„Nida Jazz maratonas“ gerbėjus žada užburti nuo pirmojo akordo

Jau 15-asis festivalis „Nida jazz maratonas 2015“ džiazo ir improvizacijų mėgėjus šiemet vėl pasveikins nuo Urbo kalno. Festivalyje muzikuos beveik keturiasdešimt atlikėjų iš daugiau kaip dešimties šalių, rašo dienraštis „Lietuvos rytas“.

Nidoje pasirodysianti atlikėja L.Frazier žada pamėgtų soulo ir fanko stiliaus melodijų dozę.<br>T.Harberts nuotr.
Nidoje pasirodysianti atlikėja L.Frazier žada pamėgtų soulo ir fanko stiliaus melodijų dozę.<br>T.Harberts nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Kamilė Danilevičiūtė („Lietuvos rytas“)

2015-07-30 14:35, atnaujinta 2017-10-22 13:01

„Tradiciškai paskutinę liepos savaitę laukiame visų Nidoje. Esame pasirengę dalytis su džiazo muzikos gerbėjais tuo, ką grojame ir Lietuvos, ir pasaulio scenose.

Šiemet į Neringą atvykstančių muzikantų būrys ypač spalvingas“, – sakė festivalio „Nida jazz maratonas 2015“ prodiuseris Leonidas Šinkarenka.

Nuo liepos 30-osios iki rugpjūčio 1-osios tris vakarus vyksiančius pagrindinius koncertus prie Nidos švyturio pratęs naktiniai pasirodymai Nidos prieplaukoje įsikūrusioje vyninėje, po jų lauks intriguojančios improvizacijų sesijos.

Interneto televizija Lrytas.tv tęsia vasariškų transliacijų maratoną. Šį ketvirtadienį, penktadienį ir šeštadienį kviečiame stebėti tiesiogines transliacijas iš „Nida jazz maratonas 2015“ renginių.

Penkioliktą kartą vykstantis džiazo ir improvizacijų festivalį šiemet muzikos gerbėjus vėl sveikins nuo Urbo kalno. Pirmoji transliaciją – Liepos 30 dieną, ketvirtadienį. Festivalį pradės kolektyvas „The M.B.Sea Group“. Transliacijos pradžia 20.30 val.

Debiutas nepaliko abejingų

Tai nepakartojama. Ši frazė nuskamba kaskart išgirdus puikų atlikėjo pasirodymą.

Penkioliktasis festivalis „Nida jazz maratonas“ žada ją paneigti: prieš aštuonerius metus karštą emocijų kupiną vakarą dovanojusi atlikėja iš Švedijos LaGaylia Frazier liepos 30 dieną sugrįžta į Nidą.

Šįkart į sceną prie Nidos švyturio ji kops su grupe „LaGaylia Soul Unit“ – Švedijos muzikantais Micke’u Haglundu (klavišiniai), Magnusu Hoglundu (mušamieji), Christofferiu Goranssonu (gitara) ir Christofferiu Eku (bosas).

„Nida jazz maratone“ L.Frazier debiutavo 2007-aisiais. Tuokart iš JAV kilusi ir Švedijos scenas užkariavusi dainininkė nepaliko abejingų Nidos poilsio namuose „Auksinės kopos“, kur vyko festivalis. Šįkart scenoje prie Urbo kalno pasirodysianti atlikėja žada pamėgtų soulo ir fanko stiliaus melodijų dozę.

„Jau pirmasis koncertas užlies Kuršių neriją energingomis improvizacijomis, todėl visus kviečiame nelaukti savaitgalio ir įsitraukti į festivalio ritmą nuo pirmojo akordo“, – ragino L.Šinkarenka.

Karjera – pavydėtina

Šiemet L.Frazier festivalio svečiams ruošia savo mėgstamiausias dainas. Kai kurios jų – „Inner City Blues“, „Living For The City“, „It’s Your Thing“, „You’ve Got The Love“ – sukurtos kiek seniau, o „Tightrope“, „Happy“, „Love On Top“, „If I ain’t Got You“ – naujesnės kūrybos vaisiai. Atlikėja pristatys ir kūrinį iš rengiamo albumo – dainą „Living It Up“.

