirtingas sistemas – atrankoje galėtų dalyvauti ir atlikėjai, norintys išbandyti jėgas su skirtingais kūriniais, ir tie, kurie atsineš dainą ir norės atlikti tik ją.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.