S. Urbonavičius: „Rokas neatsiejamas nuo alkoholio? Nesąmonė“

Šiandien Zarasuose prasidedančios Roko naktys – bene vienintelis šio žanro festivalis Lietuvoje. Jo simbolis – grupės „Bix“ lyderis Saulius Urbonavičius-Samas.

„Netiesa, kad rokas ir alkoholis – neatsiejami dalykai“, – teigė S.Urbonavičius.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
„Netiesa, kad rokas ir alkoholis – neatsiejami dalykai“, – teigė S.Urbonavičius.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Ramūnas Zilnys („Lietuvos rytas“)

2015-07-31 18:10, atnaujinta 2017-10-22 12:13

Pirmą sykį Roko naktys vyko dar 2003-iaisiais, vėliau susijungė su festivaliu „Galapagai“, o pernai vėl atsiskyrė ir antrus metus iš eilės vyksta Zaraso ežero saloje.

„Kai pernai atkūrėme festivalį, supratome, kad Lietuvoje turime daugybę roko gerbėjų, kuriems būtina atiduoti duoklę“, – pasakojo festivalio rengėjas Algirdas Barniškis.

Jis pats tradiciškai koncertuos festivalyje – su grupe, grojančia legendinių AC/DC muziką.

Bene įdomiausia festivalio žvaigždė – JAV grupė „Combichrist“.

„Jie šiek tiek laužo stereotipus, su gitaromis derina elektroninę muziką, kažkuo primena net „The Prodigy“. Britai „Alestorm“ – tikri roko piratai, jie jau nuo pat ryto norės alkoholinių gėrimų, bet pasirodymas nuo to nenukentės.

Britai „Neonfly“ – irgi puikūs, jie yra gastroliavę su Alice Cooperiu“, – pasakojo A.Barniškis.

Roko naktyse gros ir „Katedra“, „Rebelheart“, „Freaks On Floor“ bei kitos žinomos Lietuvos roko bei metalo grupės.

Festivalyje nuo pirmojo sezono grojančių „Bix“ lyderis Saulius Urbonavičius įsitikinęs, kad roko muzika Lietuvoje išgyvena atgimimą, o daugelį su ja susijusių stereotipų reikia naikinti.

– Prieš penkerius metus atrodė, kad nėra iš ko rinkti geriausios Lietuvos roko grupės. Kaip yra dabar? – paklausiau S.Urbonavičiaus.

– Rokas atsigauna, jauni žmonės randa laiko atsitraukti nuo kompiuterio ir paimti gitaras. Be to, tampa madinga mokėti gerai groti. Buvau jaunų grupių konkurso „Garažas“ komisijoje – jaunimas groja nepalyginti profesionaliau nei prieš keletą metų.

Kas kita – pati roko dvasia, noras ką nors šia muzika pasakyti. Gyvename pokyčių laikais, kai pagerėjo materialinės sąlygos, bet atsirado daugiau spaudimo uždirbti, perdėto troškimo siekti sėkmės visuomenėje šablonų, visiems rūpi pinigai.

Mums, kai prasidėjo „Bix“, uždarbis mažiausiai rūpėjo. Pasigendu to maišto ir polėkio.

Be to, labai stengiamasi paisyti normų. Paradoksalu, bet laisvės mažėja – esame priklausomi nuo interneto, sukame galvą, kaip ko nors neteisingo ten neparašyti, kad nebūtų problemų.

– Festivalio spaudos konferencijoje ant stalo stovėjo viskio butelis, buvo pasakojama, kiek alaus išgers muzikantai. Jūs nevartojate alkoholio. Kaip jaučiatės tokioje aplinkoje?

– Manau, visus tuos senus prisigėrusio, apsivėmusio rokerio stereotipus reikia naikinti. Arba bent jau žiūrėti su humoru.

Pažiūrėkite į didžiausias pasaulio roko žvaigždes. Visi tie žmonės dabar blaivūs, sveikai maitinasi, sportuoja ir kovoja už svarbius tikslus – nuo taikos iki klimato atšilimo sureguliavimo.

Visiška nesąmonė sakyti, kad rokas ir alkoholis – neatsiejami dalykai. Rokeriai nėra alkoholikai.

– Ką festivalyje parodys „Bix“?

– Baigiame kurti naują albumą – pirmąjį po 18 metų pertraukos. Spalį išleisime, bus pristatymo koncertas.

Neslėpsiu, kiek baisu, nesame pradedanti grupė, turime ilgą istoriją, todėl negalime susimauti. Tiesa, Marijus Mikutavičius jau paklausė kelių dainų, sakė, kad gerai varom.

Apie ką dainos? Apie šių dienų bėdas, technologijų įtaką žmogui. Vieną dainą pavadinau „Apsiš..ti šiandien madinga“. Galite suprasti, kad tai – apie visus mūsų pramogų pasaulio skandalus.

– Koks įdomiausias jūsų prisiminimas iš Roko naktų?

– Esame daug kartų ten pasirašę ant krūtų, bet tai – kasdienybė. Vienas bičiulis papasakojo įdomesnį dalyką. Grojome festivalyje tokią mūsų seną dainą „Neverk mama (Sex Revolution)“.

Šalia jo stovėjo porelė. Mergina staiga apsiverkė ir pasakė vaikinui – šiąnakt čia tu mane pirmą sykį pamylėjai, todėl nuo šiol tai bus mūsų daina.

Juokiuosi kiekvieną kartą, kai tai prisimenu.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Lietuva tiesiogiai“: iš kur paimti pinigų gynybai?