Po „Sūpynių“ tragedijos – rimti uždaviniai kitiems festivaliams

Po skaudžių su narkotikais susijusių istorijų elektroninės muzikos festivalyje „Sūpynės“ kitų didelių renginių organizatoriai žada padaryti viską, kad užkirstų kelią nelegaliam svaiginimuisi jų teritorijoje.

Didelių festivalių organizatoriai sieks, kad jų miniose nebūtų kvaišalus vartojančių asmenų.<br>T.Bauro asociatyvi nuotr.
Didelių festivalių organizatoriai sieks, kad jų miniose nebūtų kvaišalus vartojančių asmenų.<br>T.Bauro asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Ramūnas Zilnys („Lietuvos rytas“)

Jul 12, 2015, 6:30 PM, atnaujinta Oct 26, 2017, 3:11 PM

Lietuvą sukrėtusi istorija – iš Švenčionyse prieš dvi savaites vykusio festivalio „Sūpynės“ į ligoninę buvo išvežta narkotikais apsinuodijusių asmenų, o po keleto dienų mirė dar festivalyje į komą panirusi mergina, kurios kraujyje medikai irgi rado narkotikų.

„Tai – smūgis visiems Lietuvos festivaliams, net tiems, kuriuose tokių dalykų nebūna“, – „Lietuvos rytui“ sakė kelių didelių vasaros muzikos renginių vadovai.

Kitą savaitę rengiamas Narkotikų, tabako ir alkoholio kontrolės departamento pasitarimas, kuriame su savivaldybių ir policijos atstovais bus svarstoma, kokių priemonių imtis, kad „Sūpynių“ istorija nepasikartotų.

Užsienyje – laboratorijos

Šį mėnesį Zarasuose vyksiančio muzikos festivalio „Galapagai“, taip pat – Bliuzo ir Roko naktų rengėjas Algirdas Barniškis sakė, kad jį sukrėtė „Sūpynių“ atvejis.

Tačiau jis pabrėžė, kad pagal vieno festivalio pavyzdį negalima vertinti visų.

„Blogiausia, kas gali nutikti – žmonės pradės įsivaizduoti, kad tokie reikalai vyksta visur.

Festivaliai nėra narkomanų irštvos. Juk prie mokyklų vaikams irgi būna pasiūloma narkotikų, bet niekas tada nesako, kad mokyklos – blogis.

Iš patirties sakau – apsaugininkai dažniausiai turi atimti alkoholį, kurį bandoma neteisėtai įsivežti į festivalį, bet su narkotikais reikalų neturėjome, tikiuosi, ir neturėsime“, – sakė A.Barniškis.

Jis priminė, kad apsinuodijimo narkotikais atvejų būna ir dideliuose užsienio festivaliuose – visų įeinančiųjų patikrinti neįmanoma.

„Bet kartais tikrinti bandoma. Mano akimis, dėl narkotikų daugiausia problemų – elektroninės muzikos festivaliuose.

Pats mačiau, kaip viename tokiame renginyje, kuris vyko Anglijoje, buvo prie įėjimo net sumontuota laboratorija, kurioje tikrinti ir žiūrovų įsinešami vaistai“, – pasakojo A.Barniškis.

Reikėtų keisti įstatymus

Kelių festivalių rengėjo nuomone, festivalių darbą palengvintų įstatymai, kurie suteiktų daugiau teisių apsaugininkams, taip pat įpareigotų renginių organizatorius glaudžiau bendradarbiauti su policija.

„Dabar apsaugininkai net neturi teisės paimti įtartino žiūrovo krepšio ir jo nuodugniai patikrinti – turi gauti žiūrovo leidimą.

Bet mes stiprinsime apsaugą kaip įmanydami. Jau kalbėjausi su Zarasų policija – ji prižiūrės tvarką festivalio prieigose“, – sakė „Galapagų“ rengėjas.

Gali kviestis kinologus

„Nė vienas festivalis nenori, kad jame būtų narkotikų. Neabejoju, kad ir „Sūpynės“ nenorėjo. Bet kažkas surado būdų kvaišalų įsinešti“, – sakė Rumšiškėse trečius metus vyksiančio festivalio „Granatos Live“ rengėjas Vaidas Zdancevičius.

Šio festivalio organizatoriai susitiko su Kaišiadorių policija ir tarėsi dėl galimybių užtikrinti maksimalų renginio žiūrovų saugumą, taip pat išvengti net mažiausios tikimybės, kad į renginį pateks nelegalių svaiginamųjų medžiagų. Svarstoma, kad būtų galima pasitelkti ir kinologus su kvaišalus aptikti dresuotais šunimis.

„Bet tai, kas nutiko „Sūpynėse“, yra vienetiniai atvejai, o kasmet Lietuvoje narkotikais apsinuodija daug žmonių, tik tos istorijos taip plačiai nenuskamba.

Dabar ant visų festivalių metamas nemalonus šešėlis, ir tai labai liūdina. Svarbiausia yra švietimas ir aiškinimas, kad narkotikai – blogis, tam reikėtų kuo daugiau dėmesio“, – sakė festivalio rengėjas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.