10 įdomiausių faktų apie visų laikų gitaros legendą E. Claptoną

10 įdomiausių faktų apie visų laikų gitaros legendą.<br>ViDa Press nuotr.
10 įdomiausių faktų apie visų laikų gitaros legendą.<br>ViDa Press nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Aug 28, 2015, 11:55 AM, atnaujinta Oct 18, 2017, 12:51 PM

Artėjant Erico Claptono tribute koncertui Piano.lt vasaros terasoje rugsėjo 1 d., kviečiame susipažinti su 10 įdomiausių faktų apie visų laikų gitaros legendą.

1. E. Claptonas galėjo tapti vitražistu.

1961 m. Kingstono meno koledže E. Claptonas studijavo vitražo dizainą, tačiau, praėjus vieneriems mokslo metams, buvo pašalintas dėl pernelyg didelio dėmesio muzikai. Po pašalinimo iš koledžo šešiolikmetis pradėjo uždarbiauti grodamas viešose miesto erdvėse, tobulindamas grojimo techniką. Ilgainiui savamokslio gitaristo talentas tapo pastebėtas.

2. Lėtapėdis E. Claptonas.

E. Claptonas yra puikiai žinomas dėl gebėjimo virtuoziškai greitai groti gitara, tačiau jo pravardė – „Slowhands“ (Lėtapėdis). Šitaip jį 1964 m. praminė grupės „The Yardbirds“ vadybininkas Giorgio Gomelsky dėl to, kad norėdamas pakeisti koncerto metu nutrūkusią stygą muzikantas ant scenos užtrukdavo taip ilgai, jog nekantraujanti publika pradėdavo raginamai ploti.

3. Ar E. Claptonas – dievas?

1960-ųjų viduryje, E. Claptonui grojant su „Bluesbreakers“, vienas jo gerbėjų Islingtono rajone Londone išpurškė grafitį: „Claptonas yra dievas“. Šį užrašą įamžinus fotografui, apie muzikantą ėmė sklisti legendos.

4. Daina „Layla“ yra apie „bitlo“ George Harrisono žmoną.

Vienas žinomiausių E. Claptono kūrinių „Layla“ buvo įkvėptas vienpusės meilės draugo George Harrisono žmonai, modeliui Pattie Boyd. G. Harrisonui ir P. Boyd išsiskyrus, 1979 m. ji ištekėjo už E. Claptono. Įdomu, kad net ir po to E. Claptonas su G. Harrisonu išliko draugais – pastarasis netgi dalyvavo poros vestuvėse. Tačiau gitaristo ir modelio santuoka ilgai netruko: 1988 m., beveik po dešimtmečio, jų keliai išsiskyrė.

5. Pyragas – aktorei į veidą.

1970-aisiais Claptonas pasirodė keistokame trumpo metro filme „Circasia“. Vienoje scenoje klouną vaidinantis muzikantas, kartu su aktoriumi Burgessu Meredithu, kolegei Shirley MacLaine į veidą paleido pyragą su grietinėle. Ši taip įsiutusi, kad, anot šaltinių, su Claptonu nesikalbėjusi mėnesių mėnesius. 

6. E. Claptonas – triskart minimas Rokenrolo šlovės muziejuje. E. Claptonas JAV esančio Rokenrolo šlovės muziejaus „Hall of Fame“ („Šlovės salėje“) minimas daugiau nei bet kuris kitas atlikėjas – tris kartus. Jis pagerbtas ne tik kaip grupių „The Yardbirds“ ir „Cream“ narys, bet ir kaip solo atlikėjas.

7. Jis susitikinėjo su dainininke Sheryl Crow.

Nors E. Claptonas ir amerikiečių dainininkė Sheryl Crow bandė nuslėpti 1996 m. užsimezgusią trumpalaikę draugystę, šilti santykiai neliko nepastebėti. Manoma, kad 1998 m. S. Crow albume „The Globe Sessions“ esanti daina „My Favourite Mistake“ yra būtent apie jos romaną su E. Claptonu.

8. Muzikantui priklauso reabilitacijos centras narkotikų vartotojams.

Metai iš metų E. Claptonas kovojo su priklausomybe nuo narkotikų. 1998 m., pavykus išsivaduoti iš svaigalų liūno, muzikantas atidarė nuosavą reabilitacijos centrą „Crossroads“ („Kryžkelės“). Centras įsikūręs Antigvos saloje. E. Claptono įsitikinimu, ramybėje skendinti, izoliuota sala – puiki vieta gydymuisi nuo priklausomybių.

9. E. Claptono vardu pavadinta mažoji planeta.

Harvardo universiteto mokslininkai pavadino asteroidą (mažąją planetą 4305) pagal žymiojo muzikanto pavardę. Jei jos ieškotumėte dangaus skliaute, Clapton 4305 aptiktumėte kažkur tarp Marso ir Jupiterio.

10. Legendinis gitaristas kolekcionuoja „Ferrari“.

„Ferrari“ – muzikanto mėgstamiausias automobilis. Meilė šiai brangiai mašinai paskatino jį tapti kolekcionieriumi. Nūdien neįmanoma išvardinti E. Claptono turėtų „Ferrari“ kiekio, tačiau jam priklauso ir vienetinis modelis, pavadinimu SP12 EC. Šis automobilis 2010 m. buvo surinktas pagal specialų užsakymą. Jo vertė – daugmaž 4,7 mln. dolerių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: kada JAV ginklai pasieks Ukrainą?