Karjerą JAV pradėjusi dainininkė išgarsėjo Floridoje koncertais klubuose, jos dainos karaliavo populiariausiųjų sąrašuose radijo stotyse.

Greitai ji pelnė legendinio prodiuserio Elioto Weismano, dirbusio su Liza Minnelli, Sammy Davisu JR ir Franku Sinatra, dėmesį. 1994 m. ji gavo nedidelį vaidmenį filme „Specialistas“ su Sylvesteriu Stallone ir Sharon Stone.

Į Švediją L.Frazier atvyko 2001 m. Čia jos karjeros galėtų pavydėti daugelis šios šalies atlikėjų. Turnė po visą Švediją su „Roko rapsodija“, koncertas princesės Victorios gimtadienio šventėje, pagrindiniai vaidmenys miuzikluose, nesuskaičiuojami pasirodymai televizijoje.

Pelnė tarptautinį pripažinimą

Svarbus L.Frazier kūrybinės veiklos puslapis – švedų pianisto Roberto Wellso „Roko rapsodija“ su iškiliausiomis Švedijos muzikos asmenybėmis.

Šis projektas apkeliavo daugelį šios šalies regionų, taip pat Daniją, Norvegiją, Suomiją, du kartus buvo pristatytas Karališkojoje Alberto salėje Londone ir atvėrė vartus atlikėjai Švedijoje.

2003 m. L.Frazier debiutavo kaip miuziklo aktorė, atliko Anitos vaidmenį Leonardo Bernsteino miuzikle „Vestsaido istorija“ Malmės operos teatre. Savo debiutinį albumą „LaGaylia Uncovered“ ji išleido 2007 m.

Po metų dainininkė nugalėjo Baltijos muzikos festivalyje su daina „Over and Over Again“.

Britų „Jazz Journal“ vokalistei negailėjo komplimentų: „Publika buvo užburta jos nepaprastų vokalo galimybių, frazavimo, bebaimės soulo džiazo jėgos ir dinamiško pasirodymo.“

Muzikuos margas atlikėjų būrys

Festivalyje „Nida jazz maratonas 2015“ šiemet muzikuos beveik keturiasdešimt atlikėjų iš Lietuvos, Italijos, Armėnijos, Rumunijos, Graikijos, Kroatijos, Vokietijos, Liuksemburgo, Švedijos, JAV, Argentinos.

Liepos 30-ąją festivalį pradės kolektyvas „The M.B.Sea Group“. Jo atlikėjai atliks žinomas džiazo kompozicijas su modernumo prieskoniais. Vakarą pabaigs grupė „LaGaylia Soul Unit“.

Liepos 31-osios koncertą pradės jaunų ambicingų muzikantų būrys iš Lietuvos „Reinless“. Jie atliks autorinę Jievaro Jasinskio muziką, kurioje susipina fanko, džiazo, soulo, roko stiliai.

Dar viena penktadienio scenoje šėlsianti grupė – „Nicolas Simion Group“ – vienija atlikėjus iš Rumunijos, Graikijos, JAV ir Kroatijos.

Paskutinį festivalio vakarą koncertuos grupė „Reis Demuth Wiltgen“ iš Liuksemburgo. Skambės kūriniai iš pirmojo grupės albumo, išleisto 2013 m., taip pat naujausios kompozicijos.

Renginį baigs vokalistė Lily Dahab su grupe – muzikantais iš Argentinos, Graikijos ir Vokietijos. Atlikėja atskleis savo ir Argentinos istoriją, kurioje susipina džiazo trapumas su melancholija, ugningas dramatiškumas ir aistringa energija.

Naktinius koncertus Nidos prieplaukos vyninėje liepos 30 dieną pradės „Shinkarenko Jazz 4N“. Liepos 31 ir rugpjūčio 1 dienomis naktiniuose koncertuose pasirodys „Blues Makers“ su vokaliste Mild Blue.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
REPORTERIS: KT konstatavo, kad R. Žemaitaitis pažeidė Konstituciją