10-mečio proga grupė „Subtilu-Z“ kvies nepamiršti savo artimųjų

Grupė „Subtilu-Z“.<br>Nuotr. iš asmeninio albumo.
Grupė „Subtilu-Z“.<br>Nuotr. iš asmeninio albumo.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Sep 18, 2015, 2:21 PM, atnaujinta Oct 15, 2017, 4:57 AM

2005 metais du akordeono profesionalai nusprendė, kad laikas patiems rinktis tai, ką ir kaip nori groti, ir susibūrė į duetą. Vos po dvejų metų prie jų prisijungė perkusininkas, o 2008 metais – birbynininkas. Taip susikūrė ansamblis „Subtilu-Z“, jau dešimt metų buriantis aplink save vis gausesnį klausytojų ratą.

Dabar vyrai džiaugiasi pastovia veikla ir tuo, kad pavyko įsitvirtinti scenoje, tačiau nuo to laiko praėjo ilgas dešimtmečio kelias.

„Dar studijų metais pradėjome groti ir nesinorėjo mokytis vien dėl pažymio ar reikalo. Turėjome tikslą studijų metais gautas žinias realizuoti.

Tuomet kilo mintis sukurti ansamblį, iš kurio veiklos turėtume galimybę pragyventi ir groti tai, ką norime patys,“ – pasakoja vienas grupės įkūrėjų Povilas Velikis.

Jis juokiasi, kad ansamblis jau įkūrė penkias pastovias darbo vietas – po vieną kiekvienam instrumentalistui ir dar vieną – vadybininkei Justei.

Per dešimt metų, žinoma, spėjo nutikti gausybė nuotykių, o kolektyvas kartu augo ir tobulėjo. Itin įsiminę 2009 ir 2011 metais vykę turai po Lietuvą, taip pat nemažai konkursų. Iš Sankt Peterburgo kolektyvas net parsivežė trečios vietos nugalėtojo bei žiūrovų simpatijų prizus.

„Antrajame konkurso etape buvo pakviesti dalyvauti vos 30 ansamblių iš viso pasaulio. Džiaugėmės jau vien tuo, kad buvo tarp jų. Šis konkursas buvo puiki paskata mums, kaip muzikantams bei kolektyvui“, – džiaugiasi Povilas.

Subtilieji muzikantai sako, kad jų pavadinime raidė „Z“ simbolizuoja nežinomąjį. „Kas sykį mes būsime subtilūs, tačiau kiekvienas koncertas tiek klausytojui, tiek mums bus išskirtinis, juose parodysime vis kitas spalvas, niuansus. Muzika tuo ir žavi, kad du kartus kūrinio taip pat atlikti neįmanoma“, – pasakoja grupės nariai.

Nors akordeonas pagaliau išsivaduoja iš vestuvių muzikanto įvaizdžio, birbynė vis dar laikoma tik liaudiškos muzikos instrumentu. Niekas nedrįstų ginčytis, kad Lietuvoje požiūrį į šiuos instrumentus smarkiai pakeitė būtent „Subtilu-Z“ veikla.

„Gera žiūrėti, kai skeptiškai nusiteikę žmonės jau koncerto pradžioje lyg persimaino ir atsikratę visų stereotipų ima mėgautis mūsų klasikos, džiazo bei kitų stilių, melodijų ir žanrų mišiniu“, – šypsosi Povilas.

Originalus skambesys – išskirtinis ansamblio bruožas. Ši sudėtis tikrai nėra įprasta, todėl prie kiekvienos aranžuotės ar kūrinio tenka dirbti patiems.

„Dabar pradėjome prašyti ir kitų žmonių pagalbos, tačiau džiaugiuosi, kad nors mūsų kelias bei repeticijų laikas ir išsitempia, tačiau džiaugiamės skambesiu, kurį kuriame patys. Esame ne tik atlikėjai – kiekvienas jaučiamės širdimi bei protu prisidėjęs prie kiekvieno kūrinio, kurį girdi klausytojai“, – surimtėja muzikantai.

Dešimtmečio proga ansamblio nariai nusprendė įvykdyti dvi gražias akcijas. „Pirmoji – dešimt koncertų Lietuvos muzikos mokyklose, kur ne tik atliksime programą, bet ir dalinsimės patirtimi, kalbėsimės su mokyklų auklėtiniais, net su jais kartu muzikuosime. Kitas mūsų projektas – dešimt koncertų Lietuvos dvaruose. Čia dėmesį skirsime mūsų senjorams. Kviesime jaunimą pakviesti savo senelius, tėvus ar tiesiog malonią močiutę, gyvenančią kaiminystėje. Tikime, kad reikia kuo daugiau bendrauti su artimais žmonėmis, kuriems mes taip rūpime, vietoj to, kad įniktume į ne tokį tikrą santykį socialiniuose tinkluose“, – atsakingą požiūrį demonstruoja ansamblio nariai.

Artimiausi koncertai, kuriuose galima išvysti ansamblį „Subtilu-Z“: lapkričio 21 d. Šv.Kotrynos bažnyčioje Vilniuje, lapkričio 24 d. Marijampolėje, gruodžio 19 d. Kauno filharmonijoje.

„Subtilu-Z“ atliekamas kūrinys „Rytmetys Lazdynuose“:

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.